Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Zlaté rady záhradníkov. Takto pestujte zeler, aby krásne rástli korene

Pri výsadbe zeleru by sme chceli, aby rastlina vložila svoju energiu do rozvoja koreňov. Nanešťastie, niekedy dosiahneme bod zlomu a rastlina začne rozvíjať svoje listy, ktoré zase na nič nepotrebujeme. Kde robíme chybu? Kľúčom k úspechu je pochopiť, ako zasadiť koreňový zeler tak, aby mu rástli korene. Existuje niekoľko spôsobov, ako to urobiť, ktoré vám […]
Menej ako 1 min. min.

Pri výsadbe zeleru by sme chceli, aby rastlina vložila svoju energiu do rozvoja koreňov. Nanešťastie, niekedy dosiahneme bod zlomu a rastlina začne rozvíjať svoje listy, ktoré zase na nič nepotrebujeme.

Kde robíme chybu? Kľúčom k úspechu je pochopiť, ako zasadiť koreňový zeler tak, aby mu rástli korene. Existuje niekoľko spôsobov, ako to urobiť, ktoré vám ukážeme v nasledujúcom článku.

Prečo zeler nevyrastie do koreňa?

Zeler nevyrastie do koreňa z niekoľkých dôvodov. Najčastejším dôvodom je nevhodné miesto na pestovanie. Ako by ste mali vysádzať koreňový zeler? Vyberte preň úrodnú a priepustnú pôdu s neutrálnym pH.

Kyslá pôdna reakcia môže spôsobiť nesprávny vývoj zeleru. Koreňový zeler by sa mal pestovať na plnom slnku. Z tohto dôvodu sa odporúča vysádzať ho až po „ochladení“, t. j. po 15. máji.

Napokon, niekedy môže byť príčinou nedostatočného rastu zeleru aj jeho nedostatočné hnojenie. Ak ho prihnojíte dusíkom, zeler začne namiesto koreňa vytvárať zelenú hmotu. Preto bude oveľa vhodnejšie hnojiť ho hnojom alebo kompostom.

Pri týchto metódach zeler vyrastie koreň.

Zeler by sa mal vysádzať v rozostupe 40×40 cm. Je dôležité umiestniť ho do zeme tak, aby jeho stonky neboli zakryté zeminou. Plytké zakopanie zeleru do zeme je zárukou silného koreňa.

Tento účinok možno posilniť jeho vysadením v spoločnosti: fazule, brokolice, uhoriek, paradajok, cesnaku a kapustovitej zeleniny. Okrem toho sa odporúča pôdu pravidelne prekyprieť a rastlinu výdatne zalievať (v horúcom počasí aj denne), aby sa správne vyvíjala.

Čím by som mal hnojiť zeler?

Teraz, keď už viete, ako zasadiť zeler, prejdime k jeho hnojeniu. V tomto prípade sa osvedčili prírodné hnojivá na báze hnoja alebo kompostu.

Vyhnite sa hnojivám s vysokým obsahom dusíka. Namiesto nich používajte prípravky s vyšším obsahom draslíka, ktorý má priaznivý vplyv na rozvoj koreňového systému.

Zeler sa oplatí posypať aj dreveným popolom, ktorý okrem vysokého obsahu draslíka predstavuje nepriepustnú bariéru pre slimáky a dokáže spomaliť rast burín.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie