Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Žlté listy uhoriek už nebudú vaším problémom. Stačí vyskúšať tento postrek vyrobený za euro

3.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/1777177). Uhorky sú jednou z najčastejšie pestovaných druhov zeleniny v slovenských záhradách a skleníkoch. Niekedy sa stáva, že listy pri zbere začnú meniť svoju farbu. Môže to mať rôzne príčiny. Jednou z nich je nedostatok minerálnych látok. Pozrite sa, ako môžete rýchlo a lacno podporiť svoju úrodu. Prečo listy […]
Menej ako 1 min. min.

3.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/1777177).

Uhorky sú jednou z najčastejšie pestovaných druhov zeleniny v slovenských záhradách a skleníkoch. Niekedy sa stáva, že listy pri zbere začnú meniť svoju farbu. Môže to mať rôzne príčiny. Jednou z nich je nedostatok minerálnych látok. Pozrite sa, ako môžete rýchlo a lacno podporiť svoju úrodu.

Prečo listy na uhorkách žltnú?
Foto: shutterstock/1777177

Uhorky sú jedným z najobľúbenejších doplnkov v kuchyni. Dajú sa krájať na sendviče, pridávať do letných šalátov alebo marinovať a nakladať, aby boli po ruke aj na jeseň a v zime. Skôr ako si však budeme môcť vychutnať ich lahodnú chuť, musíme sa o ich pestovanie náležite postarať. Starostlivosť o uhorky môže byť pre mnohých záhradkárov utrpením. Najčastejším problémom je žltnutie listov. Aké sú príčiny?

Žltnutie listov uhoriek. Takto rastlina volá o pomoc

Ak s pestovaním uhoriek začínate, môžete si vydýchnuť. Hneď na začiatku vás chceme uistiť, že žltnutie listov nemusí nevyhnutne znamenať vážny problém v záhrade. Najčastejšie k zmene farby dochádza kvôli zlému umiestneniu, keď k rastline nedopadá dostatok svetla. Slnko je pre správny rast zeleniny veľmi potrebné – práve vďaka nemu budú plody chutné a veľké. Druhou príčinou nepriaznivých zmien môže byť nesprávny spôsob zásobovania rastliny vodou.

Začínajúci záhradkári často robia chybu, keď zalievajú listy. Zavlažovanie by sa malo vykonávať priamo do pôdy, aby sa plodina nevystavila vzniku hubových chorôb. Ak sa uvedené dva aspekty starostlivosti vykonávajú správne, príčinu žltnutia listov treba pripísať nedostatku vhodných živín. Aby sme tomu zabránili, môžeme vykonať postrek na posilnenie rastliny a dodať jej potrebné minerálne látky. Pozrite si, ako ho pripraviť.

Postrek uhoriek kvasnicami. Za približne euro môžete zachrániť svoju úrodu

Veľmi často môžeme v kuchyni nájsť ingrediencie, ktoré sa nakoniec ukážu ako užitočné nielen na prípravu chutných jedál, ale aj liečivých rastlinných živín. Pekárske kvasnice sú vynikajúcim spôsobom, ako pomôcť zelenine, aby zostala zdravá.

Ošetrenie by sa malo vykonávať aspoň raz týždenne.
Foto: shutterstock/Natalia Kokhanova

Na prípravu postreku, ktorý dodá unaveným listom uhoriek ich pôvodnú farbu, musíme v 10 litroch teplej vody rozpustiť 100 gramov čerstvých kvasníc. Celé to treba dôkladne premiešať a odložiť do úplného vychladnutia. Približne po hodine je roztok pripravený na použitie. Nalejte ho do fľaše s rozprašovačom a môžete začať. Ošetrenie by sa malo vykonávať aspoň raz týždenne. Chráni rastlinu aj pred škodcami a múčnatkou. Niektorí ľudia používajú podobnú metódu, pričom do roztoku pridávajú približne 800 ml tučného mlieka.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Päť chýb pri zalievaní uhoriek, ktoré znižujú úrodu. Vyhnite sa im a budete mať čo chrumkať

Zalievajte tým uhorky. Kríky zavalí úroda

The post Žlté listy uhoriek už nebudú vaším problémom. Stačí vyskúšať tento postrek vyrobený za euro appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie