Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Zmena, ktorá sa dotkne tisíciek Slovákov: Pri darovaní krvi dostanete nové potvrdenie

Ak chodíte darovať krv, čítajte ďalej. Národná transfúzna služba totiž predstavila nové potvrdenia o darovaní krvi pre darcov. Informuje o tom portál Teraz.sk. Ako tieto potvrdenia pomôžu? Hlavnou úlohou týchto potvrdení je zjednodušenie komunikácie so zamestnávateľom a zdravotnými poisťovňami v prípade uplatňovania si nárokov na benefity, ktoré sa spájajú s darovaním krvi. Riaditeľka marketingu a […]
Menej ako 1 min. min.

Ak chodíte darovať krv, čítajte ďalej. Národná transfúzna služba totiž predstavila nové potvrdenia o darovaní krvi pre darcov. Informuje o tom portál Teraz.sk.

Ako tieto potvrdenia pomôžu?

Hlavnou úlohou týchto potvrdení je zjednodušenie komunikácie so zamestnávateľom a zdravotnými poisťovňami v prípade uplatňovania si nárokov na benefity, ktoré sa spájajú s darovaním krvi.

Riaditeľka marketingu a komunikácie NTS Martina Frigová uviedla, že tieto nové potvrdenia sú dostupné od 6. mája. Vydávať ich budú odberné pracoviská Národnej transfúznej služby. Darca si o dokument musí požiadať.

Nájde v ňom informácie o tom, aký úkon mu bol na odbernom mieste vykonaný. Frigová priblížuje, že môže ísť o darovanie krvi, no aj darovanie krvnej plazmy alebo inej zložky. V dokumente sa tiež bude uvádzať to, že darcu krvi na pracovisku iba vyšetrili, no k samotnému odberu nedošlo.

V prípade, že darca na zotavenie sa po odbere potrebuje dlhší čas, lekár to napíše do potvrdenia o odbere krvi.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah

Obchodovanie je riskantné a môžete pri ňom stratiť časť alebo celý investovaný kapitál. Poskytnuté informácie slúžia len na informačné a vzdelávacie účely a nepredstavujú akýkoľvek typ finančného poradenstva a/alebo investičného odporúčania.

Zásoby krvi sú alarmujúce

Portál teraz.sk tiež poukazuje na to, že zásoby krvných skupín A, AB a 0 s negatívnym Rh faktorom sú na hraničných úrovniach. Touto správou chce NTS SR vyzvať Slovákov, ktorí majú takúto krv, aby ju prišli darovať.

Darcovia krvi musia mať od 18 do 60 rokov, vážiť musia minimálne 50 kilogramov taktiež musia spĺňať základné zdravotné požiadavky.

Muži sa môžu darovania krvi zúčastniť každé tri mesiace, v prípade žien ide o štyri mesiace.

Sú darcovia krvi zdravší?

Vedci zistili, že darcovia krvi majú o 88 percent nižšiu pravdepodobnosť srdcového infarktu. Zároveň majú o 33 percent nižšiu pravdepodobnosť, že ochorejú na kardiovaskulárne ochorenie. Píše sa to v v americkom epidemiologickom časopise.

Podľa ich slov je to spôsobené tým, že darcovia krvi sú všeobecne zdravší v porovnaní s ľuďmi, ktorí krv pravidelne nedarujú. Darcovia krvi totiž majú nižšie hodnoty tlaku krvi a nižšie hladiny cholesterolu.

Rovnako hrá úlohu aj železo a jeho vplyv na vznik aterosklerózy. Darovaním krvi sa telo zbavuje približne 220 mg železa, čím sa znižuje riziko srdcových chorôb.

Z tohto hľadiska je darovanie krvi obzvlášť prospešné pre mladých mužov, u ktorých je testosterón zodpovedný za vyššiu tvorbu krvi. Pravidelné darovanie krvi im pomáha udržiavať optimálne hodnoty krvného obrazu a navyše sa cítia aj fyzicky lepšie.

Pravidelné darovanie krvi prináša množstvo výhod, medzi ktoré patria aj častejšie lekárske a laboratórne vyšetrenia, čo možno považovať za preventívne prehliadky pred každým darovaním.

The post Zmena, ktorá sa dotkne tisíciek Slovákov: Pri darovaní krvi dostanete nové potvrdenie appeared first on KRYPTOMAGAZIN.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie