Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Zlato ako stabilizátor v čase neistôt: Perspektívy centrálnych bánk

V posledných rokoch sme svedkami zvýšeného záujmu centrálnych bánk o zlato, ktoré sa stáva kľúčovou súčasťou ich devízových rezerv. Tento trend je reakciou na globálne ekonomické neistoty a snahou o diverzifikáciu aktív mimo tradičných fiat mien. Významným faktorom, ktorý prispieva k tomuto javu, je inflácia a geopolitické napätie, ktoré vedie k hľadaniu bezpečnejších a stabilnejších […]
Menej ako 1 min. min.

V posledných rokoch sme svedkami zvýšeného záujmu centrálnych bánk o zlato, ktoré sa stáva kľúčovou súčasťou ich devízových rezerv. Tento trend je reakciou na globálne ekonomické neistoty a snahou o diverzifikáciu aktív mimo tradičných fiat mien. Významným faktorom, ktorý prispieva k tomuto javu, je inflácia a geopolitické napätie, ktoré vedie k hľadaniu bezpečnejších a stabilnejších investícií.

Centrálnymi bankami nakupované množstvo zlata dosiahlo v roku 2022 rekordné úrovne, čo je trend, ktorý sa nevidel od roku 1967, keď bol americký dolár ešte krytý zlatom. Tento nárast dopytu po zlate je primárne poháňaný útekom k bezpečnejším aktívam v čase vysokých inflačných tlakov. Zlato je považované za efektívne zabezpečenie proti inflácii, hoci niektorí analytici veria, že to platí len v extrémne dlhých časových horizontoch, ktoré sa merajú storočiami.

Zaujímavým aspektom je, že nie všetky krajiny pravidelne hlásia svoje nákupy zlata, čo sťažuje presné určenie, koľko napríklad Čína a Rusko nakúpili v tomto období. Napriek tomu, Turecko bolo najväčším kupujúcim zlata v roku 2022, nasledované Uzbekistanom a Indiou.

Dôvody pre zvýšené nákupy zlata centrálnymi bankami sú viaceré. Okrem diverzifikácie aktív a zníženia závislosti od hlavných mien ako americký dolár, euro, japonský jen a britská libra, centrálni bankári tiež hľadajú likviditu z univerzálneho aktíva bez úverového rizika. Pre inštitúcie a vlády s dlhodobými investičnými horizontmi predstavuje zlato prirodzenú možnosť ako rezervné aktívum a uchovávateľ hodnoty.

Pohľad do budúcnosti naznačuje, že zlato by mohlo pritiahnuť ďalší záujem ako diverzifikátor, keďže centrálni bankári sa snažia znížiť expozíciu voči riziku v čase zvýšenej neistoty. Očakáva sa, že centrálni bankári zostanú čistými kupujúcimi zlata aj v roku 2022; avšak pomalší ekonomický rast a rastúca inflácia môžu v krátkodobom horizonte obmedziť dopyt centrálnych bánk po zlate.

V kontexte súčasných ekonomických výziev a neistôt, zlato zostáva atraktívnou investíciou pre centrálni bankári, ktorí hľadajú stabilné a bezpečné aktíva. Ako dlho bude tento trend pokračovať, závisí od mnohých faktorov, vrátane budúceho vývoja inflácie, menových politík hlavných ekonomík a geopolitických udalostí. Avšak jedno je isté: zlato si zachováva svoje miesto ako dôležitý pilier globálneho finančného systému.

Príspevok Zlato ako stabilizátor v čase neistôt: Perspektívy centrálnych bánk je zobrazený ako prvý na Kryptoblog24.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie