Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Zvodka Ministerstva obrany RF o priebehu špeciálnej vojenskej operácie za obdobie od 11. mája do 17. mája 2024

Ozbrojené sily Ruskej federácie vykonali od 11. mája do 17. mája 28 skupinových úderov vysoko presnými raketami a bezpilotnými prostriedkami, pričom boli zasiahnuté veliteľské stanovištia, objekty infraštruktúry vojenských letísk, systémy protivzdušnej obrany, arzenály a palivové základne Ozbrojených síl Ukrajiny, ako aj výrobné haly a sklady bezpilotných člnov a útočných dronov. Zasiahnuté boli aj dočasné miesta […]
Menej ako 1 min. min.

Ozbrojené sily Ruskej federácie vykonali od 11. mája do 17. mája 28 skupinových úderov vysoko presnými raketami a bezpilotnými prostriedkami, pričom boli zasiahnuté veliteľské stanovištia, objekty infraštruktúry vojenských letísk, systémy protivzdušnej obrany, arzenály a palivové základne Ozbrojených síl Ukrajiny, ako aj výrobné haly a sklady bezpilotných člnov a útočných dronov.

Zasiahnuté boli aj dočasné miesta dislokácie jednotiek nacistických formácií a zahraničných žoldnierov.

V priebehu týždňa jednotky skupiny vojsk „Sever“ v dôsledku aktívnych operácií oslobodili 12 obcí v Charkovskej oblasti: Borisovka, Bugrovatka, Gatišče, Glubokoje, Krasnoje, Lukjancy, Morochovec, Ogurcovo, Olejnikovo, Pletenevka, Pyľnaja, Strečja a pokračujú v postupe do hlbín nepriateľskej obrany. Ničili tiež živú silu a techniku ​​piatich brigád ukrajinských ozbrojených síl, štyroch brigád teritoriálnej obrany a 15. pohraničného oddelenia Ukrajiny pri obciach Vesjoloje, Volčansk, Dergači, Neskučnoje, Krasnoje a Lipcy v Charkovskej oblasti. Pri obciach Glubokoje, Tichoje a Starica v Charkovskej oblasti bolo odrazených 21 protiútokov útočných skupín ukrajinských ozbrojených síl. Straty nepriateľa predstavovali 1175 vojakov, 10 tankov, 14 bojových obrnených vozidiel, 45 automobilov, 13 raketometov vrátane šiestich českých systémov „Vampire“, 26 jednotiek artilérie, ako aj päť systémov protivzdušnej obrany „Buk“ a „Strela-10“.

Jednotky skupiny vojsk „Západ“ pokračovali v obsadzovaní výhodnejších pozícií a ničili formácie osemnástich nepriateľských brigád pri obciach Arťomovka a Makejevka v Luganskej ľudovej republike, Kislovka a Siňkovka v Charkovskej oblasti a Jampolovka, Krasnyj Liman a Torskoje v Doneckej ľudovej republike. Bolo tiež odrazených 37 protiútokov útočných skupín ôsmich brigád ukrajinských ozbrojených síl, ako aj dvoch brigád Národnej gardy pri obciach Červonaja Dibrova, Novojegorovka, Steľmachovka a Nevskoje v Luganskej ľudovej republike a Berestovoje, Kislovka a Oľšana v Charkovskej oblasti. Straty nepriateľa predstavovali 960 vojakov, dva tanky, 9 obrnených bojových vozidiel, 24 automobilov, štyri raketomety – „Grad“ a „Verba“, 25 jednotiek artilérie, z ktorých päť bolo vyrobených v Spojených štátoch.

Okrem toho boli zničené dva poľné muničné sklady.

Jednotky skupiny síl „Juh“ počas aktívnych bojových operácií pokračovali v postupe do hĺbky obrany nepriateľa. Ničili živú silu a techniku ​​šiestich útočných, desiatich mechanizovaných brigád a siedmich brigád teritoriálnej obrany pri obciach Andrejevka, Antonovka, Georgievka, Grigorovka, Kleščejevka, Kurdjumovka, Paraskovievka a Novomichailovka v Doneckej ľudovej republike. Pri obciach Belogorovka v Luganskej ľudovej republike, Razdolovka, Krasnoje, Spornoje a Časov Jar v Doneckej ľudovej republike bolo odrazených deväť protiútokov útočných jednotiek ukrajinských ozbrojených síl. Za týždeň nepriateľ stratil 3725 vojakov, 8 tankov vrátane piatich nemeckých „Leopard-2A1“, 13 bojových obrnených vozidiel, 55 ďalších vozidiel, raketomet „Grad“ a 47 jednotiek artilérie, z toho 22 zahraničných. Zničené boli aj tri stanice rádio-elektronického boja — „Nota“ a „Bukovel-AD“ a dve americké protibatériové bojové stanice AN/TPQ-36.

Zničených bolo aj 16 poľných muničných skladov.

Jednotky skupiny vojsk „Centrum“ v dôsledku úspešných akcií oslobodili obec Keramik v Doneckej ľudovej republike, zlepšili situáciu na frontovej línii a ničili formácie 14 brigád Ozbrojených síl Ukrajiny a Národnej gardy pri obciach Novoalexandrovka, Jevgenovka, Karlovka a Rozovka v Doneckej ľudovej republike. Bolo odrazených 59 protiútokov nepriateľských útočných skupín pri obciach Archangeľskoje, Semjonovka, Očeretino, Solovjevo, Novgorodskoje, Umanskoje, Netajlovo a Berdyči v Doneckej ľudovej republike. V priebehu týždňa stratili ukrajinské ozbrojené sily v tomto smere 2475 vojakov, 4 tanky vrátane jedného amerického „Abramsu“, 20 bojových obrnených vozidiel, 27 ďalších vozidiel a chorvátsky raketomet RAK-SA-12. Okrem toho bolo počas protibatériového boja zasiahnutých 23 jednotiek artilérie, z toho päť amerických samohybných húfnic „Paladin“ a tri americké húfnice M777.

Jednotky skupiny vojsk „Východ“ zlepšili taktickú situáciu a ničili tiež formácie troch brigád ukrajinských ozbrojených síl a troch brigád teritoriálnej obrany pri obciach Ugledar, Velikaja Novoselka, Vodjanoje a Vladimirovka v Doneckej ľudovej republike a Červonoje a Dorožjanka v Záporožskej oblasti. Boli tiež odrazené dva protiútoky útočných skupín 123. brigády teritoriálnej obrany a 21. brigády Národnej gardy Ukrajiny pri obciach Staromajorskoje a Urožajnoje v Doneckej ľudovej republike. Straty nepriateľa predstavovali 965 vojakov, tank, 9 obrnených bojových vozidiel, 28 ďalších vozidiel, raketomet „Grad“ a dva raketové systémy protivzdušnej obrany „Strela-10“. Počas protibatériového boja bolo zasiahnutých 20 jednotiek artilérie, z toho štyri poľské samohybné húfnice „Krab“ a štyri americké húfnice M777.

Jednotky skupiny vojsk „Dneper“ v dôsledku aktívnych operácií oslobodili dedinu Rabotino v Záporožskej oblasti a tiež ničili živú silu a techniku dvoch brigád Ozbrojených síl Ukrajiny, 35. brigády námornej pechoty, troch brigád teritoriálnej obrany, ako aj troch brigád Národnej gardy pri obciach Orechov, Verbovoje, Nesterjanka a Malaja Tokmačka v Záporožskej oblasti, Nikopoľ a Kapulovka v Dnepropetrovskej oblasti a Zolotaja Balka a Ivanovka v Chersonskej oblasti. Nepriateľ stratil 265 vojakov, dve obrnené bojové vozidlá, 15 ďalších vozidiel, český raketomet „Vampire“, ako aj 35 jednotiek artilérie, vrátane 14 amerických húfnic M777 a samohybného systému protivzdušnej obrany „Buk“ .

V priebehu týždňa raketové sily, delostrelectvo a bezpilotné prostriedky vojenských skupín zničili štyri vrtuľníky Mi-24 na heliporte, ako aj 40 bezpilotných člnov v sklade.

Okrem toho boli zasiahnuté divízia amerických systémov protivzdušnej obrany „Patriot“ v bojovej pozícii, sklady munície a pohonných hmôt a letecká technika na parkoviskách piatich vojenských letísk.

Počas týždňa zostrelili lietadlá a systémy protivzdušnej obrany šesť ukrajinských lietadiel MiG-29 a jedno Su-27, 31 amerických operačno-taktických rakiet ATACAMS, raketu „Točka-U“, 31 francúzskych navádzaných bômb, 15 amerických antiradarových rakiet HARM, 199 rakiet systémov HIMARS, „Vampire“, „Grad“ a „Oľcha“, ako aj 329 bezpilotných lietadiel.

Len za posledných 24 hodín bolo nad územím Krymu a čiernomorským pobrežím Krasnodarského územia zostrelených 123 ukrajinských bezpilotných lietadiel.

Za posledných 24 hodín Čiernomorská flotila zničila v Čiernom mori 25 ukrajinských bezpilotných člnov.

V priebehu týždňa sa na frontovej línii vzdalo 63 ukrajinských vojakov, z ktorých 48 bolo v zóne pôsobenia skupiny síl „Sever“.

Celkovo bolo od začiatku špeciálnej vojenskej operácie zničených 601 lietadiel, 274 vrtuľníkov, 24.234 bezpilotných lietadiel, 522 protilietadlových raketových systémov, 16.058 tankov a iných obrnených bojových vozidiel, 1303 raketometov, 9.635 poľných diel a mínometov, ako aj 21.763 špeciálnych vojenských vozidiel.

Zvodka Ministerstva obrany RF o priebehu špeciálnej vojenskej operácie za obdobie od 11. mája do 17. mája 2024

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie