Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Zisky zo zmrazených ruských aktív dá Únia Ukrajine

Členské krajiny dosiahli politickú dohodu o využití ziskov z ruských aktív zmrazených v EÚ na pomoc Ukrajine. 90 percent peňazí pôjde na nákup munície, zvyšok na nevojenskú pomoc. Spolu pôjde o 2,5 až 3 miliardy eur ročne. Text  je súčasťou Týždňa v európskej ekonomike, ktorý pripravujeme pre DenníkN. O využití ruských peňazí na pomoc Ukrajine sa […]
Menej ako 1 min. min.

Členské krajiny dosiahli politickú dohodu o využití ziskov z ruských aktív zmrazených v EÚ na pomoc Ukrajine. 90 percent peňazí pôjde na nákup munície, zvyšok na nevojenskú pomoc. Spolu pôjde o 2,5 až 3 miliardy eur ročne.

Text  je súčasťou Týždňa v európskej ekonomike, ktorý pripravujeme pre DenníkN.

O využití ruských peňazí na pomoc Ukrajine sa hovorí už od prvých mesiacov vojny. Zdrojom môžu byť konfiškované majetky predstaviteľov Putinovho režimu a blízkych oligarchov, no omnoho viac peňazí je na zmrazených účtoch ruskej centrálnej banky. Väčšina z nich je v belgickom Euroclear.

Ku konfiškácii ruských štátnych peňazí sa EÚ zatiaľ neodhodlala (takýto krok presadzujú Spojené štáty na úrovni G7). V stredu (8. mája) však veľvyslanci členských krajín odobrili obmedzenejší krok: na pomoc Ukrajine pôjdu výnosy zo zmrazených aktív ruskej centrálnej banky, spolu asi 2,5 až 3 miliardy eur.

Podľa dohody si Euroclear ponechá výnosy za obdobie pred polovicou februára 2022 ako rezervu pre prípad, že Rusko zareaguje konfiškáciou európskych peňazí.

V čom bol problém

Dohodu umožnili dva ústupky Belgicka. Súhlasilo so znížením poplatku, ktorý si Euroclear účtuje za správu zmrazených aktív, z pôvodne navrhnutých 0,5 na 0,3 percenta. Nižší poplatok presadzovali najmä Nemecko a Francúzsko.

Belgicko tiež zisky z aktív zdaňuje 25-percentnou sadzbou, čo v roku 2024 prinieslo 1,7 miliardy eur. Tieto peniaze si doteraz nechávalo, hoci vláda tvrdila, že väčšinu z nich v konečnom dôsledku posiela cez národný fond Kyjevu (asi jednu miliardu z 1,7 mld.). Nakoniec súhlasilo s tým, že od budúceho roka bude vybranú daň posielať do spoločného fondu na pomoc Ukrajine.

Posledným problémom bol nesúhlas niektorých členských krajín s využitím peňazí na vojenskú pomoc. Schválený návrh umožňuje neutrálnym krajinám – formálne ide o Rakúsko, Maltu, Cyprus a Írsko – peniaze použiť na humanitárnu pomoc.

Čo bude nasledovať

Dohodu musia formálne odobriť ministri členských krajín, mali by to urobiť na budúcu stredu.

Spojené štáty, Kanada a Spojené kráľovstvo presadzujú na pôde G7 úplnú konfiškáciu ruských štátnych aktív. Ostatní členovia (Japonsko, Nemecko, Francúzsko, Taliansko) aj EÚ ako celok to zatiaľ nepodporili. Lídri G7 o tom budú rokovať na summite v júni.

Ruskí predstavitelia hrozia konfiškáciou západného kapitálu v Rusku. Ide predovšetkým o majetok firiem, ktoré aj dva roky od začiatku ruskej agresie v Rusku stále podnikajú, prípadne aktíva bánk. V krajine stále pôsobí napríklad rakúska Raiffeisen Bank, taliansky Unicredit, firemným klientom poskytuje stále služby holandská ING.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie