Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Chcete mať bohatú úrodu cibule? Naučte sa spôsob od starého záhradkára

Pestovanie cibule si nevyžaduje žiadne špeciálne zručnosti a zvládnete ho bez väčších problémov sami. Mali by ste však dbať na niekoľko kľúčových prvkov, ako je správne zavlažovanie a zabezpečenie primeranej ochrany proti škodcom. A samozrejme by sa nemalo zabúdať na správne hnojenie. Domáca metóda môjho starého otca sa v tomto smere ukáže ako nepostrádateľná. Pri […]
Menej ako 1 min. min.

Pestovanie cibule si nevyžaduje žiadne špeciálne zručnosti a zvládnete ho bez väčších problémov sami. Mali by ste však dbať na niekoľko kľúčových prvkov, ako je správne zavlažovanie a zabezpečenie primeranej ochrany proti škodcom. A samozrejme by sa nemalo zabúdať na správne hnojenie. Domáca metóda môjho starého otca sa v tomto smere ukáže ako nepostrádateľná.

Pri pestovaní cibule má zmysel používať najmä hnojivá pripravené z domácich prírodných surovín. Tento prístup je nielen veľmi úsporný, ale aj úplne bezpečný a stopercentne ekologický. Navyše používanie tohto typu hnojiva poskytne rastlinám všetky potrebné zložky na správny rast. V dôsledku toho sa pri ich aplikácii môžete spoľahnúť na bohatú a zdravú úrodu.

Čo by som mal používať na zabezpečenie zdravého rastu cibule?

Na správny rast potrebuje cibuľa dusík, draslík a fosfor. Najmä na jar a v lete je to obdobie intenzívneho rastu. Aby ste cibuli dodali tieto živiny, nemusíte investovať do hotových hnojivých zmesí; môžete jednoducho použiť banánové šupky. Banánové šupky sú nielen vynikajúcim zdrojom týchto prvkov, ale môžu tiež prilákať užitočné pôdne organizmy, ako sú dážďovky. Tie následne premenia šupky na výkaly bohaté na živiny, čím obohatia pôdu a prispejú tak k zdravému rastu rastlín.

Banánové šupky budú vynikajúcim prírodným hnojivom pre cibuľu. Aby ste ju však mohli použiť, musíte vedieť, ako ju pripraviť. To sa dá zase urobiť dvoma spôsobmi. Prvý spôsob zahŕňa sušenie troch šupiek v rúre nastavenej na 60 stupňov Celzia počas 2 – 3 hodín, kým nie sú úplne suché. Potom by sa šupky mali rozomlieť na prášok, ktorý sa môže posypať okolo rastlín a zmiešať so zeminou, čo zabezpečí postupné uvoľňovanie živín a urýchli rast cibule.

Druhý spôsob spočíva v nakrájaní dvoch banánových šupiek a ich ponorení do litra vody, ktorá bude mať izbovú teplotu. Roztok by sa mal potom odložiť na 48 hodín na tmavom mieste, aby fermentácia mohla prebiehať bez problémov. Po uplynutí tejto doby je roztok pripravený na použitie ako hnojivo, ktoré sa môže aplikovať každých štrnásť dní a dodávať rastlinám dôležité živiny. Obohatenie tejto zmesi trochou cukru môže urýchliť proces fermentácie a zvýšiť účinnosť hnojiva. Uvoľní sa tak viac draslíka, ktorý je kľúčovou zložkou pre rast cibule.

Na akých pôdach pestovať cibuľu a ako ju zavlažovať?

Cibuľa uprednostňuje plné slnko a kyprú, mierne kyslú pôdu bohatú na humus s pH od 5,5 do 6,5. Najlepšie je vysadiť ju na záhon, kde sa predtým pestovala fazuľa, repa, mrkva, hrach alebo kapusta, čím sa zlepší štruktúra pôdy a zníži riziko chorôb. Na druhej strane sa vyhnite výsadbe cibule do pôdy, kde predtým rástli iné druhy zeleniny z čeľade cesnakovitých, ako napríklad pór, cesnak alebo pažítka. To môže prispieť k šíreniu chorôb a škodcov špecifických pre túto čeľaď rastlín.

Primerané zavlažovanie je pre vývoj cibule kľúčové vzhľadom na jej plytký koreňový systém. Nedostatok vody alebo živín v pôde môže viesť k slabému rastu cibule a jej žltnutiu, čo zvyčajne signalizuje nedostatok dusíka. Na druhej strane, zhnednutie končekov listov poukazuje na nedostatok draslíka. Aby ste predišli týmto problémom, je mimoriadne dôležité pravidelne a rovnomerne zalievať a rastliny primerane hnojiť.

Je dobré pravidelne kontrolovať vlhkosť pôdy, aby sa zabezpečilo, že cibuľa dostáva správne množstvo vody, najmä v období sucha alebo veľmi teplého počasia. Pravidelná kontrola vlhkosti pomôže predísť nadmernému vysušovaniu aj nadmernému zavlažovaniu, ktoré môžu mať negatívny vplyv na zdravie a vývoj rastlín.

Ako chrániť cibuľu pred škodcami?

Dôležitým prvkom pri pestovaní cibule je tiež zabezpečiť jej primeranú ochranu pred škodcami. Na tento účel možno použiť prírodné repelenty, ako sú výťažky z paliny alebo levandule, ktoré pomáhajú odradiť škodcov. Tieto prípravky by sa mali pravidelne striekať na listy cibule, ale nie bezprostredne pred zberom, aby sa zabránilo vzniku zvyškov škodlivých látok. Okrem toho sa na ochranu cibule pred škodcami, ako je cibuľovec, môžu v počiatočných fázach rastu používať ľahké textilné kryty. Tým sa zabráni muškám klásť vajíčka na rastliny.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie