Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Zníženie úrokových sadzieb Fedu o 50 bodov

V súčasnom ekonomickom prostredí je rozhodnutie Federálneho rezervného systému (Fed) znížiť úrokové sadzby o 50 bázických bodov významným krokom, ktorý odráža zmenu v politike centrálnej banky. Toto rozhodnutie, prvýkrát od roku 2020, signalizuje začiatok cyklu znižovania sadzieb, ktorý má podporiť ekonomiku po období boja proti inflácii. Fed, konkrétne Federálny výbor pre voľný trh (FOMC), sa […]
Menej ako 1 min. min.

V súčasnom ekonomickom prostredí je rozhodnutie Federálneho rezervného systému (Fed) znížiť úrokové sadzby o 50 bázických bodov významným krokom, ktorý odráža zmenu v politike centrálnej banky. Toto rozhodnutie, prvýkrát od roku 2020, signalizuje začiatok cyklu znižovania sadzieb, ktorý má podporiť ekonomiku po období boja proti inflácii.

Fed, konkrétne Federálny výbor pre voľný trh (FOMC), sa rozhodol pre tento krok v snahe reagovať na dlhodobé ekonomické výzvy, vrátane rastúcej inflácie, ktorá bola v posledných rokoch významnou obavou. Zníženie sadzieb by malo pomôcť znížiť náklady na požičiavanie, čím sa podporí spotreba a investície, kľúčové komponenty ekonomického rastu.

Napriek tomu, že rozhodnutie o znížení nebolo jednomyseľné, s guvernérkou Michelle Bowmanovou, ktorá uprednostnila miernejšie zníženie o 25 bázických bodov, je zrejmé, že väčšina členov FOMC sa prikláňa k postupnému uvoľňovaniu menovej politiky. Tento konsenzus naznačuje, že Fed očakáva, že referenčná sadzba by mohla klesnúť na 4,4 % do konca tohto roka, čo by znamenalo ďalšie zníženia sadzieb.

Výhľad na roky 2025 a 2026 tiež ukazuje na pokračovanie trendu znižovania sadzieb, s očakávaniami poklesu na 3,4 % a neskôr na 2,9 %. Tieto prognózy sú výrazne nižšie v porovnaní s predchádzajúcimi odhadmi, čo odzrkadľuje dôveru Fedu v stabilizáciu inflácie a dosiahnutie jej dlhodobého cieľa okolo 2 %.

Zníženie sadzieb nasleduje po dlhoročnom boji proti rastúcej inflácii, ktorá bola excerpovaná pandémiou COVID-19 a jej dopadmi na ekonomiku. Jadrový index cien osobnej spotreby (PCE), ktorý Fed preferuje ako ukazovateľ inflácie, zaznamenal pokles z maxima 5,4 % v marci 2022 na 2,6 % za 12 mesiacov do júla.

Tento krok Fedu prichádza v čase, keď sa ekonomika stále zotavuje z pandémie a čelí novým výzvam, ako je potreba podpory hospodárskeho rastu a zabezpečenia finančnej stability. Zníženie sadzieb by malo poskytnúť určitú úľavu spotrebiteľom a podnikom, ktorí sa zápasili s vysokými úrokovými sadzbami, a zároveň by malo prispieť k udržateľnému ekonomickému rastu.

Vzhľadom na tieto okolnosti je dôležité sledovať, ako sa budú vyvíjať ďalšie ekonomické ukazovatele a aké kroky bude Fed podnikať v nasledujúcich mesiacoch. Zníženie sadzieb je len jedným z nástrojov, ktoré má Fed k dispozícii, a jeho účinnosť bude závisieť od celkového stavu ekonomiky a reakcie trhov. Pre investorov a analytikov bude nasledujúce obdobie kľúčové pre posúdenie dopadu týchto zmien na ekonomiku a finančné trhy.

Príspevok Zníženie úrokových sadzieb Fedu o 50 bodov je zobrazený ako prvý na Kryptoblog24.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie