Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Znepokojivé detaily útoku Rusů na nemocnici: V raketě byly součástky ze Západu, tvrdí experti

Ukrajina je stále v šoku po pondělním ruském útoku, při kterém byla mimo jiné zasažena dětská nemocnice, ve které se léčili onkologičtí pacienti. Ti museli po vzdušném úderu sedět na ulici. Moskva vinu za útok odmítá. MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Drtivá pomsta za útok na nemocnici: V Rusku hořely ropné sklady, 1200 zlikvidovaných vojáků List Financial […]
Menej ako 1 min. min.

Ukrajina je stále v šoku po pondělním ruském útoku, při kterém byla mimo jiné zasažena dětská nemocnice, ve které se léčili onkologičtí pacienti. Ti museli po vzdušném úderu sedět na ulici. Moskva vinu za útok odmítá.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Drtivá pomsta za útok na nemocnici: V Rusku hořely ropné sklady, 1200 zlikvidovaných vojáků

List Financial Times teď přišel s informací, že smrtící raketa Ch-101, která na nemocnici dopadla, byla vyrobena i ze západních součástek. Podle analýzy to znamená, že se Rusku daří obcházet západní sankce a nadále se dostává ke komponentům, které jsou kriticky důležité pro chod válečné mašinérie.

V případě rakety, která zabíjela v Kyjevě, se mělo jednat hned o 16 komponentů uvnitř střely, které měly západní architekturu. Na západní součástky v raketě upozornil i list Pravda.

„Západní technologie jim umožňují vyrábět chytřejší rakety, jejich teroristické útoky pak překonávají naši protivzdušnou obranu,“ uvedla Olena Bilousová, vedoucí výzkumu sankcí v kyjevském institutu KSE.

Odkud se díly vzaly?

Rusko se ke komponentům s největší pravděpodobností dostalo přes prostředníky. Stopy vedou kupříkladu do Číny. Některé z elektronických součástek navíc v základu nemají vojenský charakter a pro Moskvu tak může být snazší se k nim dostat.

Ukrajinští experti uvedli, že některé z komponentů byly staršího data výroby. Teoreticky je mohli vyrobit i v Číně na základě západních plánů. Celkem měla raketa Ch-101 obsahovat více než 50 součástek ze zemí z celého světa.

Rusko vyrábí téměř osmkrát více střel Ch-101 než před začátkem invaze. Je přitom stále závislé na dílech ze západních zemí, zejména z USA.

Rusko při pondělním útoku na civilní infrastrukturu po celé Ukrajině zabilo nejméně 43 lidí a dalších 190 jich zranilo. Útok na nemocnici mezinárodní společenství odsoudilo. USA na summitu NATO ohlásily novou vojenskou podporu pro Kyjev.

VIDEO: Proč Rusové pálili na dětskou nemocnici? Chtějí strašit a vyhnat Ukrajince

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie