Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Žilinka zaslal zastupujúcemu predsedovi parlamentu Žigovi list. Nepáči sa mu, ako „lex atentát“ novelizuje Trestný zákon a zákon o polícii

Nespokojnosť s niektorými aspektami obsiahnutými v „lex atentát“ už vyjadrili aj Slovenská advokátska komora alebo Súdna rada SR.
Menej ako 1 min. min.

18.6.2024 (SITA.sk) – Generálny prokurátor Maroš Žilinka považuje za neopodstatnené časti novelizačných článkov tzv. „lex atentát”, ktoré menia a dopĺňajú zákon o Policajnom zbore, Trestný zákon a zákon o elektronických komunikáciách.

Ako informovala hovorkyňa generálnej prokuratúry SR Zuzana Drobová, v tejto súvislosti zaslal podpredsedovi Národnej rady SR poverenému vykonávaním právomoci predsedu Petrovi Žigovi list, v ktorom vyjadril svoj právny názor.

Žilinkov postoj

„Generálny prokurátor nepovažuje novú právomoc policajta pri identifikácii osoby podozrivej zo spáchania priestupku prostredníctvom elektronickej komunikačnej služby za súladný s princípmi materiálneho právneho štátu, najmä s princípmi legitimity a proporcionality zásahu do základného práva na súkromný život,” uviedla Drobová.

Doplnila, že podmienenie oprávnenia policajta predchádzajúcim súhlasom prokurátora podľa Žilinku nie je v súlade so zákonným postavením a pôsobnosťou prokurátora, pretože prokurátor nie je subjektom objasňovania priestupkov, ale až následne preskúmava zákonnosť postupov a rozhodnutí orgánov verejnej správy v konaní o priestupkoch.

Budú zmeny schválené?

Ani legislatívnu zmenu Trestného zákona týkajúcu sa zákonných znakov trestného činu marenia výkonu úradného rozhodnutia v súvislosti s trestným postihom páchateľa, ktorý bez vážneho dôvodu nezaplatí pokutu alebo obdobnú sankciu peňažnej povahy, ako napríklad úroky z omeškania, uloženú v priestupkovom konaní alebo v inom osobitnom konaní, napríklad v daňovom konaní najmenej v malej výške, nepovažuje generálny prokurátor za súladnú s princípom legality ani so zásadou subsidiarity a pomocnej úlohy trestného práva ako prostriedku ultima ratio.

„Generálny prokurátor vyslovuje presvedčenie, že uvedené legislatívne zmeny v aktuálnom legislatívnom konaní nebudú schválené,” dodala Drobová.

Nespokojnosť s niektorými aspektami obsiahnutými v „lex atentát“ už vyjadrili aj Slovenská advokátska komora alebo Súdna rada SR.

Viac k témam: Generálny prokurátor, Policajný zbor, Trestný zákon
Zdroj: SITA.sk – Žilinka zaslal zastupujúcemu predsedovi parlamentu Žigovi list. Nepáči sa mu, ako „lex atentát“ novelizuje Trestný zákon a zákon o polícii © SITA Všetky práva vyhradené.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie