Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Zrno: Ukrajinci nejsou odhodlaní jako na začátku války. Kdo má podle něj na Rusko páky?

Do vysílání CNN Prima NEWS se vedoucí zahraniční redakce Matyáš Zrno přihlásil z ukrajinského Užhorodu. Situaci v zemi ohrožované ruskou armádou sleduje už od začátku války. Nálada vzdorujících Ukrajinců se podle něj za tu dobu výrazně změnila. „Pár dní po vypuknutí války byla země neuvěřitelně semknutá a odhodlaná,“ popisoval Zrno v pořadu K věci. „Jako […]
Menej ako 1 min. min.

Do vysílání CNN Prima NEWS se vedoucí zahraniční redakce Matyáš Zrno přihlásil z ukrajinského Užhorodu. Situaci v zemi ohrožované ruskou armádou sleduje už od začátku války. Nálada vzdorujících Ukrajinců se podle něj za tu dobu výrazně změnila. „Pár dní po vypuknutí války byla země neuvěřitelně semknutá a odhodlaná,“ popisoval Zrno v pořadu K věci. „Jako kdyby Ukrajinci dostali kolektivní dávku adrenalinu.“ Zároveň dodal, že takové vzepětí pochopitelně nemůže trvat věčně.

ČTĚTE TAKÉ: Záběry drtivého ukrajinského úderu HIMARS. Raketomet zničil ruské vozidlo i s celou budovou

Ztráty ve válce se nutně musí podepsat i na náladě společnosti. „Odhodlání už není takové, zároveň bych ale rozhodně neřekl, že je to nějaké poraženectví,“ zmínil. „Spíše je tu snaha, aby se to ukočírovalo.“

Neplatí však, že by lidé byli ochotní odevzdat území za mír. Ačkoliv velká část lidí mluví o kompromisu, není to tak jednoznačné. „Není to tak, že by vám někdo řekl: ‘Dobře, ať si vezmou Krym a zbytek nechají na pokoji,’“ uvedl Zrno.

Čína sehraje klíčovou roli

O mírových jednáních s Ruskem čím dál více mluví i mnozí státníci, a to včetně ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Často také akcentují, že by v nich významnou roli sehrála Čína. „Bez Ruska a Číny u stolu skutečně nebude možné dosáhnout žádného mírového jednání,“ řekl prezident Petr Pavel ve čtvrtečním rozhovoru pro ČTK.

Navzdory tomu, že Čínu a Rusko nepojí tak hluboká vzájemná vazba jako například Spojené státy a Velkou Británii, je nejlidnatější země světa klíčovým spojencem agresora, podotkl Zrno. Ke spojenectví Čínu motivuje cíl oslabit Západ. „Chce oslabit svého hlavního geopolitického protivníka – Spojené státy. Tak Rusy podporuje, ale jenom do nějaké míry, nedodává jim třeba zbraně a munici,“ upřesnil reportér.

Čína je zároveň jediný stát, který je případně schopen na Rusko zatlačit. „Rusové na nikoho jiného nedají, nikdo na ně nemá páky. Jediná země, která na ně má páku, protože je jejich naprosto zásadním obchodním partnerem a klíčovým velkým spojencem na mezinárodní scéně, je právě Čína,“ shrnul Zrno.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Ukrajina je štít demokracie, zdůraznil Farský. V USA vás dobře vyškolili, rýpla si Konečná

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie