Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Znižuje chuť na sladké a zlepšuje činnosť čriev. Slováci to ignorujú

Moruša biela je cenená pre svoje početné zdravotné vlastnosti, ako je podpora chudnutia a znižovanie hladiny cukru v krvi. Tým sa však jej prospešné vlastnosti nekončia. Moruša biela sa v Európe pestuje už od 11. storočia. Jej plody pripomínajú ostružiny a v závislosti od odrody môžu byť biele, ružové, červené alebo čierne. V Poľsku sú […]
Menej ako 1 min. min.

Moruša biela je cenená pre svoje početné zdravotné vlastnosti, ako je podpora chudnutia a znižovanie hladiny cukru v krvi. Tým sa však jej prospešné vlastnosti nekončia.

Moruša biela sa v Európe pestuje už od 11. storočia. Jej plody pripomínajú ostružiny a v závislosti od odrody môžu byť biele, ružové, červené alebo čierne. V Poľsku sú dostupné najmä prípravky v tabletách z listov moruše, čaje a konzervy, ale netreba zabúdať ani na blahodarné vlastnosti jej sladkých čerstvých plodov.

Ako moruša biela ovplyvňuje chudnutie?

Listy moruše bielej sú cenným zdrojom polyfenolov, ako sú rutín, astragalín a kyselina chlorogenová. Obsahujú zlúčeninu nazývanú DNJ, ktorá inhibuje enzýmy spracúvajúce sacharidy, čím pomáha znižovať hladinu glukózy v krvi. Okrem toho zložky moruše bielej znižujú chuť na jedlo (vrátane chuti na sladké).

Moruša biela obsahuje aj kvercetín, ktorý vykazuje protizápalové a antioxidačné vlastnosti. Kvercetín pôsobí aj tak, že znižuje množstvo sorbitolu v tele. Táto zlúčenina pôsobí proti vzniku ochorení obehového systému, očných ochorení, ochorení obličiek a tiež nervového systému. Početné vedecké štúdie potvrdzujú, že kvercetín podporuje aj chudnutie.

Moruša biela – s čím pomáha?

Moruša biela má mnoho liečivých vlastností. Sušené listy moruše bielej pomôžu znížiť vysoký krvný tlak. Listy obsahujú aj vlákninu, bielkoviny, vitamín C, betakarotény, oxaláty, kyselinu trieslovú, železo, zinok, vápnik, fosfor, horčík, ako aj vitamíny skupiny B, napríklad tiamín, riboflavín a niacín. Plody moruše sladkej zlepšujú činnosť čriev a zmierňujú príznaky žalúdočných a dvanástnikových vredov.

Zlúčeniny v moruši bielej zabraňujú ateroskleróze, ako aj iným kardiovaskulárnym ochoreniam. Okrem toho účinne znižujú hladinu zlého cholesterolu, čím minimalizujú riziko jeho usadzovania. Vedecký výskum potvrdzuje, že kyanidíny obsiahnuté v plodoch moruše bielej pôsobia proti poškodeniu endotelu mozgu a zabraňujú aj Alzheimerovej chorobe.

Kontraindikáciou užívania moruše bielej je tehotenstvo a dojčenie. Ďalšou kontraindikáciou užívania moruše bielej je aj alergia. Napriek tomu rastlina nevykazuje u väčšiny ľudí škodlivé účinky, a preto by sme sa jej nemali obávať.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie