Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Ako urobiť hortenzie modré? Používajte každé dva týždne, efekt vás prekvapí

10.06.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay/MaraBarboza). Hortenzia je opadavý ker zdobený guľovitými súkvetiami, ktoré sú charakteristickým znakom tejto rastliny. Pestujú sa v domácich záhonoch alebo zdobia balkónové parapety a terasy. Prichádzajú v niekoľkých variantoch s rôznymi odtieňmi, veľmi obľúbené sú modré. Žiaľ, často sa stáva, že časom stratia svoju krásnu farbu, ale tomu sa […]
Menej ako 1 min. min.

10.06.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay/MaraBarboza).

Hortenzia je opadavý ker zdobený guľovitými súkvetiami, ktoré sú charakteristickým znakom tejto rastliny. Pestujú sa v domácich záhonoch alebo zdobia balkónové parapety a terasy. Prichádzajú v niekoľkých variantoch s rôznymi odtieňmi, veľmi obľúbené sú modré. Žiaľ, často sa stáva, že časom stratia svoju krásnu farbu, ale tomu sa dá predísť. Ako získať modré hortenzie? Čo robiť, aby časom nestratili farbu? To sa dozviete v tomto článku.

Ako získať modré hortenzie?
Foto: Pixabay/MaraBarboza

Ako dosiahnuť, aby hortenzia mala modré kvety?

Modrý odtieň hortenzie spôsobujú zlúčeniny nazývané antokyány, ktoré chránia rastlinu aj pred škodlivými účinkami UV žiarenia. Sú tiež čiastočne zodpovedné za opeľovanie a rozmnožovanie rastlín. Ak chcete získať modré kvety, musíte si vybrať kalinolisté hortenzie, pretože iba ony môžu zmeniť farbu. Druhou dôležitou otázkou je skutočnosť, že iba ružové a svetlomodré kvety sú schopné meniť farbu, biely odtieň sa nikdy nesfarbí.

Modré hortenzie – vhodný substrát a hnojenie

Prvým faktorom, ktorý ovplyvňuje modrú farbu hortenzie, je poskytnutie správnej pôdy. Kvety začnú meniť svoju požadovanú farbu, ak je pôda dostatočne kyslá (musí sa pohybovať medzi 4,5-5,5 pH). Na tento účel použite hnojivo na okyslenie pôdy s obsahom iónov hliníka. Kompozícia by však nemala obsahovať fosfor, ktorý narúša celý proces.

Účinky budú viditeľné, ak budete hnojivo používať každé dva týždne v súlade s pravidlami uvedenými na etikete. Ak sa na vašich kríkoch objaví niekoľko odtieňov kvetov, znamená to, že kyslosť pôdy je na rôznych miestach mierne odlišná. Preto je veľmi dôležité zalievať pripravený výrobok rovnomerne. Pamätajte tiež, že pôda by mala byť priepustná, úrodná a bohatá na humus.

Vplyv má zloženie vody

Dôležitá je aj voda, ktorou rastliny polievame. Na získanie modrej farby v kalinolistých hortenziách je najlepšia dažďová voda, ktorá neobsahuje vápnik. Tento prvok vymyje farbu okvetných lístkov a spôsobí, že stratia svoj intenzívny odtieň. Hliník sa totiž nebude viazať na antokyány, teda zlúčeniny zodpovedné za modrú farbu hortenzií. Spojí sa však s vápnikom, čím sa pôda ešte viac odkyslí.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Žihľavový hnoj je najlepším hnojivom, ktoré môžete svojim rastlinám poskytnúť. Zabudnite na chemikálie, vezmite si rukavice

Nie hortenzie a nie orgován. Vysaďte si tento ker do záhrady. V lete poteší svojimi „snehovými“ guľami

The post Ako urobiť hortenzie modré? Používajte každé dva týždne, efekt vás prekvapí appeared first on Vášeň v tebe.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie