Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Zlaté pravidlá hnojenia trávnika v lete. Trávnik bude hrubý ako futbalové ihrisko

Hnojenie trávnika je nevyhnutné: vďaka nemu sú steblá trávy žiarivo zelené a trávnik je bez spálených miest. Hustý trávnik nemusí byť sen, stačí mu niekoľko osvedčených spôsobov kŕmenia. Samozrejme, musíte to robiť s citom, inak by ste si ho mohli zbytočne zhoršiť. Ako sa staráte o svoj trávnik v lete? Ako ho správne hnojiť? Tu […]
Menej ako 1 min. min.

Hnojenie trávnika je nevyhnutné: vďaka nemu sú steblá trávy žiarivo zelené a trávnik je bez spálených miest. Hustý trávnik nemusí byť sen, stačí mu niekoľko osvedčených spôsobov kŕmenia. Samozrejme, musíte to robiť s citom, inak by ste si ho mohli zbytočne zhoršiť. Ako sa staráte o svoj trávnik v lete? Ako ho správne hnojiť? Tu je niekoľko tipov.

Kedy hnojiť trávnik?

Mnohí ľudia si myslia, že trávniky v záhrade sú bezproblémové, pretože ich stačí zalievať len občas, hoci niekedy sa im v suchu môže dariť veľmi dobre. Aby trávnik rástol zdravo a bezchybne, treba ho nielen raz za čas pokosiť, ale aj pohnojiť. Kedy hnojiť trávnik? Ako ľahko uhádnete, v zásade existujú tri kľúčové termíny: jar, leto a jeseň. Ak ste sa s prihnojovaním trávnika po zime omeškali, nemusíte doháňať stratený čas a v júni pridať zvýšené množstvo. Prečo? Pretože tu platí pravidlo: čoho je veľa, toho nie je dobre. Ako kŕmiť trávnik v lete?

Čo potrebuje trávnik v lete?

Je všeobecne známe, že trávnik potrebuje v lete hnojivo, aby steblá trávy mohli správne rásť. Mnohí ľudia si kladú otázku, aké prípravky zvoliť, ale jedno je isté. Leto nie je najvhodnejším obdobím na vápnenie, pretože vtedy sa môže narušiť rast nášho trávnika a niekedy sa môžu objaviť aj suché miesta, ktoré záhradu len znetvoria. Trávnik v lete potrebuje poriadnu dávku minerálov, ale najmä dusíka. Práve ten je zodpovedný za intenzívnu zelenú farbu a tiež za zdravý a rýchly vývoj trávnika. Samozrejme, na udržanie nádherného vzhľadu trávnika sú potrebné aj ďalšie prvky ako draslík, fosfor a vápnik.

Ako hnojiť trávnik v lete?

Najbežnejším spôsobom rýchleho hnojenia je použitie prípravkov dostupných v záhradkárskych obchodoch. Tie sa zvyčajne dodávajú vo forme granúl, ktoré umiestnite na trávnik: Musíte však dbať na ich rovnomerné rozmiestnenie, čo nemusí byť na veľkých plochách jednoduché. Na druhej strane sa môžete obrátiť na domáce spôsoby obohatenia pôdy o prvky dôležité pre trávu. Na čo môžete pamätať? Môžete jednoducho ponechať … pokosenú trávu na povrchu, ktorá rýchlo doplní nedostatok dusíka. Táto metóda má však svoje pravidlá: v prvom rade musí byť lak zdravý a nie dlhší ako 4 cm. Okrem toho musí byť bez tvrdých častí stoniek a nesmú v ňom byť žiadne kvety ani burina. V opačnom prípade sa trávnik rýchlo pokryje machom a inými nežiaducimi rastlinami.

Ak je náš trávnik pestrý a lak nie je vhodný, môžeme vyskúšať žihľavový hnoj. Príprava je triviálna a nikomu nespôsobí veľké ťažkosti. Stačí, ak do vedra vložíte kilogram čerstvej žihľavy alebo 20 dag sušenej žihľavy (nesmie mať kvety ani semená) a zalejete ju 10 litrami vody. Celé to nechajte na tienistom mieste a počkajte dva až štyri týždne (listy sa musia rozložiť a celé to musí mať charakteristickú vôňu). Trávnik je potrebné touto zmesou zalievať raz za mesiac, ale predtým, pred aplikáciou, je potrebné tekutinu zriediť vodou (v pomere 1:10).

Pozor na prehnojenie trávnika

Niekedy naša snaha a postupné hnojenie trávnika nepomáha, pretože pohľad na trávnik sa odchyľuje od predstavy o ideálnom. Jednou z príčin môže byť prehnojenie, a tým zmena pH prostredia. Ukazuje sa, že tráva miluje mierne kyslé pH pôdy (5,5 – 6,5 pH). Ak hodnota klesne pod túto hranicu, pôda je príliš kyslá a potom sa medzi steblami objavia machy, mrlíky a prasličky. Na druhej strane, keď môže byť príliš zásaditá (nad pH 7), čo potom prispeje k horšiemu rastu trávy. Čo robiť v takejto situácii?

Ak je pôda zásaditá, je potrebné trávnik okysliť: na to najlepšie poslúži kompost rovnomerne rozprestretý po trávniku. Ak je pôda príliš kyslá, je potrebné trávnik vápniť. Obe ošetrenia je však lepšie vykonať po vegetačnom období trávnika: buď koncom jesene, alebo začiatkom jari.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie