Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Chyba pri pestovaní uhoriek a paradajok. Mnohí ju v tejto sezóne urobili

Uhorky a paradajky sú nepochybne najobľúbenejšou zeleninou pestovanou v domácich záhradách. Slováci ich milujú pre ich výnimočnú chuť a vôňu, všestrannosť, ako aj pre ich pomerne jednoduché pestovanie. Môže však zlyhať, ak urobíme jednu chybu. Zdá sa, že paradajky a uhorky sú si v mnohom podobné, ale toto presvedčenie môže viesť k slabým výnosom. Skontrolujte, […]
Menej ako 1 min. min.

Uhorky a paradajky sú nepochybne najobľúbenejšou zeleninou pestovanou v domácich záhradách. Slováci ich milujú pre ich výnimočnú chuť a vôňu, všestrannosť, ako aj pre ich pomerne jednoduché pestovanie. Môže však zlyhať, ak urobíme jednu chybu.

Zdá sa, že paradajky a uhorky sú si v mnohom podobné, ale toto presvedčenie môže viesť k slabým výnosom. Skontrolujte, či pri pestovaní týchto druhov zeleniny nerobíte veľkú chybu.

Paradajky a uhorky – ako ich pestovať?

Uhorky a paradajky sú vhodné do šalátov, zaváranín, polievok a mnohých ďalších jedál. Ceníme si ich pre ich široké využitie v kuchyni a radi si túto zeleninu pestujeme sami. Ak však chcete mať bohatú úrodu, je potrebné dodržiavať niekoľko pravidiel.

V prvom rade je dôležité si uvedomiť, že paradajky by sa mali vysievať len ako sadenice. Na druhej strane, uhorky môžete vysievať priamo do zeme, najlepšie v druhej polovici mája. Semená uhoriek možno použiť aj na prípravu sadeníc. Sadenice paradajok aj uhoriek by mali ísť do zeme po 15. máji.

Dôležitou spoločnou vlastnosťou uhoriek a paradajok je, že sú teplomilné. Na to, aby rástli, potrebujú podobné teploty, a to od 20 do 25 stupňov Celzia. Z tohto dôvodu tieto zeleniny často vysádzame spoločne, či už v skleníku alebo na záhone. To je však častá chyba. Prečo?

Pestujete uhorky a paradajky? Radšej si na to dajte pozor

Existuje ešte jedna vlastnosť, ktorú majú uhorky a paradajky spoločnú. Tieto rastliny sú náchylné na choroby, najmä na hubové ochorenia. Niekedy ich napáda múčnatka, alternarióza známa ako suchá škvrnitosť listov alebo antraknóza známa aj ako gangréna.

Huby a iné patogény sa môžu rýchlo rozšíriť na susedné rastliny. To môže viesť k zlyhaniu celej úrody. Tým sa však dôvody, prečo sa neodporúča kríženie paradajok a uhoriek, nekončia.

Rozdielne potreby paradajok a uhoriek

Hoci, ako sme už spomenuli, paradajky a uhorky sú si v mnohých ohľadoch podobné – okrem iného majú spoločnú teplomilnú povahu – líšia sa v potrebách na určité živiny. V prvom rade potrebujú rôzne množstvo vody.

Kým paradajky by sa nemali zalievať príliš často, uhorky vyžadujú neustále vlhký substrát. Preto by sa tieto druhy zeleniny nemali vysádzať na jednom záhone vedľa seba. Bezpečným riešením je však zasadiť uhorky a paradajky do samostatných kvetináčov v skleníku.

Ak však rastliny vysádzate do záhonov v záhrade, je vhodné zabezpečiť im lepšie susedstvo. Uhorky budú dobre rásť obklopené fazuľou a hrachom, ktoré obohatia pôdu o dusík. Okrem toho môžeme v blízkosti vysadiť cesnak, kôpor a petržlen. Na druhej strane, v blízkosti paradajok sa môže nachádzať zeler, bazalka a šalát.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie