Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Zomrel herec Donald Sutherland, hviezda filmov Hunger Games či MASH

Vo veku 88 rokov zomrel kanadský herec Donald Sutherland, hviezda filmu Obyčajní ľudia, Tucet špinavcov alebo MASH. Za svoju šesťdesiatročnú kariéru hral vo viac ako 170 filmoch a seriáloch. Dostal dva Zlaté glóbusy a čestného Oscara. Dlhodobo bojoval s chorobou. Jeho úmrtie oznámil na sieti X syn Kiefer, tiež herec. „S ťažkým srdcom vám oznamujem, […]
Menej ako 1 min. min.

Vo veku 88 rokov zomrel kanadský herec Donald Sutherland, hviezda filmu Obyčajní ľudia, Tucet špinavcov alebo MASH. Za svoju šesťdesiatročnú kariéru hral vo viac ako 170 filmoch a seriáloch. Dostal dva Zlaté glóbusy a čestného Oscara. Dlhodobo bojoval s chorobou. Jeho úmrtie oznámil na sieti X syn Kiefer, tiež herec.

„S ťažkým srdcom vám oznamujem, že môj otec Donald Sutherland zomrel. Osobne ho považujem za jedného z najdôležitejších hercov filmovej histórie,“ napísal Kiefer Sutherland na sieti X.

Doplnil, že jeho otec sa nikdy nenechal zastrašiť zverenou rolou. Či už dobrou, zlou alebo škaredou. „Miloval to, čo robil. A nikto nemôže chcieť viac. Prežil krásny život,“ uzavrel spomienku na svojho otca Kiefer Sutherland.

Známy herec za svoju 60-ročnú kariéru hral vo viac ako 170 filmoch a seriáloch, dostal dva Zlaté glóbusy a čestného Oscara. Zahral si napríklad vo filmoch Tucet špinavcov, MASH, Klute alebo Teraz sa nepozeraj.

Jednou z prelomových rolí tohto kanadského herca bola postava chirurga Hawkeya Pierca vo filme MASH z roku 1970, komédiu o zdravotníkoch v kórejskej vojne.

Sutherland sa narodil v kanadskom Novom Brunswicku a pred odchodom z Kanady do Londýna v roku 1957 začínal ako rozhlasový reportér. Tam študoval na Londýnskej akadémii hudby a dramatických umení.

Donald Sutherland sa narodil 17. júla 1935 v meste Saint John v kanadskej provincii New Brunswick. Štúdium inžinierstva na univerzite v Toronte zavŕšil dvojitým vyznamenaním. Pred kariérou inžiniera však uprednostnil hereckú dráhu. Ako 23-ročný sa presťahoval do Británie, kde vyštudoval prestížnu Londýnsku akadémiu múzických umení (The London Academy of Music and Dramatic Art).

Zlomové momenty

Prvé herecké skúsenosti zbieral od roku 1963 v britských filmoch. Zlomovými momentami v jeho hereckej kariére boli vojnové snímky Tucet špinavcov (1967), MASH (1970) a Kellyho hrdinovia (1970). Nasledovala hlavná úloha v kriminálke Klute (1971), kde Sutherlandovi sekundovala Jane Fondová.

V 70. rokoch 20. storočia sa kanadský herec definitívne zaradil medzi hollywoodsku hereckú elitu. Zažiaril v temnom trileri Teraz sa nepozeraj (1973), v dráme Deň kobyliek (1975) alebo v sci-fi Invasion of the Body Snatchers (Invázia zlodejov tiel, 1978). V tom období stvárnil tiež hlavnú postavu v kritikmi chválenej životopisnej snímke Casanova Federica Felliniho (1976).

Ako si Bill Gates pred takmer 30 rokmi predstavoval dnešný svet? Takmer všetky jeho predpovede sa naplnili, s jednou sa však prerátal

Zlatý glóbus (1996) i cenu Emmy (1995) mu vyniesol televízny film Citizen X (Občan X, 1995). Druhý Zlatý glóbus (2003) získal za výkon v politickej dráme Path to War (Cesta do vojny, 2002).

Jeho bohatú filmografiu tvorili aj komerčne úspešné snímky Lúpež po taliansky (2003), Návrat do Cold Mountain (2003), Pýcha a predsudok (2005), Obchodník so smrťou (2005), Šéfovia na zabitie (2011), Najvyššia ponuka (2013) či Measure of a Man (Dôkaz muža, 2018).

Stihol si zahrať aj v sci-fi

Mladším filmovým fanúšikom bol Sutherland známy najmä z filmových spracovaní knižnej trilógie Hry o život (The Hunger Games). V štyroch pokračovaniach (2012, 2013, 2014, 2015) o odvekom zápase dobra proti zlu stvárnil diktátorského prezidenta Snowa.

V roku 2017 dostal čestnú Cenu Akadémie filmových umení a vied (čestného Oscara) za celoživotnú prácu pred filmovými a televíznymi kamerami. Ďalšia cena za celoživotné dielo mu pribudla v roku 2019 na Filmovom festivale v San Sebastiane.

Začína sa reklamný festival v Cannes. Príde aj Elon Musk

Ešte v tom istom roku mohli diváci vidieť Donalda Sutherlanda v úlohe sudcu v kanadskej dráme American Hangman. Stihol si tiež zahrať v sci-fi filme Ad Astra a v snímkach The Burnt Orange Heresy a Oheň 2.

Donald Sutherland bol dvakrát ženatý, mal jednu dcéru a troch synov. Jedným z nich je herec Kiefer Sutherland narodený 21. decembra 1966 v Londýne.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie