Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Zvyk, ktorý ničí vlasy. Aj po umytí šampónom sú ochabnuté a krepatia sa

25.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Mariia Boiko). Mastná pokožka hlavy je problém, ktorý postihuje mužov aj ženy. Príčiny sú rôzne, ale výsledok je rovnaký: po niekoľkých hodinách sú vlasy nepríjemne lepkavé a vyzerajú matne napriek každodennému šampónovaniu. Ako sa starať o mastnú pokožku hlavy? Čo treba zohľadniť nielen v každodennej starostlivosti o vlasy, ale […]
Menej ako 1 min. min.

25.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Mariia Boiko).

Mastná pokožka hlavy je problém, ktorý postihuje mužov aj ženy. Príčiny sú rôzne, ale výsledok je rovnaký: po niekoľkých hodinách sú vlasy nepríjemne lepkavé a vyzerajú matne napriek každodennému šampónovaniu. Ako sa starať o mastnú pokožku hlavy? Čo treba zohľadniť nielen v každodennej starostlivosti o vlasy, ale aj v stravovaní?

Mastné vlasy nemusia byť nevyhnutne dôsledkom chybného umývania. Príčinou môžu byť iné návyky, ktoré sme si za tie roky vytvorili.
Foto: shutterstock/Mariia Boiko

Ako rozoznať mastnú pokožku hlavy?

Samozrejme, sú situácie, keď sa vlasy rýchlejšie mastia každému, a to je úplne normálne. Stáva sa to napríklad v lete počas horúčav alebo v zime pri nosení čiapok, najmä tých, ktoré sú vyrobené z materiálov neprepúšťajúcich vzduch. Vlasy môže byť tiež potrebné častejšie umývať, ak intenzívne trénujete alebo používate viac stylingových prípravkov.

O mastných vlasoch alebo mastnej pokožke hlavy hovoríme vtedy, keď:

vlasy rýchlo strácajú sviežosť, a to aj niekoľko hodín po umytí

zlepujú sa do „strukov“

nevzhľadný lesk pri korienkoch

vlasy sú krepaté a nemajú objem

vyzerajú zanedbane

je potrebné každodenné umývanie šampónom

Príčiny nadmerného mastenia vlasov

Mastná pokožka hlavy môže byť spôsobená naším zdravotným stavom.
Foto: shutterstock/Studio Romantic

Mastná pokožka hlavy má rôzne príčiny. Môže byť spôsobená naším zdravotným stavom – chorobami, liekmi, ktoré užívame, nevhodnou starostlivosťou, zlými návykmi alebo stravou.

Medzi najčastejšie príčiny patria:

genetické faktory

hormonálne poruchy alebo výkyvy

autoimunitné ochorenia, ako je napr. psoriáza (seboroická dermatitída)

infekcia kvasinkovou hubou Malassezia furfur

vedľajšie účinky niektorých liekov

chronický stres

nedostatok vitamínov, najmä A, E, C, B2 a B6

nedostatočné umývanie pokožky hlavy

nesprávna starostlivosť

zlá výživa

Ako znížiť mastnotu pokožky hlavy – venujte pozornosť starostlivosti

Na dôkladné očistenie pokožky hlavy od mazu, potu a nahromadených nečistôt je potrebné umyť ju šampónom dvakrát.
Foto: shutterstock/fongbeerredhot

Jednou z najčastejších príčin mastnej pokožky hlavy je nesprávna starostlivosť a chyby pri umývaní vlasov. Najčastejšie z nich sú:

Nesprávne umývanie vlasovej pokožky – nezabudnite, že na dôkladné očistenie pokožky hlavy od mazu, potu a nahromadených nečistôt je potrebné umyť ju šampónom dvakrát. Šampón nanášajte po dávkach – nalejte si do dlane odmerku šampónu veľkosti vlašského orecha, napenite a naneste na prednú časť hlavy. Tento postup opakujte a šampón naneste na hornú a zadnú časť hlavy. Vykonajte dôkladnú masáž a nezabudnite na oblasti za ušami alebo spánkami.

Nesprávne oplachovanie vlasov – zvyšky šampónu alebo kondicionéru, ktoré zostanú na vlasoch, spôsobujú, že vyzerajú ako zatuchnuté a vytvárajú lepkavú vrstvu, ktorá rýchlo zbiera prach a nečistoty.

Zle zvolený šampón – šampón by sme si mali vždy vyberať podľa typu pokožky, nie vlasov. Príliš jemný šampón nemusí dostatočne odstrániť nahromadené nečistoty. Príliš drsný kozmetický prípravok, ktorý obsahuje dráždivé čistiace zložky, môže zase viesť k vysušeniu pokožky hlavy a nadprodukcii kožného mazu. Presne si teda skontrolujte, ako vyzerá a ako sa správa vaša pokožka hlavy po umytí šampónom. Ak si nemôžete vybrať len jeden šampón, zvoľte si dva – jeden jemný šampón na každodenné použitie a jeden silnejší na použitie raz za čas.

Žiadny peeling – rovnako ako pokožka na tvári a tele, aj pokožka na hlave potrebuje pravidelný peeling, aby sme sa zbavili odumretej kože, nečistôt alebo zvyškov kozmetických prípravkov. Nezabudnite si vybrať peelingy špeciálne určené na pokožku hlavy.

Predĺženie času medzi jednotlivými umývaniami – často opakované tvrdenie, že menej časté umývanie vlasov spomalí ich mastenie, je mýtus. Vlasy by sa mali umývať tak často, ako je potrebné.

Čo ešte prispieva k nadmernému masteniu pokožky hlavy?

Mastné vlasy nemusia byť nevyhnutne výsledkom chýb pri umývaní. Môžu byť spôsobené inými návykmi, ktoré sme si za tie roky vytvorili. Jedným z najhorších je udržiavanie mokrých vlasov zabalených v uteráku, chodenie spať s mokrými vlasmi alebo ich nechávanie prirodzene vyschnúť. Teplá a vlhká pokožka hlavy je ideálnou živnou pôdou pre plesne, ktoré urýchľujú mastenie pokožky hlavy. Nebojte sa používať ani sušič vlasov. Nedávne štúdie totiž ukázali, že sušenie vlasov fénom vo vzdialenosti 15 cm od pokožky hlavy je menej škodlivé ako prirodzené sušenie.

Nikdy nenechávajte mokré vlasy zabalené v uteráku.
Foto: Shutterstock/Victoria OM

Nezabúdajte, že produkty na uhladenie vlasov, ako sú séra a oleje, používajte len od polovice dĺžky vlasov. Nepoužívajte tiež suchý šampón. Suchý šampón môže spôsobiť viac škody ako úžitku.

Starajte sa o kefy a hrebene. Nezabudnite ich umyť a odstrániť všetky vlasy, ktoré na nich zostali. Pravidelne perte obliečky na vankúše a čiapky. Snažte sa, aby boli vyrobené z prírodných, priedušných a vzduch prepúšťajúcich materiálov.

Venujte pozornosť aj tomu, čo jete. Strava s vysokým obsahom sacharidov, nasýtených tukov a používanie pikantných korenín môže podporovať nadmerné mastenie pokožky hlavy. Do svojho jedálnička zaraďte potraviny bohaté na vitamíny skupiny B (najmä B6 a B12), H (biotín) a vitamíny A a E.

Ak máte radi bylinkové čaje, pite pravidelne prasličku, žihľavu a harmanček.

Využite odborné poradenstvo

Príliš mastná pokožka hlavy je nepríjemným problémom nielen pre zdravie. Môže vám spôsobiť aj nepríjemné pocity a dokonca viesť ku komplexom. Ak sa vám problém nepodarí odstrániť zmenou starostlivosti alebo stravy, mali by ste vyhľadať radu dermatológa alebo trichológa.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Pestovanie vlasov nemusí trvať mesiace. Pozrite sa, ako celý proces efektívne urýchliť

Uvarte a naneste na vlasy. Po 20 minútach budú tmavšie a nezostane ani pramienok šedín

The post Zvyk, ktorý ničí vlasy. Aj po umytí šampónom sú ochabnuté a krepatia sa appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie