Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Zomrel sochár Richard Serra. Preslávili ho hrdzavé konštrukcie, do povedomia vstúpil kontroverznou inštaláciou

Vo veku 85 rokov zomrel americký sochár Richard Serra, ktorý sa preslávil najmä svojimi obrími hrdzavými konštrukciami. Informoval o tom denník The New York Times s odvolaním sa na sochárovho právneho zástupcu. Podľa amerického listu zomrel Serra v utorok vo svojom dome v štáte New York na zápal pľúc. Serra vystavoval vo významných amerických i […]
Menej ako 1 min. min.

Vo veku 85 rokov zomrel americký sochár Richard Serra, ktorý sa preslávil najmä svojimi obrími hrdzavými konštrukciami. Informoval o tom denník The New York Times s odvolaním sa na sochárovho právneho zástupcu.

Podľa amerického listu zomrel Serra v utorok vo svojom dome v štáte New York na zápal pľúc.

Serra vystavoval vo významných amerických i svetových galériách. Jeho diela vynikali často obrími rozmermi skôr ako detailnou prepracovanosťou.

Z umeleckého hľadiska by považovaný za minimalistu, napísala agentúra Reuters. Tvoril najmä z priemyselných materiálov, pričom najtypickejším materiálom pre neho boli oceľové pláty, ktoré nechával hrdzavieť pod šírym nebom.

Serra sa narodil v San Francisku v roku 1938 španielskemu otcovi a ruskej matke. V detstve často navštevoval lodenice, kde pracoval jeho otec. Neskôr sám pracoval v oceliarni, čo ovplyvnilo jeho neskoršiu tvorbu.

Do povedomia verejnosti vstúpil najmä vďaka kontroverznej 36 metrov dlhej a 3,6 metra vysokej inštalácii Tilted Arc (Nahnutý oblúk), ktorá bola v roku 1981 umiestnená na newyorskom námestí Federal Plaza.

Podľa zástancov dielo premenilo verejný priestor a posunulo koncept sochárstva, kritici ho naopak považovali za ohyzdné. Po búrlivej verejnej debate bola socha v roku 1989 odstránená.

V roku 2005 bolo v Guggenheimovom múzeu v Španielsku vystavených osem významných Serrových diel. Španielska sochárka a kurátorka výstavy Carmen Jiménezová o ňom vtedy podľa agentúry AP vyhlásila, že je “bezpochyby najvýznamnejším žijúcim sochárom”.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie