Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Zotaví sa zamrznutá hortenzia? Skôr než ju odpíšete, vyskúšajte tento trik záhradníka

27.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/nnattalli). Hortenzia záhradná je výnimočná záhradná rastlina, ale často mrzne. Je to obzvlášť časté, keď sa po prvých teplých dňoch opäť objavia mrazy. Čo robiť so zamrznutou záhradnou hortenziou a ako zistiť, či sa zamrznutá hortenzia spamätá? Čo robiť so zamrznutou záhradnou hortenziou?Foto: shutterstock/nnattalli Hortenzie záhradné v mnohých odrodách […]
Menej ako 1 min. min.

27.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/nnattalli).

Hortenzia záhradná je výnimočná záhradná rastlina, ale často mrzne. Je to obzvlášť časté, keď sa po prvých teplých dňoch opäť objavia mrazy. Čo robiť so zamrznutou záhradnou hortenziou a ako zistiť, či sa zamrznutá hortenzia spamätá?

Čo robiť so zamrznutou záhradnou hortenziou?
Foto: shutterstock/nnattalli

Hortenzie záhradné v mnohých odrodách sa často vyskytujú v našich záhradách a v lete nás tešia svojimi sviežimi kvetmi. Avšak podmienky na Slovensku spôsobujú, že sa často ochladzuje, aj keď je na zimu zakrytá. To všetko kvôli jarnému počasiu a častým mrazom a predovšetkým kvôli kvitnutiu na minuloročných výhonkoch.

Čo robiť so zamrznutou záhradnou hortenziou? Skontrolujte, či sa zamrznutá hortenzia obnoví

So záhradnou hortenziou môže byť niekoľko problémov. Rastlina nemusí pučať alebo jej púčiky mohli počas jarných mrazov zmrznúť. Hortenzia, ktorá bola pevne zamrznutá, tento rok nekvitne, aj keď sa spamätá. Je to preto, že púčiky sa nasadzujú už v auguste, ale kvitnú až v nasledujúcom roku. Z tohto dôvodu je dôležité dôkladne skontrolovať všetky výhonky a skontrolovať, či sa na nich nachádzajú púčiky.

Staré a suché výhonky musíte odstrihnúť.
Foto: shutterstock/VH-studio

Aby ste sa uistili, že výhonky sú zdravé, môžete ich ostrým nožom narezať v rôznych výškach, aby ste ich nepoškodili. Ide o starý záhradnícky trik. Zelené tkanivá znamenajú, že by mohla ešte kvitnúť. Viditeľné čerstvé a zelené výhonky znamenajú to isté. Aj keď sú všetky zmrznuté, stále existuje šanca, že sa rastlina obnoví, ak má zdravé korene. Musíte však počítať s tým, že v tom roku nebude mať žiadne kvety.

Ako zachrániť zamrznutú hortenziu? Zistite, ktoré výhonky orezávať

Staré, suché výhonky bez listov a púčikov by sa mali odstrihnúť pri zemi ostrými záhradníckymi nožnicami alebo nožnicami. Najlepšie je to robiť po častiach a kontrolovať, či sú výhonky stále živé. Trojročné a staršie výhonky by sa mali odstrániť celé. Ak vidíte živé tkanivo, posledný rez vykonajte nad púčikom smerujúcim von. To umožní, aby sa počas sezóny objavili nové výhonky a v auguste sa objavili púčiky.

Hortenzia metlinatá patrí medzi mimoriadne odolné rastliny voči silným mrazom.
Foto: freepik/alexphotos

Ak rastlina na danom mieste často mrzne a tento problém sa vyskytuje každý rok, možno je to znamenie, že je lepšie zmeniť záhradnú hortenziu na inú, mrazuvzdornejšiu odrodu alebo iný okrasný ker. Medzi takéto odrody patria napríklad hortenzia stromčekovitá a hortenzia metlinatá (mimoriadne odolná aj voči silným mrazom).

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Doprajte to svojej hortenzii. Krík bude plný kvetov

Hortenzie žltnú? Pripravte im takýto „nápoj“ každé 2 týždne. Prestanú chorľavieť a vytvoria sa nové kvety

The post Zotaví sa zamrznutá hortenzia? Skôr než ju odpíšete, vyskúšajte tento trik záhradníka appeared first on Vášeň v tebe.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie