Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Zlepšuje krvný obeh a reguluje krvný tlak. Zalejte vriacou vodou a pite do sýtosti

17.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Subbotina Anna). Čierny čaj je známy prakticky po celom svete a patrí k druhému najobľúbenejšiemu nápoju na našej planéte. Za domovinu tohto čierneho nápoja sa považuje Čína, odkiaľ pochádza stáročná tradícia nielen jeho varenia, ale aj výroby. Čierny čaj – samozrejme – je dobre známy aj na Slovensku a […]
Menej ako 1 min. min.

17.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Subbotina Anna).

Čierny čaj je známy prakticky po celom svete a patrí k druhému najobľúbenejšiemu nápoju na našej planéte. Za domovinu tohto čierneho nápoja sa považuje Čína, odkiaľ pochádza stáročná tradícia nielen jeho varenia, ale aj výroby. Čierny čaj – samozrejme – je dobre známy aj na Slovensku a podáva sa na stovky spôsobov: niektorí dávajú prednosť aromatickým prísadám, iní si doň radi dávajú ovocie a sú aj takí, ktorí si doň radi pridávajú štedrú porciu mlieka. Jedno je isté: okolo čierneho čaju vzniklo mnoho mýtov, ktorým niektorí z nás stále veria. Je načase pozrieť sa na starý dobrý čaj bližšie a prehodnotiť náš pohľad na tento lahodný nápoj.

Čierny čaj je stále jedným z najobľúbenejších nápojov na svete. Nestojí za to vzdať sa ho
Foto: shutterstock.com/Subbotina Anna

Čo potrebujete vedieť o čiernom čaji

Už vieme, odkiaľ čierny čaj pochádza a kde sa vyrába, ale Čína nie je jediným miestom, kde sa zbierajú lístky používané na prípravu nápoja. V zásade rastú čajové kríky v dvoch odrodách: čínska odroda, ktorá sa pestuje v Číne, Japonsku a Tibete, a asámska odroda, ktorá pochádza z Indie a Barmy. Samozrejme, tieto dve odrody majú trochu odlišné chuťové vlastnosti, hoci to, čo možno nájsť v pripravenom náleve, sa líši len málo. Navyše všetky zelené, biele, červené a čierne čaje pochádzajú z jedného kríka, ale výsledná farba a chuť je výsledkom procesov, ktorým sú podrobené nielen lístky, ale dôležitý je aj dátum a spôsob zberu. Ako sa teda čierny čaj vyrába? Po zbere sa lístky podrobia prirodzenému uschnutiu, tým sa skrútia, fermentujú, sušia a nakoniec triedia. Nakoniec sa čierny čaj balí a posiela do celého sveta, aby si každý mohol pripraviť svoj obľúbený nápoj.

Na čo je čierny čaj dobrý?

Mnoho ľudí sa pýta, či je čierny čaj zdravý. Odpoveď na túto otázku je, samozrejme, áno: v starovekej Číne sa tento nápoj spočiatku považoval výlučne za liek a až časom získal rang nápoja, ktorý sa pije pre potešenie. Čo sa nachádza v čiernom čaji? Zoznam je nasledovný:

triesloviny,

purínové alkaloidy,

éterické oleje,

bielkovinové zlúčeniny,

pigmenty,

vitamíny,

minerály,

živice,

pektíny,

sacharidy.

Medzi všetkými týmito skupinami vedci napočítali až 300 jednotlivých látok, ktoré ovplyvňujú náš organizmus. Medzi nimi je derivát kofeínu: teín, ako aj vitamíny: A, C, K, PP, zo skupiny B a prvky: horčík, zinok, vápnik. Už len toto bohaté zloženie môže ľahko odpovedať na skôr položenú otázku a jasne naznačuje, že čaj je jednoducho zdravý, ak sa pije v primeranom množstve.

Čaj samotný alebo s prídavkami? Vždy sa ho oplatí piť – je to dobré pre naše zdravie
Foto: shutterstock/New Africa

Aké sú výhody pitia čierneho čaju?

Na úvod by malo byť jasné: tri/štyri šálky čierneho čaju denne by nemali nášmu telu uškodiť, ale naopak: zlepšiť jeho fungovanie. Samotné minerály obsiahnuté v náleve majú vynikajúci vplyv na kardiovaskulárny systém, posilňujú srdce a dokážu normalizovať krvný tlak a hladinu cholesterolu. Na druhej strane vitamíny skupiny B pôsobia komplexne na celé telo a aktívne prispievajú k správnemu priebehu procesov v systémoch a orgánoch. Prítomnosť vitamínu C zlepšuje imunitu a prospieva vzhľadu (posilňuje kolagénové spoje), vitamín A je zodpovedný za zrak a regeneráciu kožného tkaniva a vitamín K za zrážanie krvi.

Najcennejšie v čiernom čaji sú polyfenoly, ktoré sa zaraďujú medzi antioxidanty. Tieto látky pomáhajú zlepšovať fungovanie organizmu: určite pomáhajú odstraňovať prebytočné toxíny v tele, čo pomáha odbremeniť preťažené obličky a pečeň. Polyfenoly odstraňujú prebytočné voľné radikály zodpovedné za vznik civilizačných ochorení. Odstraňujú tiež zápaly, znižujú počet baktérií, zlepšujú imunitu a dokážu ničiť patogénne vírusy.

Čo ešte možno povedať o výhodách pitia čierneho čaju? Ak máte žalúdočné problémy, je dobré si ho uvariť: zlúčeniny obsiahnuté v náleve pomáhajú pri tráviacom procese, regulujú počet prospešných baktérií, t. j. tzv. črevnej flóry, a pomáhajú aj pri trávení mastných a ťažkých jedál. Pitie čaju zvlhčuje sliznicu žalúdka a čriev, čím sťažuje vznik zápalov.

Stimuluje čierny čaj? Vyvraciame pochybnosti

Mnohí ľudia, najmä tí, ktorí nepijú kávu, tvrdia, že čierny čaj má povzbudzujúce vlastnosti. Samozrejme, je to pravda, pretože je to dôsledok derivátu kofeínu, teínu. Tieto látky sú si svojimi účinkami mätúco podobné a tiež môžu stimulovať mozog, aby lepšie pracoval a dodával energiu. Rovnako ako pri káve, aj pri teíne si na jeho účinok musíte chvíľu počkať a účinok nie je okamžitý. Treba tiež vedieť, že obsah horčíka je zodpovedný za správne fungovanie mozgu a celého nervového systému. Preto vám nič nebráni piť čierny čaj počas dňa, ale radšej nie hneď po prebudení, ale asi hodinu po otvorení očí.

Mnohí sa tiež domnievajú, že čierny čaj, podobne ako káva, môže viesť k dehydratácii, a tým k vyplavovaniu horčíka z tela, čo sa môže prejaviť drobnými ťažkosťami, ako sú svalové kŕče. Skutočnosť je taká, že nálev má mierny močopudný účinok, ktorý výrazne uľahčuje odstraňovanie prebytočných toxínov z tela. Na druhej strane horčík, ktorý obsahuje, rýchlo doplní prípadný nedostatok horčíka, ale aj osvieži a udržiava vodnú rovnováhu v tele, preto sa pitie čierneho čaju počas horúčav veľmi odporúča.

Čierny čaj môžete piť s citrónom, ale pozor!
Foto: shutterstock/Iuliia Kochenkova

S čím piť čierny čaj?

Čierny čaj neobsahuje prakticky žiadne kalórie, ak sa pije bez prísad, takže si ho môžete vychutnať aj počas chudnutia. Samozrejme, ak nedržíte diétu, nič vám nebráni piť ho s prísadami a v našej tradícii existuje aspoň niekoľko spôsobov podávania tohto nápoja. Na čo však musíte myslieť, aby bol zdravý?

Čaj s citrónom – to je najobľúbenejšia kombinácia, s ktorou sa môžete stretnúť. Je síce pravda, že chuť sa zvýrazní, ale mnohí ľudia sa vyhýbajú tejto kombinácií. Mnohí ľudia tvrdia, že čaj s citrónom môže spôsobiť Alzheimerovú chorobu, a to kvôli hliníku obsiahnutému v čaji. Faktom je, že listy obsahujú tento prvok, ale do vody sa nedostane, pokiaľ ho neaktivujete citrónovou šťavou. Pre zdravý čaj s citrónom stačí pred pridaním ovocia alebo šťavy vybrať zo šálky čajové vrecúško alebo čajové lístky.

Čaj s medom – tieto dve ingrediencie sa zdajú byť dokonalou kombináciou a práve v tejto podobe sa čaj najčastejšie podáva počas upršaných jesenných dní a chladných zimných večerov. Nie bezdôvodne, pretože med je známym prostriedkom na zlepšenie imunity, dodanie vitamínov a zbavenie sa patogénnych mikroorganizmov. Treba si uvedomiť, že priaznivé účinky medu sa pri vysokých teplotách eliminujú, preto by sa med mal do čaju pridávať, keď čaj trochu vychladne.

Čaj s mliekom – obľúbený čaj, na ktorý nie vždy ochotne spomínajú tehotné ženy, pretože sa mylne verilo, že takýto nápoj podporuje laktáciu. Ukazuje sa, že doteraz neexistujú žiadne vedecké štúdie, ktoré by túto tézu potvrdzovali. V Spojenom kráľovstve, ale aj v mnohých iných častiach sveta sa čaj stále pije týmto spôsobom.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

V iných krajinách je zakázaný. Na Slovensku si ho môžete kúpiť bez problémov. Tento čaj je jed pre pečeň

Upokojuje a znižuje krvný tlak. Zbierajte teraz a pripravte si aromatický čaj

The post Zlepšuje krvný obeh a reguluje krvný tlak. Zalejte vriacou vodou a pite do sýtosti appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie