Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Zpráva: Assange jedná o dohodě o přiznání viny

Zpráva deníku The Wall Street Journal zveřejňuje to, co se Consortium News dozvědělo mimo záznam, a sice že Spojené státy jednají s právníky Juliana Assange o dohodě, která by mohla vězněného vydavatele osvobodit. Sídlo amerického ministerstva spravedlnosti ve Washingtonu, D.C. (M.V. Jantzen, Flickr, CC BY-NC-SA 2.0) Právníci Juliana Assange a zástupci amerického ministerstva spravedlnosti jednají […]
Menej ako 1 min. min.

Zpráva deníku The Wall Street Journal zveřejňuje to, co se Consortium News dozvědělo mimo záznam, a sice že Spojené státy jednají s právníky Juliana Assange o dohodě, která by mohla vězněného vydavatele osvobodit.

Sídlo amerického ministerstva spravedlnosti ve Washingtonu, D.C. (M.V. Jantzen, Flickr, CC BY-NC-SA 2.0)

Právníci Juliana Assange a zástupci amerického ministerstva spravedlnosti jednají o možné dohodě o přiznání viny, díky níž by Assange mohl vyjít z londýnské věznice Belmarsh jako svobodný muž, uvedl ve středu list The Wall Street Journal.

Noviny uvedly, že ministerstvo spravedlnosti zvažuje, zda Assangeovi umožní “přiznat vinu na základě sníženého obvinění ze špatného nakládání s utajovanými informacemi“, což je přestupek. V současné době je obviněn z trestných činů za údajné porušení amerického zákona o špionáži a ze spiknutí za účelem vniknutí do počítače, za což mu hrozí až 175 let vězení.

Dohoda o uznání viny za nesprávné nakládání s utajovanými informacemi by mohla Assange “nakonec” dostat na svobodu, pokud se mu započítá pět let, které již strávil v londýnské věznici Belmarsh, uvedl list.

“Představitelé ministerstva spravedlnosti a Assangeovi právníci v posledních měsících předběžně diskutovali o tom, jak by mohla vypadat dohoda o přiznání viny, která by ukončila zdlouhavé právní drama, což je podle lidí obeznámených se záležitostí potenciální zmírnění v patové situaci plné politických a právních složitostí,” uvedl deník.

Bez bližšího upřesnění list dodal: “Američtí žalobci čelí klesajícím šancím, že by si odseděl mnohem více času, i kdyby byl odsouzen ve Spojených státech.”

Noviny také uvedly to, co se stalo zřejmým, že Bidenova administrativa během kampaně za znovuzvolení nepotřebuje, aby novinář přijel v řetězech do Washingtonu a stanul před soudem za zveřejnění amerických státních tajemství, která odhalují vládní pochybení. “Vydání by Bidenově administrativě hodilo do klína politický horký brambor,” napsal deník.

Administrativa “dlouho bojovala” s důsledky prvního dodatku k Úmluvě o ochraně lidských práv a základních svobod, uvedl deník.

Čekáme na vyjádření Vrchního soudu

Assange nyní čeká na rozhodnutí Vrchního soudu v Londýně, zda se bude moci odvolat proti příkazu ministerstva vnitra k jeho vydání do USA.

WSJ uvedl, že jednání “zůstávají v pohybu” a mohou “ztroskotat”. Podle listu by vydání musely schválit “nejvyšší úrovně” ministerstva spravedlnosti, čímž se pravděpodobně myslí generální prokurátor USA Marrick Garland. Assangeův americký právník Barry Pollack podle listu “nedal najevo, že by ministerstvo dohodu přijalo”.

Ministerstvo spravedlnosti se k této uniklé informaci nevyjádřilo.

Vzhledem k potvrzení WSJ může Consortium News nyní prozradit, že se o jednáních v minulých měsících dozvědělo mimo záznam. CN se obrátil na Assangeův právní tým s žádostí o komentář.

Julian Paul Assange je australský vydavatel, internetový aktivista a politický vězeň. Je znám jako mluvčí, hlavní redaktor a spoluzakladatel WikiLeaks – internetového serveru, který za posledních několik let zveřejnil množství utajovaných dokumentů o zločinech americké vládní administrativy a amerických válečných zločinech.

*

Poznámka pro čtenáře: Klikněte prosím na tlačítka pro sdílení výše. Sledujte nás na Facebooku a Twitteru a přihlaste se k odběru našeho kanálu Český List na Telegramu. Neváhejte přeposílat a široce sdílet články Českého Listu a zvažte přispění na provoz našeho webu

Prosím podpořte náš projekt!

Bez vaší pomoci se neobejdeme. Vaše příspěvky pomáhají zvládat opakující se měsíční platby a udržet portál v chodu. Potřebujeme vaši pomoc a podporu

Číslo účtu 2302374672/2010

IBAN: CZ03 2010 0000 0023 0237 4672

BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

Děkujeme

Error happened.

Článek Zpráva: Assange jedná o dohodě o přiznání viny se nejdříve objevil na ČESKÝ LIST.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie