Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Zmiešajte túto zázračnú rastlinu s vodou a postriekajte záhradu. Plesne nemajú šancu

Prašivá pleseň je mimoriadne nebezpečná choroba, ktorá napáda všetky rastliny v záhrade. Rýchly rozvoj infekcie prispieva k úhynu kvetov, zeleniny a stromov. Preto je veľmi dôležité rýchlo reagovať a začať s liečbou. V záhrade nepoužívajte chemické prípravky. Stačí pripraviť postrek z vody a obľúbenej buriny. Táto rastlina bojuje nielen proti múčnatke, ale aj proti iným […]
Menej ako 1 min. min.

Prašivá pleseň je mimoriadne nebezpečná choroba, ktorá napáda všetky rastliny v záhrade. Rýchly rozvoj infekcie prispieva k úhynu kvetov, zeleniny a stromov. Preto je veľmi dôležité rýchlo reagovať a začať s liečbou.

V záhrade nepoužívajte chemické prípravky. Stačí pripraviť postrek z vody a obľúbenej buriny. Táto rastlina bojuje nielen proti múčnatke, ale aj proti iným chorobám, ako aj proti napadnutiu škodcami.

Múčnatka je nebezpečná choroba rastlín

Múčnatka je ochorenie spôsobené hubami. Infekcia sa veľmi rýchlo šíri a prechádza na ďalšie rastliny. Múčnatka napáda kríky, stromy, kvety, zeleninu a ovocné rastliny. Rozlišuje sa pravá múčnatka a prízračná múčnatka.

Múčnatka sa objavuje na stonkách, listoch a púčikoch rastlín. Rozpoznať ju možno podľa bieleho povlaku pripomínajúceho múku. Listy pod ňou zhnednú a celá rastlina začne pomaly odumierať.

Na druhej strane múčnatka nenapáda celú rastlinu, ale spodnú stranu jej listov. Práve tam sa objavuje biely povlak. Tento typ múčnatky je nebezpečnejší, pretože na začiatku nie sú viditeľné žiadne príznaky, a preto je dobré pravidelne kontrolovať kríky, ovocné stromy a zeleninu.

Ako sa zbaviť plesní

Na prípravu postreku proti plesni potrebujete 500 g prasličky poľnej a 2 litre vody. Nazbieranú bylinu vysušte na slnku, nasekajte ju a vložte do kvetináča. Potom zalejte vodou, prikryte pokrievkou a priveďte do varu.

Odstavte hrniec z plynu a nechajte ho úplne vychladnúť. Teraz zmes preceďte cez sito a nalejte ju do nádoby s rozprašovačom. Striekajte raz za 5 dní, kým príznaky choroby nezmiznú. Ako preventívne opatrenie stačí postrek raz za 3 týždne.

Poľná praslička nielen na plesne

Praslička poľná je bohatým zdrojom kremíka, draslíka a fosforu. Rastlina má aj silné protizápalové a protiplesňové vlastnosti. Môžeme ju teda využiť aj v boji nielen proti múčnatke, ale aj proti iným nebezpečným chorobám.

Postrek prasličkou pomôže vyliečiť škvrnitosť zemiakov, hnilobu, chrastavitosť alebo sivú pleseň. Účinne sa zbaví aj napadnutia mšicami, múčnatkou a múčnatkou trávovou.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie