Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Atentát na Roberta Fica je na titulkách mnohých svetových denníkov. Strelcovi hrozí doživotie

Správa o atentáte na premiéra Róberta Fica sa objavila na titulných stranách niekoľkých významných svetových denníkov. Mnohé pritom poukazujú na Ficov kritický zdravotný stav. 71-ročný strelec z Levíc bol obvinený z úkladnej vraždy. Útoku na slovenského premiéra sa na titulných stranách venujú britské denníky The Guardian, The Times, The Daily Telegraph či The Financial Times, […]
Menej ako 1 min. min.

Správa o atentáte na premiéra Róberta Fica sa objavila na titulných stranách niekoľkých významných svetových denníkov. Mnohé pritom poukazujú na Ficov kritický zdravotný stav. 71-ročný strelec z Levíc bol obvinený z úkladnej vraždy.

Útoku na slovenského premiéra sa na titulných stranách venujú britské denníky The Guardian, The Times, The Daily Telegraph či The Financial Times, ktoré píšu, že Fico po atentáte bojuje o život.

Verejnoprávna BBC hodnotí, že „politická teplota na Slovensku rozhodne stúpla“, odkedy Robert Fico sformoval svoju štvrtú vládu. „Avšak táto streľba ženie krajinu na úplne neprebádané územie,“ varuje médium.

V Spojených štátoch sa správa o atentáte na Fica objavila aj na titulných stranách prestížnych denníkov The Wall Street Journal a The New York Times (NYT), ktoré píšu, že premiér pri útoku utrpel ťažké zranenia.

NYT ho tituluje slovami, že ide „o spojenca Vladimira Putina a Viktora Orbána“ a že pokus o atentát, ktorý bol na ňom spáchaný, vyvolal obavy, že „čoraz viac polarizované a jedovaté politické diskusie“ v Európe sa ním oficiálne pretavili do násilia.

Spomedzi zámorských médií sa útoku venovali napríklad aj kanadské noviny National Post. O udalostiach na Slovensku informujú aj nemecké denníky Die Welt, Bild či ekonomický denník Handelsbatt. V Rakúsku sa útok objavil na titulnej strane denníka Die Presse.

Útok na premiéra si všíma aj francúzsky denník Le Figaro, pričom sa o ňom píše aj na titulkách novín v Španielsku, susednom Poľsku, Taliansku a v mnohých iných európskych krajinách.

Zhrozenie, odsúdenie, podlý útok. Pozrite si reakcie na streľbu na Fica z európskych inštitúcií

Ako prvá sa k útoku vyjadrila predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyen. Postupne sa k nej pridala aj predsedníčka europarlamentu, predseda Európskej rady a podpredseda Komisie. Všetci štyria odsudzujú tento násilný čin.

Premiér je v stabilizovanom, ale veľmi vážnom stave

Roberta Fica v stredu (15. mája) po výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej postrelili. Premiér utrpel po niekoľkých strelných poraneniach vážnu polytraumu a vrtuľníkom ho previezli do nemocnice v Banskej Bystrici. Páchateľom bol 71-ročný muž z Levíc. Hneď po útoku ho zadržali.

Vicepremiér a minister obrany SR Robert Kaliňák (Smer-SD) v Banskej Bystrici vo štvrtok ráno informoval, že stav slovenského premiéra je po operácii stabilizovaný, ale naďalej je vážny.

Zástupkyňa nemocnice doplnila, že premiéra operovali päť hodín dva operačné tímy. Hospitalizovaný je na oddelení ARO.

Peter Pellegrini vyzval strany, aby aspoň načas prerušili alebo utlmili kampaň pred júnovými  eurovoľbami.

„Atentát na predsedu vlády je atentátom na demokraciu. Ak sa máme ako národ zmieriť – a ak sa takéto atentáty na demokraciu nemajú zopakovať – musia všetci prejaviť veľkú mieru zodpovednosti,“ vyhlásil budúci prezident.

So súčasnou prezidentkou Zuzanou Čaputovou spoločne pozvú do Prezidentského paláca všetkých lídrov parlamentných strán.

„Vystupujeme spolu, lebo chceme vyslať signál porozumenia v tejto napätej situácii. Sme politici, ktorí majú zhodu v tom, čo je pre spoločnosť najdôležitejšie. A to je upokojenie situácie,“ povedala prezidentka.

Guľka naposledy zasiahla premiéra EÚ pred 38 rokmi. Útok na Roberta Fica je za posledné obdobie najvážnejší

Švédsky predseda vlády Olof Palme, ktorý bol ľavicovým politikom, streľbu v roku 1986 neprežil. Iba desať dní dozadu bol zbitý nemecký europoslanec, v roku 2019 zase bodným ranám podľahol starosta Gdanska.

Strelcovi hrozí doživotie

Vyšetrovateľ Úradu inšpekčnej služby začal vo štvrtok (16. mája) v súvislosti s atentátom trestné stíhanie pre marenie úlohy verejným činiteľom, ex offo. Inšpekcia tiež spustila kontrolu v súvislosti so zásahom policajtov Úradu na ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií.

Útok na premiéra odsúdili vrcholní predstavitelia Slovenska, politici naprieč politickým spektrom aj mnohí svetoví predstavitelia.

71-ročný útočník z Levíc Juraj C. bol básnikom a členom Literárneho klubu Dúha. V minulosti sa stretával s proruskou skupinou Slovenskí branci.

‼️🇷🇺Wow. Looks like Slovak PM Robert Fico’s reported assailant, writer Juraj Cintula, was associated with pro-Russian paramilitary group Slovenskí Branci (SB). Their leader was even trained by Russian ex-Spetsnaz soldiers. Read more on @VSquare_Project 👇https://t.co/2IzSHwq54d pic.twitter.com/M9fgp186R3

— Szabolcs Panyi (@panyiszabolcs) May 15, 2024

Po včerajšom útoku bol obvinený z pokusu o úkladnú vraždu. V prípade usvedčenia mu hrozí 25 rokov väzenia alebo doživotie.

Včera večer uniklo video, na ktorom útočník hovorí, že nesúhlasí s politikou vlády. Tento záznam bol zrejme vyhotovený na policajnej stanici. Polícia sa zatiaľ nevyjadrila k tomu, ako mohlo k takémuto úniku dôjsť.

„Nesúhlasím s politikou vlády,“ povedal strelec na videozázname. „Zlikvidované masmédiá. Prečo sa útočí na RTVS? Prečo ľudia… Prečo je (bývalý predseda Súdnej rady) Mazák je vyhodený z funkcie?“ pýta sa.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie