Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Živě: Sněmovna se do zblbnutí hádá, kdo je bezpečnostní riziko

Poslanecká sněmovna druhým dnem pokračuje v mimořádné schůzi nazvané Bezpečnostní rizika pro Českou republiku, která je svolána na popud vládních stran. Součástí je i otázka, zda je expremiér a předseda nejsilnějšího opozičního hnutí ANO Andrej Babiš bezpečnostním rizikem pro Česko. V úterý pětikoalice nenechala vystoupit opoziční řečníky s přednostním právem, tedy ani Babiše. Ti hodlají své proslovy přednést ve středu. Novinky […]
Menej ako 1 min. min.

Poslanecká sněmovna druhým dnem pokračuje v mimořádné schůzi nazvané Bezpečnostní rizika pro Českou republiku, která je svolána na popud vládních stran. Součástí je i otázka, zda je expremiér a předseda nejsilnějšího opozičního hnutí ANO Andrej Babiš bezpečnostním rizikem pro Česko. V úterý pětikoalice nenechala vystoupit opoziční řečníky s přednostním právem, tedy ani Babiše. Ti hodlají své proslovy přednést ve středu. Novinky dění sledují živě i v on-line reportáži.

Živí přenos z jednání v Poslanecké sněmovně

Mimořádná schůze započala v úterý v 15 hodin. Ihned po začátku jednací sál opustili zástupci opozičního hnutí ANO, protože pětikoalice jim neumožnila v prvních hodinách vystupovat. Poslanci ANO po sobě v sále zanechali cedule, čím by se podle nich měla Sněmovna zabývat, přesněji řečeno, co trápí české občany. Po většinu dne pak řečnický pult opanovali pouze zástupci koalice, primárně ministři. Z jejich úst zaznívala slova o tom, že šéf ANO Andrej Babiš má být pro Česko bezpečnostním rizikem.

„Je potřeba otevřeně mluvit o trvalém podkopávání západního ukotvení České republiky, kterého se předseda ANO dopouští. Naše země zažila mnoho složek, které si někdo na někoho vedl, ale dost už bylo fízlování, ponižování a zastrašování. Už na to nejsme zvědaví a uděláme vše pro to, aby se to už nevrátilo,“ pustil se do nepřítomného Babiše premiér Petr Fiala (ODS) s odkazem na email, v němž Babiš poptával informace na ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti).

„Udělejte mi teze, podklady na tohoto zm*da. Napište mi příběh Izrael, jak se vykašlal na naše lidi, jak byl v Doha, jezdí všude, dělá kampaň, korespondenční volba,“ rozkázal v neděli okolo 16. hodiny Babiš v mailu svým spolupracovníkům v hnutí ANO připravit materiál na ministra zahraničí Lipavského. Mailové vlákno obsahuje životopis, odkazy na mediální články či zmínky o Lipavského dceři a údajné manželce. „Má děti? Jazyky?“ dotazoval se Andrej Babiš.

Babiš na mimořádné tiskové konferenci odmítl, že by si vedl složky na konkurenty a doporučil Fialovi psychiatrickou léčbu, protože podle něj trpí “antibabišem”

Jako první se za opozici ke slovu dostal až vpodvečer s přednostním právem šéf SPD Tomio Okamura, který pětikoalici vmetl, že si schůzí dělá předvolební kampaň. K hlasování o programu schůze Sněmovna přistoupila až okolo 19. hodiny, přičemž všichni zástupci ANO s přednostním právem řečnění, tedy i Babiš, se z diskuse odhlásili, aby mohli hovořit ve středu.

15:20

„Já vás fakt miluju“. Na Síkelu reagují poslanci ANO

Po emotivním začátku svého vystoupení se Síkela jal popisovat své kroky a úspěchy v čele resortu průmyslu a obchodu. Mluví například o plnění zásobníků plynem.

Jeho projev vybudil k reakci poslance hnutí ANO. Jako první reaguje poslankyně ANO Berenika Peštová. „Nevím na čem frčíte, pane ministře. Vy jste ministr, vláda. Podléháte Sněmovně, máte se nám zodpovídat, ne my jako opozice vám. Příště, až tu budete vystupovat, tak méně plynu a více vysvětlování,“ opáčila Peštová Síkelovi.

„Já vás fakt miluju, pane ministře. Jsem ráda, že jste nám konečně ukázal, co je ta morálka a jak se mají chovat správní demokraté. Jste součástí party, skupiny, kde jeden čůrá na francouzskou ambasádu, druhý prská černý kašel, kde může, další vykládá o bezpečnostním ohrožení České republiky, ale sám šifrovaný telefon místo odevzdání policii dá na hraní svých dětem, další po masakru na fakultě paří do rána a asi čtyřikrát změní výpověď, do kdy tam byl… já nevím, myslím, že takové moralizování má od vás opravdu velkou váhu,“ připojila se Taťána Malá z ANO poukazující na poklesky koaličních zástupců.

15:15

Síkela rozfoukává oheň

Slovo si vzal ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN), který v úterý na plénu na rozdíl od svých vládních kolegů nevystupoval kvůli zahraniční cestě. Poměrně poklidný průběh schůze se po jeho projevu, ve kterém se ostře obouvá do Andreje Babiše i ANO, zřejmě změní.

„Když jsem četl, jak se za svého předsedu, majitele, nevím, jak to máte, bijete, vymlouváte se za něj a svádíte jeho praktiky na ostatní, vzpomněl jsem si na jednu pohádku o Geppettovi, truhláři, který vytvořil Pinocchia. Andrej Babiš je takový Geppetto. Truhlář, který vyrábí loutky, jejichž jediným smyslem existence je lhaní. Jinak si nedovedu představit jiný důvod, proč by dospělý svéprávný člověk bránil do roztrhání těla morální kvality někoho, jako je Andrej Babiš,“ obrátil se na poslance ANO.

Tázal se jich, zda ví, co je to kompromat, tedy podle něj strategie vytvořená ruskou tajnou službou a založená na sbírání poškozujících informací na konkurenty, ale i spojence.

„V českém prostředí se to využívalo v podání StB, dnes bychom tomu řekli estébácký marketing, a právě v tom je poslanec Andrej Babiš výborný, nepřekvapivě v tom vyniká. Právě proto by ten uniklý e-mail pro vás neměl být povelem k obraně šéfa, ale měl by vám především sloužit jako velké varování. Dnes jste sice součástí Babišova estébáckého marketingu, ale nikdy nevíte, kdy se situace otočí a vy se stanete jeho terčem, tak jako se to stalo vašim předchůdcům,“ pokračoval Síkela.

14:46

Na řadu se dostávají klasická témata ANO

Po téměř šesti hodinách od začátku jednání se na řadu dostal poslední řečník s přednostním právem, tím je Klára Dostálová z ANO. Právo přednostního řečnění mají předsedové stran, klubů, členové vlády a grémia Sněmovny.

Dostálová, která je lídryní kandidátky ANO do europarlamentu, ve svém projevu řeší migrační pakt a přijímání uprchlíků.

Do rozpravy se v tuto chvíli hlásí 24 řadových poslanců. Jednání se tak pravděpodobně protáhne do večerních až nočních hodin.

13:57

Kolečko faktických poznámek

Poslanci koalice a opozice se dohadují prostřednictvím dvouminutových faktických poznámek o tom, co by se mělo na schůzi řešit místo tématu bezpečnostního rizika, jímž má být šéf ANO Andrej Babiš.

Podle ANO by se měla řešit pražská korupční kauza Dozimetr, v níž figuruje již bývalý člen vládního STAN a někdejší náměstek pražského primátora Petr Hlubuček. Právě o jeho první veřejné výpovědi od vypuknutí kauzy ve středu informoval Blesk. Hlubuček řekl, že s hlavním obviněným v kauze, podnikatelem Michalem Redlem, jej seznámil člověk z vedení hnutí, jméno neuvedl. ANO tak útočí na ministra vnitra a šéfa STAN Víta Rakušana, ten ale v dotčené době stranu nevedl.

13:50

Havlíček: Bezpečnostní riziko je koalice

Místopředseda hnutí ANO a Sněmovny Karel Havlíček obdobně prohlásil, že bezpečnostní riziko představuje současná vládní koalice, a to kvůli údajné nekompetenci a vazbě na organizovaný zločin. Připomněl korupční kauzu Dozimetr.

Koalici obvinil Havlíček z toho, že je odtržená od reality, kritizoval její hospodářskou politiku i přístup k evropské klimatické politice.

13:48

Schillerová: Skutečnou bezpečnostní hrozbou je spojení Fialy s kampeličkou

„Skutečnou bezpečnostní hrozbou je nevyvrácené podezření na financování ODS a Institutu Petra Fialy z peněz vypraných v kampeličce pražské galerky. Je to nevyvrácené podezření na financování billboardů, videospotů a publikací Fialovými kampeličkovými partnery, kteří se podle veřejných zdrojů podíleli na praní špinavých peněz a sehráli mimo jiné aktivní roli v případu zpronevěry 350 milionů korun na zbraně pro Ukrajinu,“ prohlásila na plénu šéfka poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová.

Připomněla, že Fiala v minulosti nezapsal podíl v Podnikatelské družstevní záložně do majetkového oznámení. Označil to za opomenutí a zdůvodnil tím, že měl v záložně běžný účet a neuvědomil si, že to znamená současně i podíl.

Rozruch kolem vkladu v záložně označil za snahu opozice vyrobit kauzu za každou cenu. Prohlásil, že nemá co skrývat, nemá se za co stydět a odmítl, že by se dopustil něčeho nelegálního.

Schillerová ale uvedla, že pokud Sněmovna nevyzve premiéra k vysvětlení, poslanci ANO k tomu zváží iniciování další mimořádné schůze.

12:30

Schillerová: Schůze přinesla důkaz, že ANO nikdy nebylo bezpečnostním rizikem

Slova se ujala s přednostním právem šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová. „Včera jsme měli příležitost poslouchat obsáhlé, povinně připravené projevy poslanců koalice. Bylo to očividně vynucené, komické a ve výsledku zoufalé. Přesto se čekání, než nás koalice pustí ke slovu, vyplatilo. Projevy ministrů přinesly důkaz, že hnutí ANO není a nikdy nebylo žádným bezpečnostním rizikem,“ uvedla na plénu Schillerová.

„Ministři si celý týden připravovali projevy a výsledkem příprav byly notoricky stejné fráze, klišé a politika antibabiš. Vše, jak to známe z roky starých předvolebních kampaní. Nulové důkazy a marnost. Přesně v duchu uplynulých dvou let vlády Petra Fialy,“ rýpla si šéfka klubu ANO na plénu.

Ta zároveň komentovala nízký počet poslanců v sále. „Vidím, že pětikoalice si svolala mimořádnou schůzi a moc kolegů o ni zájem nemá,“ podotkla.

11:49

Chybí zpravodaj

V sále chybí zpravodaj Jakub Michálek (Piráti). Poslanci ANO tak chtěli schůzi přerušit na neurčito. Následně dávali protinávrhy koaliční poslanci, aby zabránili procedurálnímu, tedy okamžitému hlasování. Hrozilo totiž, že by koalice neměla v sále dostatek členů a schůze by opravdu mohla být přerušena. Michálek se ale nakonec vrátil, a tak poslanci stáhli své návrhy a schůze pokračuje.

11:46

Babiš domluvil

Po necelých třech hodinách projevu šéf ANO Andrej Babiš domluvil. „Schůze je nesmyslná, měli bychom se bavit o jiných věcech. Žádná kompra neděláme. Problém je Dozimetr, absolutní skandál,“ končil svá slova.

11:38

Babiš: Nikdy bych nezpochybnil článek 5 NATO

„Nikdy bych nezpochybnil článek 5. Kdyby byla napadena členská země NATO, tak jí přispěcháme na pomoc,“ prohlásil ve středu Babiš na plénu Sněmovny. Ten zároveň uvedl, že je lež, že by pro pomoc nebyl, stejně jako je lež složka na ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti).

„Největší ohrožení naší země je militaristická, zradikalizovaná Fialova vláda, která stále mluví o válce. Ani já, ani hnutí ANO jsme nikdy nezpochybnili naše členství v Evropské unii a NATO. Naopak jsme jasně deklarovali, že šlo o naše nejlepší rozhodnutí, máme jasno, že pro oboje není alternativa,“ zdůraznil také šéf ANO.

Článek 5 NATO zavazuje členy ke kolektivní obraně, je-li některý z členů Aliance napaden.

Babiš přitom uvedl loni v lednu během prezidentské kampaně v duelu na ČT na dotaz moderátora , že by v teoretickém případě napadení Polska či pobaltských států, které jsou v NATO, nevyslal české vojáky na pomoc.

„Ne, určitě ne. Já chci mír, já nechci válku. A v žádném případě bych neposílal naše děti a děti našich žen do války,“ uvedl tehdy na dotaz moderátora. Později se ale Babiš na sociální síti X opravil a napsal, že by smlouvu NATO dodržel.

10:57

O slovo se hlásí 26 poslanců

Na plénu stále řeční šéf ANO Andrej Babiš, už téměř dvě hodiny. Po něm zřejmě budou mluvit ještě další řečníci s přednostními právy ze stran opozice. O slovo se ale hlásí i dalších 26 řadových poslanců, dva s faktickými poznámkami. Zdá se tak, že jednání ve středu bude dlouhé.

10:25

„Teambuilding firmy ANO“

„Teambuilding firmy ANO. Velký šéf baví své zaměstnance a cituje Lenina, zaměstnanci jásají,“ rýpe na síti X do zástupců opozičního hnutí poslanec STAN Ondřej Lochman. Babišovi poslanci na rozdíl od úterý ve středu dorazili do sálu a sedí v poslaneckých lavicích. Poslouchají projev svého šéfa, který trvá už téměř hodinu a půl. Když je Andrej Babiš něčím pobaví, nahlas se smějí nebo zatleskají.

10:18

Babiš: Bezpečnostní riziko je vaše nové PR

„Bezpečnostní riziko? Když jste přišli s názorem, že populismus už nefunguje, přišli jste s novou verzí. To je vaše nová PR strategie,“ rozčiluje se Babiš na plénu směrem k vládní pětikoalici. Nelíbí se mu, že ho zástupci koalice tak označují.

10:08

Piráti: Babiš má zmatený monolog

Piráti rýpou do Babiše na svých sociálních sítích. „ANO konečně dorazilo na jednání, aby si vyslechlo zmatený monolog svého předsedy. Pokud se to jako my snažíte poslouchat a trpíte u toho, nabízíme možnost, jak si tento ‚státnický projev‘ zpestřit,“ uvedli a připojili bingo k dnešní debatě.

Tam tipují, že na plénu od šéfa ANO padnou slova jako například „antibabiš“, „polistopadový kartel“, „pětivládní slepenec“, „neuvěřitelný skandál“ nebo „můj přítel Viktor Orbán“.

9:54

„Nerozumíte psanému textu.“ Babiš čte Fialovi svůj e-mail

Babiš právě čte svůj e-mail, který omylem poslal na špatnou adresu. V něm psal v souvislosti s ministrem zahraničí Janem Lipavským (Piráti): „Udělejte mi teze, podklady na tohoto zm*da. Napište mi příběh Izrael, jak se vykašlal na naše lidi, jak byl v Doha, jezdí všude, dělá kampaň, korespondenční volba,“ stojí v něm.

Mailové vlákno obsahuje životopis, odkazy na mediální články či zmínky o Lipavského dceři a údajné manželce. „Má děti? Jazyky?“ dotazoval se například Babiš svých spolupracovníků poté, co mu poslali odkazy na články.

Babiš znovu, stejně jako v minulých dnech, odmítl, že by šlo o nějaké kompro. Opět upozorňuje na to, že jde o informace z veřejných zdrojů a na děti se ptal, aby se Lipavského dotázal, zda by poslal své děti do války, kterou si Babiš nepřeje. Fialovi vytkl, že když chce řešit jeho e-mail, tak nemá schopnost porozumět psanému textu, byť je vysokoškolský profesor. „Je to logicky vysvětlitelné,“ míní Babiš.

*

Poznámka pro čtenáře: Klikněte prosím na tlačítka pro sdílení výše. Sledujte nás na Facebooku a Twitteru a přihlaste se k odběru našeho kanálu Český List na Telegramu. Neváhejte přeposílat a široce sdílet články Českého Listu a zvažte přispění na provoz našeho webu

Prosím podpořte náš projekt!

Bez vaší pomoci se neobejdeme. Vaše příspěvky pomáhají zvládat opakující se měsíční platby a udržet portál v chodu. Potřebujeme vaši pomoc a podporu

Číslo účtu 2302374672/2010

IBAN: CZ03 2010 0000 0023 0237 4672

BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

Děkujeme

Error happened.

Článek Živě: Sněmovna se do zblbnutí hádá, kdo je bezpečnostní riziko se nejdříve objevil na ČESKÝ LIST.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie