Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Živnostník alebo zamestnanec? Kritériom má byť počet odberateľov, Mihál pre HN upozornil na slabé miesta

„Už dnes vieme povedať, že ak živnostník chodí normálne do práce, má stanovený pracovný čas či pracovné miesto a nadriadeného, ktorý mu prideľuje prácu, tak takýto človek už podľa dnešného znenia Zákonníka má byť zamestnanec,“ uviedol tento týždeň v rozhovore pre Slovenský rozhlas štátny tajomník ministerstva práce Branislav Ondruš. Rezort už pred niekoľkými mesiacmi avizoval, že plánuje zakročiť […]
Menej ako 1 min. min.

„Už dnes vieme povedať, že ak živnostník chodí normálne do práce, má stanovený pracovný čas či pracovné miesto a nadriadeného, ktorý mu prideľuje prácu, tak takýto človek už podľa dnešného znenia Zákonníka má byť zamestnanec,“ uviedol tento týždeň v rozhovore pre Slovenský rozhlas štátny tajomník ministerstva práce Branislav Ondruš.

Rezort už pred niekoľkými mesiacmi avizoval, že plánuje zakročiť proti takzvaným fiktívnym alebo núteným živnostiam, pričom hlavným cieľom pripravovaného opatrenia bude posilnenie kontrol zo strany inšpektorátov práce. 

Štátny tajomník tiež pripustil, že jednou z možností, ktorá pripadá do úvahy, je aj sledovanie podielu jedného odberateľa na celkovom príjme SZČO. Štát by tak teoreticky mohol živnostníkom kontrolovať ich faktúry a pokiaľ by pochádzali prevažne od jednej firmy, takýto človek by sa musel prekvalifikovať na zamestnanca.

Faktúry len jednej firme

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 80% na dočítanie.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie