Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Zomrel televízny režisér Emil Preisach, ktorý vychoval známych športových komentátorov, dožil sa 75 rokov

Emil Preisach pracoval pre slovenskú televíziu viac ako 40 rokov a položil základy súčasného televízneho športového komentovania.
Menej ako 1 min. min.

11.5.2024 (SITA.sk) – Vo veku 75 rokov zomrel televízny režisér Emil Preisach. Režisér skonal vo štvrtok 9. mája v Bratislave. V piatok o tom informovala verejnoprávna televízia RTVS.

Preisach pracoval pre slovenskú televíziu viac ako 40 rokov a položil základy súčasného televízneho športového komentovania. „Vychoval” komentátorov ako Marcel Merčiak, Pavol Gašpar či Ján Hudok.

Emil Preisach

sa narodil 10. marca 1949 v Lučenci. V Československej televízii začínal v roku 1970 ako osvetľovač. O štyri roky neskôr sa stal redaktorom oddelenia kultúry Hlavnej redakcie Televíznych novín ČST Bratislava.

V 80. rokoch spolupracoval s vtedajšou redakciou športu a motorizmu, na základe čoho priniesol relácie z 500 míľ Indianapolis či z MS Enduro v Oklahome.

Po roku 1989 sa špecializoval na športové prenosy a až do dôchodku pripravoval prenosy z tenisových turnajov.

Ako priamy účastník absolvoval za režisérskym pultom predolympijský turnaj v Lillehammeri v roku 1993 a pôsobil aj na štyroch letných olympiádach v Atlante, Sydney, Aténach, Pekingu a zimnej olympiáde v Turíne.

V prípade Majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji pripravoval štúdiá a prenosy vo Viedni, Moskve a Bratislave. Za celoživotnú tvorivú prácu bol prezidentom Ivanom Gašparovičom ocenený Cenou Gaba Zelenaya.

Viac k témam: Úmrtie
Zdroj: SITA.sk – Zomrel televízny režisér Emil Preisach, ktorý vychoval známych športových komentátorov, dožil sa 75 rokov © SITA Všetky práva vyhradené.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie