Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Zomrel československý veterán druhej svetovej vojny, bol ešte na oslavách vylodenia

Vo veku 97 rokov zomrel v pondelok (10.6.) jeden z posledných československých vojnových veteránov druhej svetovej vojny Charles Gad Strasser, ktorý bol priamym účastníkom bojov o Dunkerque. Minulý týždeň sa ešte vo Francúzsku zúčastnil na oslavách 80. výročia vylodenia v Normandii. Správu o jeho úmrtí prinieslo v piatok české ministerstvo obrany. “Ministerstvo obrany malo tú […]
Menej ako 1 min. min.

Vo veku 97 rokov zomrel v pondelok (10.6.) jeden z posledných československých vojnových veteránov druhej svetovej vojny Charles Gad Strasser, ktorý bol priamym účastníkom bojov o Dunkerque.

Minulý týždeň sa ešte vo Francúzsku zúčastnil na oslavách 80. výročia vylodenia v Normandii. Správu o jeho úmrtí prinieslo v piatok české ministerstvo obrany.

“Ministerstvo obrany malo tú česť Strassera krátko pred jeho smrťou dopraviť a odprevadiť na oslavu 80 rokov vylodenia v Normandii, ktorá sa konala 6. júna 2024 a ktorú si naozaj užil, a to v spoločnosti ďalšieho veterána, tentokrát z RAF, Jiřího Kafku,” uviedol rezort. Strasser sa na oslavách stretol aj s ďalšími veteránmi zo Spojených štátov či Veľkej Británie. Na ceste domov ho podľa ministerstva sprevádzal aj český prezident Petr Pavel.     

Je to len klamný manéver. Nemci mohli inváziu v Normandii odraziť, no napokon ju spojencom uľahčili

   

Strasser sa narodil na území Palestíny, avšak krátko nato sa jeho rodina presťahovala do Československa, odkiaľ pochádzal jeho otec. Keďže pochádzal zo židovskej rodiny, v roku 1938 z krajiny utiekli do Veľkej Británie. Po dokončení strednej školy tam Strasser vstúpil dobrovoľne do československej armády. Bol pridelený k jednotke obliehajúcej Dunkerque.

Po skončení vojny pôsobil v československej delegácii pri norimberskom súdnom tribunále. Osem mesiacov tam spracovával dokumenty potrebné na prevoz zajatých dôstojníkov SS do Československa a Poľska, kde mali byť za svoje činy súdení. Ako podotkol rezort obrany, takmer denne sa pri tejto práci stretával s nacistickými dôstojníkmi.

Po ukončení práce v Norimbergu sa vrátil naspäť do Anglicka, kde sa neskôr stal profesionálnym fotografom a venoval sa tiež charite. Práve za túto činnosť ho britská kráľovná Alžbeta II. v roku 2000 vyznamenala Radom britského impéria. Okrem toho bol držiteľom mnohých ďalších ocenení.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie