Preskočiť na obsah
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Zomrel psychológ Zimbardo, spoluautor Stanfordského väzenského experimentu

Stanfordská univerzita v piatok oznámila, že 14. októbra vo svojom dome v San Franciscu zomrel psychológ Philip G. Zimbardo. Informuje o tom agentúra AP. Profesor Zimbardo pôsobil ako vedúci centra pre štúdium psychológie terorizmu na Stanfordovej univerzite a od roku 2002 bol prezidentom Americkej asociácie psychológov. Psychológ, ktorý stál za Stanfordským väzenským experimentom Preslávil sa predovšetkým Stanfordským väzenským […]
Menej ako 1 min. min.

Stanfordská univerzita v piatok oznámila, že 14. októbra vo svojom dome v San Franciscu zomrel psychológ Philip G. Zimbardo. Informuje o tom agentúra AP.

Profesor Zimbardo pôsobil ako vedúci centra pre štúdium psychológie terorizmu na Stanfordovej univerzite a od roku 2002 bol prezidentom Americkej asociácie psychológov.

Psychológ, ktorý stál za Stanfordským väzenským experimentom

Preslávil sa predovšetkým Stanfordským väzenským experimentom, pri ktorom sa pokúšal preskúmať psychologické pôsobenie moci a podriadenosti.

Pre svoj výskum v roku 1971 spolu s tímom postgraduálnych študentov naverbovali 24 vysokoškolákov, aby strávili dva týždne uzavretí v suteréne budovy v kampuse Stanfordskej univerzity. Bola premenená na falošné väzenie bez denného svetla, časť študentov hrala úlohu dozorcov a druhá časť väzňov.

Štúdiu museli po šiestich dňoch ukončiť, pretože študenti v pozícii dozorcov týrali druhú skupinu. Mali pritom iba jedinú úlohu – zabezpečiť dodržiavanie poriadku bez použitia násilia. Študenti v pozícii väzňov sa proti tomu vzbúrili, dozorcovia ich však dokázali manipuláciou a systémom privilégií a trestov emocionálne deprimovať.

Súdna znalkyňa porozprávala o tom, odkiaľ sa v nás berie zlo, akú hru v tom hrajú gény a najmä naše matky

„Výsledok našej štúdie bol šokujúci a neočakávaný,“ Zimbardo neskôr napísal spolu s jedným z postgraduálnych študentov. Bol zároveň kritizovaný za to, že prevzal úlohu najvyššieho dozorcu a nebol neutrálnym pozorovateľom.

Zistený sadizmus „dozorcov“, silná depresívnosť a pasivita väzňov vyústili do teórií o dôležitosti sociálnych pozícií v individualistickej psychológii. Experiment sa napriek kontroverznosti stal dôležitý pri štúdiu psychológie a vytváraní etiky psychologického výskumu ľudí.

Zimbardov ďalší výskum sa zameral na lepšie poznanie presviedčania, hypnózy, náboženských kultov, altruizmu a ľudského súcitu, uviedla Stanfordská univerzita.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie

sk_SK