Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Ceny nehnuteľnosti v nasledujúcich rokoch na Slovensku klesnú. Dôvod je jednoduchý

Na trhu hypoték dlhodobo pozvoľna klesá podiel hypoték poskytovaných mladším dlžníkom, čo súvisí najmä s demografickými trendmi. Ako uvádza Národná banka Slovenska (NBS), za posledných päť rokov podiel obyvateľov vo veku 20 až 34 rokov na aktívnej populácii poklesol o 10 %, kým podiel hypoték mladším dlžníkom poklesol o 13 %. Mladých na Slovensku ubúda […]
Menej ako 1 min. min.

Na trhu hypoték dlhodobo pozvoľna klesá podiel hypoték poskytovaných mladším dlžníkom, čo súvisí najmä s demografickými trendmi. Ako uvádza Národná banka Slovenska (NBS), za posledných päť rokov podiel obyvateľov vo veku 20 až 34 rokov na aktívnej populácii poklesol o 10 %, kým podiel hypoték mladším dlžníkom poklesol o 13 %.

Mladých na Slovensku ubúda

Zatiaľ sa však podľa centrálnej banky nepotvrdilo, že vyššie úrokové sadzby a vyššia citlivosť na pokles reálneho príjmu by mohli zásadne obmedziť prístup mladých ľudí k hypotékam. Podiel mladších dlžníkov do 35 rokov pri nových hypotékach sa síce znížil, ale tento pokles je podľa NBS v súlade s predchádzajúcim dlhodobým trendom.

Vrchol bol v roku 2017

Ako uvádzajú analytici VÚB banky, počet ľudí vo veku od 25 do 44 rokov, ktorí tvoria väčšinu kupcov na trhu bývania a žiadateľov o hypotéku na Slovensku, dosiahol vrchol v roku 2017.

 

Do roku 2040 bude v tejto vekovej kategórii podľa analytikov o 460-tisíc ľudí menej ako dnes. To je pokles o takmer tridsať percent.

Na trhu tak de facto o pätnásť rokov ubudnú traja z aktuálnych desiatich záujemcov o bývanie. Takýto pokles zrejme utlmí dopyt a zmierni dynamiku reálnych cien bývania podobne, ako bolo ostatné dve dekády pozorované v populačne starších krajinách Európy a sveta,“ uvádzajú analytici VÚB.

Počet obyvateľov krajiny už klesá, a to najmä tých v produktívnom veku 20-64 rokov. Počet starších ľudí, naopak, rastie. Tento dlhodobý trend podľa analytikov zmení našu ekonomiku zásadným spôsobom. A mnoho z týchto zmien sa udeje už v horizonte najbližších desiatich, pätnástich rokov.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah

Obchodovanie je riskantné a môžete pri ňom stratiť časť alebo celý investovaný kapitál. Poskytnuté informácie slúžia len na informačné a vzdelávacie účely a nepredstavujú akýkoľvek typ finančného poradenstva a/alebo investičného odporúčania.

Starnutie obyvateľstva negatívne ovplyvní ekonomiku

Jedným z výsledkov bude, že budeme pracovať dlhšie, no aj tak budeme mať problém udržať si potenciálny rast ekonomiky a životnej úrovne s ním spojenej. Zvýšia sa výdavky domácností, ale i štátu, na zdravotnú a dlhodobú starostlivosť a obmedzí sa ostatná spotreba.

Zmení sa aj miera úspor a dopyt po bývaní

Azda najväčší dopad na ekonomiku bude mať starnutie na verejné financie. V žiadnej inej krajine EÚ podľa analytikov VÚB neporastú náklady na starnutie v najbližších rokoch rýchlejšie ako práve na Slovensku.

 

Veľkosť populácie na Slovensku už nerastie, ale klesá. K 31. marcu 2024 mala Slovenská republika podľa štatistického úradu 5 422 620 obyvateľov, čo bolo oproti rovnakému obdobiu predchádzajúceho roka o 4 190 osôb menej.

Pokiaľ nepríde k dramatickému zvýšeniu pôrodnosti či prisťahovalectva, tak počet obyvateľov bude podľa analytikov ubúdať aj v najbližších rokoch a desaťročiach. Aktuálna prognóza Európskej komisie predpokladá, že do roku 2070 počet obyvateľov SR klesne o 660-tisíc. Ubúdať však bude predovšetkým ľudí v produktívnom veku, zatiaľ čo počet starších ľudí sa zvýši.

The post Ceny nehnuteľnosti v nasledujúcich rokoch na Slovensku klesnú. Dôvod je jednoduchý appeared first on KRYPTOMAGAZIN.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie