Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Zo záhrad začínajú prenikať do domov. Žiadne postreky ani chemikálie. Zbavíte sa ich inak

13.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pixabay/francok35). Jar je časom, keď sa cifruša bezkrídla objavuje v parkoch, lesoch a záhradách, ale vstupuje aj do domácností. Predstavuje pre človeka hrozbu? Zistite, akú úlohu zohráva a či je potrebné prijať opatrenia, aby ste sa jej zbavili. Predstavuje cifruša bezkrídla pre človeka hrozbu?Foto: pixabay/francok35 Jedným z najčastejšie sa […]
Menej ako 1 min. min.

13.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pixabay/francok35).

Jar je časom, keď sa cifruša bezkrídla objavuje v parkoch, lesoch a záhradách, ale vstupuje aj do domácností. Predstavuje pre človeka hrozbu? Zistite, akú úlohu zohráva a či je potrebné prijať opatrenia, aby ste sa jej zbavili.

Predstavuje cifruša bezkrídla pre človeka hrozbu?
Foto: pixabay/francok35

Jedným z najčastejšie sa vyskytujúcich druhov červeného hmyzu je cifruša bezkrídla. Tento chrobák sa bežne vyskytuje na Slovensku. Je dlhý asi 1,5 cm a na brušku má výraznú červeno-čiernu kresbu. Má tiež dlhé čierne tykadlá a trojité tmavé nohy, ktoré sú úmerné veľkosti zvyšku jeho tela. Hovorovo sa nazýva električka, pretože počas kopulácie sa dva jedince stretávajú bruškom a vyzerajú ako spojené vagóny električiek. Hoci má krídla, čo je v rozpore s názvom hmyzu, sú slabo vyvinuté a cifruša bezkrídla nemá schopnosť lietať.

Cifruša bezkrídla. Je sa čoho báť?

Hoci sa jej vzhľad môže zdať znepokojujúci, cifruša nepredstavuje pre človeka hrozbu. Okrem toho je to celkom užitočný hmyz. Prečo? Živí sa ovocím, ktoré padá na zem, a uhynutým hmyzom, a tak čistí pôdu od nečistôt. Okrem toho vysáva šťavu z plodov lipy a agátu bieleho. Príležitostne sa živí aj plodmi gaštanov a trnky. Preto ich nemusíte hubiť, hoci niektorí ľudia sa môžu cítiť nepríjemne, keď vidia veľa tohto hmyzu – keďže sa často vyskytuje v skupinách. Cifruše neútočia na ľudí ani ich neštípu.

Ako sa zbaviť cifruše bezkrídlej z vášho domova? Nemusíte to robiť, ale existuje jedno riešenie

Môže sa stať, že cifruše vletia do vášho domu cez otvorené dvere a okná. Ak ich je veľa a začne vás obťažovať zápach, ktorý vydávajú (odrádzajú ním dravce, ale nie vždy je vnímateľný pre človeka), môžete vyskúšať spôsob, ako sa ich z domu zbaviť. Buďte však opatrní a dobre si premyslite, či je to naozaj potrebné. Čo by ste mali urobiť?

V tomto prípade môžete byť veľmi prekvapení, pretože cifruše nie sú pre človeka nebezpečné, a preto neexistujú žiadne postreky na boj proti tomuto hmyzu. Neexistujú ani žiadne domáce prípravky, ktorými by ste sa tohto hmyzu zbavili. Čo teda môžete urobiť? Jednoducho si nasaďte rukavice, pozbierajte po jednom a vložte ich do škatule. Neskôr vyneste hmyz von a vypustite ho do voľnej prírody, aby mohol žiť ďalej. Ak si všimnete, že cifruše osídlili záhradnú lavičku alebo stenu a veľmi vás to obťažuje, môžete ich zmyť silným prúdom vody. Hmyz vám neublíži.

Cifruše vydávajú zápach, ktorým odpudzujú dravce.
Foto: pixabay/balzekaitegita

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

V záhonoch sa už premnožili slimáky bez ulity. Ako sa ich zbaviť skôr, ako zničia sadenice?

Po smútivkách nebude v kvetináči ani stopy. Napadnutie škodcami sa dá zvládnuť za dva týždne

The post Zo záhrad začínajú prenikať do domov. Žiadne postreky ani chemikálie. Zbavíte sa ich inak appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie