Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Ak si dávate do kávy túto vec, pijete ju zbytočne. Robí to veľa Slovákov

Káva nám pomáha prebudiť sa a začať deň s dobrou energiou. Preto si tento nápoj najčastejšie vyberáme ráno. Existuje však jedna prísada, ktorá jej vlastnosti úplne neguje. Uistite sa, že ju nepoužívate. Možno sa jej môžete vzdať? Čierna, silná a sladká? Ak je to vaša ideálna káva, bez tohto posledného prídavného mena by bola pre […]
Menej ako 1 min. min.

Káva nám pomáha prebudiť sa a začať deň s dobrou energiou. Preto si tento nápoj najčastejšie vyberáme ráno. Existuje však jedna prísada, ktorá jej vlastnosti úplne neguje. Uistite sa, že ju nepoužívate. Možno sa jej môžete vzdať?

Čierna, silná a sladká? Ak je to vaša ideálna káva, bez tohto posledného prídavného mena by bola pre vaše zdravie oveľa lepšia. Oplatí sa poznať dôsledky používania cukru v káve.

Ranný rituál

Kávu pijeme kvôli chuti, ale aj kvôli stimulácii. Funguje tak preto, lebo obsahuje kofeín, ktorý stimuluje nervový systém. To posilňuje koncentráciu a znižuje pocit únavy a ospalosti v ranných hodinách. A sťažovali ste sa niekedy, že káva nemá tento účinok? A bolo to dokonca naopak a po tomto nápoji by ste jednoducho potrebovali nap…. Presne toto môže byť dôsledkom používania cukru.

Žiadne biele kryštáliky

Cukor mení kalorickú hodnotu kávy, ale nielen to. Táto prísada zvyšuje aj hladinu glukózy v krvi. Jej náhle zvýšenie spôsobuje, že pankreas intenzívne pracuje a uvoľňuje veľké dávky inzulínu. Pod jeho vplyvom koncentrácia cukru v tele rýchlo klesá. Práve tento proces spôsobuje pocit ospalosti a únavy po osladenom malom čiernom nápoji. Závažnosť týchto účinkov môže byť rôzna, pretože čím viac cukru káva obsahuje, tým sú silnejšie.

Prečo ospalosť

Všimli ste si, že káva vás nepovzbudzuje, ale má opačný účinok? Nemyslite si, že kofeín na vás nepôsobí a musíte si uvariť ďalšiu šálku. Skúste piť kávu bez cukru. Keď sa vám nepáči charakteristická horkosť, môžete ju zmierniť použitím xylitolu alebo erytrolu. Náhradou cukru môže byť aj med, ktorý nespôsobuje náhly pokles hladiny cukru v krvi. Problémom však je, že dosť mení chuť kávy. Najlepšie riešenie? Ako vždy je to jednoduché. Čierna káva bez prídavných látok.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie