Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Život zasvětila nemocným dětem, teď jí ho vzala ruská raketa. Svitlanu pohřbí vedle rodičů

Budovy částečně srovnané se zemí, prach, vysklená okna, děti tisknoucí se ke svým rodičům a desítky pomáhajících záchranářů, lékařů, vojáků i civilistů. Tak podle agentury Reuters v pondělí vypadala kyjevská dětská nemocnice po zásahu ruskou raketou. ČTĚTE TAKÉ: Další ruský útok na civilisty. Po zásahu porodnice zemřelo sedm lidí, Zelenskyj hrozí odplatou V jejím důsledku vyhasl život 30leté Svitlany […]
Menej ako 1 min. min.

Budovy částečně srovnané se zemí, prach, vysklená okna, děti tisknoucí se ke svým rodičům a desítky pomáhajících záchranářů, lékařů, vojáků i civilistů. Tak podle agentury Reuters v pondělí vypadala kyjevská dětská nemocnice po zásahu ruskou raketou.

ČTĚTE TAKÉ: Další ruský útok na civilisty. Po zásahu porodnice zemřelo sedm lidí, Zelenskyj hrozí odplatou

V jejím důsledku vyhasl život 30leté Svitlany – specialistky na dětskou nefrologii, tedy obor zabývající se diagnózou a léčbou ledvin, jejich transplantací a dialýzou. Tvář a jméno jedné z prvních obětí útoku na nemocnici dal starosta Lvova Andrij Sadovyj. Právě odtud žena pocházela, uvádí agentura Unian.

Žena se zvláštním talentem a láskou

„Svitlana se narodila ve Lvově. Byla sirotek, takže se o její výchovu starala teta. Vystudovala Bogomoleckou národní lékařskou univerzitu. Poté absolvovala stáž. Pracovala jako dětská nefroložka v Ochmatdytu,“ informoval na platformě Telegram.

Jak starosta doplnil pro web 24tv.ua, bez rodičů Svitlana vyrůstala prakticky celé dětství. Po jejich smrti skončila v internátní škole a snila o tom, že se jednoho dne stane lékařkou. S tímto cílem jí pomohla teta, která se o ni později starala. Její kroky po odchodu z internátní školy vedly na Bogomoleckou národní lékařskou univerzitu, kde se jí velmi dařilo.

„Byla to žena se zvláštním talentem a láskou. Nebyla ještě vdaná, a tak hodně času trávila v nemocnici s dětskými pacienty,“ líčil starosta. Ve své profesi se chtěla neustále zdokonalovat, nedávno proto zamířila v rámci služebních cest do Kanady a Španělska, kde získala nové poznatky ve svém oboru.

Místo, kterému zasvětila podstatnou část svého života, bylo nakonec tím posledním, které navštívila. Právě toxikologické oddělení nemocnice, kde Svitlana působila, bylo zasaženo nejvíce.

„Všichni lidé, kteří ji znali, o ní mluví jako o člověku, který měl poslání sloužit a pomáhat dětem. Od dětství vyrůstala bez rodičů, a tak děti vřele objímala. Co sama nedostala, dávala jiným dětem. Často byla dětem, které se léčily v Ochmatdytu, nejbližší osobou. Je to tragédie a ohromné neštěstí,“ dodal Sadovyj.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Záběry drtivého ukrajinského úderu. Video ukazuje demolici tanků i sebevraždu okupanta

Ačkoliv Svitlanin život vyhasl v Kyjevě, bude pohřbena ve Lvově – rodném městě, vedle svých rodičů. Tělo by mělo být převezeno v úterý 9. července.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie