Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Župná Polygrafická škola v Rači je školou 21. storočia. Vďaka komplexnej rekonštrukcii je pre žiakov, ako aj pedagógov, modernejšia a atraktívnejšia

Bratislavský samosprávny kraj (BSK) naštartoval v roku 2018 reformu župného školstva. Postupnými krokmi robí odborné školy pre žiakov atraktívnejšie, kvalitné a moderné. Nárast počtu prihlášok o vyše tretinu za posledných 5 rokov svedčí o tom, že je župa na dobrej ceste. Jednou zo škôl, ktoré prešli modernizáciou, je Stredná odborná škola polygrafická v mestskej časti Bratislava-Rača. „Stále je […]
Menej ako 1 min. min.

Bratislavský samosprávny kraj (BSK) naštartoval v roku 2018 reformu župného školstva. Postupnými krokmi robí odborné školy pre žiakov atraktívnejšie, kvalitné a moderné. Nárast počtu prihlášok o vyše tretinu za posledných 5 rokov svedčí o tom, že je župa na dobrej ceste. Jednou zo škôl, ktoré prešli modernizáciou, je Stredná odborná škola polygrafická v mestskej časti Bratislava-Rača.

„Stále je veľký dopyt po informatikoch, grafikoch, elektrikároch, vodároch, mechanikoch či murároch. Preto je dôležité mať kvalitné školy a v nich moderné vybavenie. Chceme, aby do praxe odchádzali absolventi, ktorí sú pripravení pre trh práce. Paradoxom je, že hoci o štúdium takýchto profesií bol ešte donedávna relatívne malý záujem, remeselníci môžu veľmi rýchlo zarábať viac ako začínajúci právnik alebo manažér. Prípadne si rovno po škole môžu založiť vlastnú firmu,“ uviedol predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba.

„Na rekonštrukcie škôl a budovanie nových kapacít sme z Programu Slovensko vyčlenili približne štvrť miliardy eur a o tom, kde sa investujú, sa rozhodne priamo v regiónoch. Využitie eurofondov na takéto projekty je jasným príkladom toho, ako môžeme spoločne využívať zdroje EÚ na zlepšenie infraštruktúry a kvality života v našich komunitách a zlepšovať podmienky na poskytovanie kvalitného vzdelávania. Teší ma, že sme opäť dokázali tieto zdroje využiť efektívne a v prospech nás všetkých,“ minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Richard Raši.

Od augusta minulého roka prechádzala Stredná odborná škola polygrafická rekonštrukciou a modernizáciou, a to vrátane nákupu  špičkového materiálno-technického vybavenia. Predmetom projektu bola celková rekonštrukcia Budovy praktického vyučovania, a to rekonštrukcia vnútorných povrchov a obkladov, výmena výplní otvorov, zateplenie obalových konštrukcií objektu či výmena rozvodov technológií. ako aj zabezpečenie bezbariérovosti objektu (výmena výťahu za nový určený pre vozíčkara, osadenie schodiskových plošín, sociálneho vybavenia pre vozíčkarov). 

Súčasťou rekonštrukcie boli aj práce zamerané na zvýšenie energetickej efektívnosti. V rámci tejto aktivity sa zrealizovalo aj zateplenie strechy, zateplenie obvodového plášťa, výmena a montáž nových rozvodov, výmena všetkých okien, inštalácia vonkajších žalúzií na elektrický pohon a montáž vzduchotechniky. Zateplením objektu spolu s výmenou okien sa dosiahli energetické úspory.

„Nové materiálno-technické vybavenie majú k dispozícii odborné učebne grafiky médií, riadenia polygrafie, grafiky tlačových médií, grafických techník, spracovania statického ako aj dynamického obrazu. Lepšie zariadenie získala aj odborná dielňa klasických grafických techník, odborná učebňa opravy polygrafických strojov a IT pracovisko polygrafie. Lepšie vybavenie získala aj knižnica a prednášková miestnosť. Žiaci majú k dispozícii štvorfarebný tlačový stroj vo formáte A2, vyvolávací automat so šírkou 85 cm, rezací stôl, modernú foto techniku, či riadiaci server,“ spresnil Roman Šíp, riaditeľ školy.

Hlavným cieľom projektu bolo zvýšenie atraktivity podporovaného študijného odboru a vytvoriť prostredie blízke podnikateľskému sektoru. Zároveň sa dosiahlo, aby absolventi zo skupiny odborov polygrafia a médiá spĺňali aktuálne požiadavky na znalosti a zručnosti trhu práce. Vzniklo tak moderné Centrum odborného vzdelávania a prípravy (COVP), vďaka ktorému sa celkovo zvýši kapacita školskej infraštruktúry na polygrafickej škole.

Projekt bol  financovaný z Integrovaného regionálneho operačného programu 2014-2020.  Celkové oprávnené výdavky boli vo výške 3,61 mil. eur, z toho nenávratný finančný príspevok  bol vo výške 3,43 mil. eur a vlastné zdroje vo výške 0,18 mil. eur.

Fotografie COVP, ako aj zo slávnostného otvorenia, nájdete tu: https://www.flickr.com/photos/vucba/albums/72177720320434190

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie