Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Zvodka Ministerstva obrany RF o priebehu špeciálnej vojenskej operácie za obdobie od 31. marca do 5. apríla 2024

Сводка_МО_РФ_о_ходе_проведения_спецоперации_за_период_с_31_марта Od 31. marca do 5. apríla v reakcii na pokusy kyjevského režimu spôsobiť škody na ropnom a plynárenskom priemysle a energetických zariadeniach Ruska uskutočnili Ozbrojené sily Ruskej federácie 39 skupinových útokov vysoko presnými raketami s dlhým doletom odpaľovanými zo zeme aj zo vzduchu a bezpilotnými lietadlami na zariadenia energetického priemyslu Ukrajiny, ako aj na […]
Menej ako 1 min. min.

Сводка_МО_РФ_о_ходе_проведения_спецоперации_за_период_с_31_марта

Od 31. marca do 5. apríla v reakcii na pokusy kyjevského režimu spôsobiť škody na ropnom a plynárenskom priemysle a energetických zariadeniach Ruska uskutočnili Ozbrojené sily Ruskej federácie 39 skupinových útokov vysoko presnými raketami s dlhým doletom odpaľovanými zo zeme aj zo vzduchu a bezpilotnými lietadlami na zariadenia energetického priemyslu Ukrajiny, ako aj na podniky vojensko-priemyselného komplexu, prostriedky protivzdušnej obrany, arzenály, palivové základne a miesta dočasného nasadenia ukrajinských jednotiek a zahraničných žoldnierov.

Ciele útokov boli dosiahnuté. Všetky vytýčené ciele boli zasiahnuté.

V kupjanskom smere počas týždňa jednotky skupiny vojsk „Západ“ v spolupráci s letectvom a delostrelectvom ničili živú silu a techniku ​​štyroch mechanizovaných brigád ukrajinských ozbrojených síl a dvoch brigád teritoriálnej obrany pri obciach Jampolovka v Doneckej ľudovej republike, Steľmachovka v Luganskej ľudovej republike a Strojevka v Charkovskej oblasti. Okrem toho bolo odrazených 10 protiútokov útočných skupín 95. výsadkovej, 57. motorizovanej pechotnej a 60. mechanizovanej brigády ukrajinských ozbrojených síl pri obciach Siňkovka v Charkovskej oblasti a Terny v Doneckej ľudovej republike. Straty nepriateľa predstavovali 270 vojakov, dve bojové obrnené vozidlá, 22 ďalších vozidiel a 13 jednotiek artilérie.

Zničené boli tiež štyri poľné muničné sklady.

V doneckom smere sa v dôsledku úspešných akcií jednotiek skupiny síl „Juh“ zlepšila taktická situácia pozdĺž frontovej línie. Formácie štyroch útočných, troch výsadkových a ôsmich mechanizovaných brigád Ozbrojených síl Ukrajiny boli likvidované pri obciach Belogorovka v Luganskej ľudovej republike a Kurdjumovka, Novomichajlovka, Kleščejevka, Spornoje, Andrejevka a Časov Jar v Doneckej ľudovej republike. Odrazených bolo tiež 15 protiútokov útočných skupín 31., 67. a 72. mechanizovanej, ako aj 80. a 92. výsadkovej útočnej brigády ukrajinských ozbrojených síl. Nepriateľ stratil viac ako 2110 vojakov, šesť tankov, 11 bojových obrnených vozidiel, 89 ďalších vozidiel a 40 jednotiek artilérie.

V avdejevskom smere jednotky skupiny síl „Centrum“ oslobodili dedinu Vodjanoje v Doneckej ľudovej republike a pokračovali v postupe do hĺbky nepriateľskej obrany, ako aj v obsadzovaní výhodnejších pozícií. Letecké útoky, delostrelecká paľba a systémy ťažkých plameňometov ničili živú silu a techniku ​​šiestich brigád ukrajinských ozbrojených síl a odrazili 39 nepriateľských protiútokov pri obciach Semjonovka, Novgorodskoje, Berdyči, Toneňkoje, Umanskoje a Pervomajskoje v Doneckej ľudovej republike. V priebehu týždňa stratili ukrajinské ozbrojené sily v tomto smere 1695 vojakov, tri tanky, 15 bojových obrnených vozidiel, 23 ďalších vozidiel a 19 jednotiek artilérie.

V južnodoneckom smere jednotky skupiny vojsk „Východ“ zlepšili taktické postavenie pozdĺž frontovej línie a ničili formácie siedmich brigád Ozbrojených síl Ukrajiny, Národnej gardy a teritoriálnej obrany pri obciach Urožajnoje a Ugledar v Doneckej ľudovej republike a Malinovka v Záporožskej oblasti. Straty nepriateľa predstavovali viac ako 760 vojakov, osem tankov, dve bojové obrnené vozidlá, 24 ďalších vozidiel a 11 jednotiek artilérie.

V chersonskom smere koordinované akcie skupiny jednotiek „Dneper“ ničili živú silu a techniku ​​horských útočných jednotiek, troch mechanizovaných brigád Ozbrojených síl Ukrajiny, námornej brigády, ako aj troch brigád teritoriálnej obrany pri obciach Vysšetarasovka v Dnepropetrovskej oblasti, Rabotino, Nesterjanka, Novoselovka a Pjatichatki v Záporožskej oblasti a Ivanovka a Novoťaginka v Chersonskej oblasti. Nepriateľ stratil viac ako 240 vojakov, 19 vozidiel a 14 jednotiek artilérie, vrátane americkej samohybnej húfnice M109 „Paladin“ a dvoch amerických húfnic M777.

Raketové sily, delostrelectvo a bezpilotné prostriedky vojenských skupín v priebehu týždňa zničili na domácom letisku tri útočné lietadlá ukrajinských vzdušných síl Su-25 a päť odpaľovacích zariadení protilietadlového raketového systému S-300.

Letectvo a systémy protivzdušnej obrany zničili dve stíhačky Su-27 a jednu Mig-29 ukrajinských vzdušných síl, päť vzduchom navádzaných bômb Hammer a JDAM, 91 rakiet systémov HIMARS, „Vampire“ a „Uragan“, ako aj 1119 bezpilotných lietadiel.

V priebehu týždňa sa vzdalo sedem ukrajinských vojakov.

Celkovo bolo od začiatku špeciálnej vojenskej operácie zničených 583 lietadiel, 270 vrtuľníkov, 18.892 bezpilotných lietadiel, 495 protilietadlových raketových systémov, 15.691 tankov a iných obrnených bojových vozidiel, 1264 raketometov, 8674 poľných diel a mínometov, ako aj 20.627 špeciálnych vojenských vozidiel.

Zvodka Ministerstva obrany RF o priebehu špeciálnej vojenskej operácie za obdobie od 31. marca do 5. apríla 2024

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie