Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Chyby, ktoré vás môžu stáť celú úrodu paradajok. Dajte si na toto pozor

Práve teraz sa v našich záhradách intenzívne množia rastliny, ktoré sme vysadili. Mnohí z nás sa tešia najmä na paradajky – obľúbenú zeleninu Poliakov, ktorú si s radosťou dopestujeme sami. Každý záhradkár nepochybne sníva o bohatej úrode a pekných exemplároch. V prípade paradajok stačí jedna malá chyba, aby celá úroda prišla nazmar. Na čo je […]
Menej ako 1 min. min.

Práve teraz sa v našich záhradách intenzívne množia rastliny, ktoré sme vysadili. Mnohí z nás sa tešia najmä na paradajky – obľúbenú zeleninu Poliakov, ktorú si s radosťou dopestujeme sami.

Každý záhradkár nepochybne sníva o bohatej úrode a pekných exemplároch. V prípade paradajok stačí jedna malá chyba, aby celá úroda prišla nazmar. Na čo je lepšie dávať si pozor? Ukazuje sa, že na hnojivo.

Chyby pri pestovaní paradajok. Na čo si dať pozor?

V júni by už mali byť sadenice paradajok umiestnené na cieľovom mieste. Po zasadení do zeme začnú intenzívne rásť, kvitnúť a plodiť. Ani zo sľubných kríkov však nebudeme vždy zbierať plné koše zeleniny.

Malé množstvo paradajok, ktorých kvalita necháva veľa na seba čakať, nie je vždy dôsledkom zlého počasia alebo nevhodnej odrody sadeníc. Niekedy je chyba na našej strane.

Problémy s dozrievaním paradajok môžu byť spôsobené výberom nevhodného miesta pre sadenice. Príliš tienisté miesto neuľahčí plodenie kríkov, ani príliš nízke teploty, na ktoré sú paradajky dosť citlivé.

Tieto chyby, na ktoré si treba dať pozor pri pestovaní paradajok

Paradajky sú tiež veľmi citlivé na zmeny úrovne pôdnej vlhkosti. Pôda nesmie vyschnúť, preto nezabúdajte na pravidelné zavlažovanie. Aj tu však dochádza k závažným chybám.

Prílišné zavlažovanie kríkov vytvorí ideálne podmienky na rozvoj húb a chorôb, ako je napríklad pleseň zemiaková a sivá pleseň. Zvýšená vlhkosť tiež podporuje výskyt škodcov, ako je napríklad múčnatka.

Medzi ďalšie chyby súvisiace so zalievaním paradajok patrí nevhodný čas zalievania. Nerobte to počas dňa, najmä keď je vonku horúco. Ak nechcete rastliny spáliť, zalievajte ich ráno alebo večer.

Pozor na hnojivo na paradajky

Jednou z najväčších chýb pri pestovaní paradajok je ich nedostatočné hnojenie. V prvej fáze rastu potrebujú rastliny dusík, ktorý zabezpečí rast zelenej hmoty, zatiaľ čo neskôr – vo fáze kvitnutia a plodenia – musíme kríkom dodať draslík a fosfor. Pri hnojení však musíte byť veľmi opatrní.

Je veľmi ľahké prehliadnuť moment, keď paradajky už dusík nepotrebujú. Môže sa tiež stať, že tejto živiny jednoducho dáme príliš veľa. V oboch prípadoch budú výsledky žalostné.

Ako vplýva nadbytok dusíka na paradajky?

Kríky paradajok prehnojené dusíkom vytvoria viac listov (často deformovaných) a hustých výhonkov, ale vývoj kvetov a plodov bude zabrzdený, objavia sa v menšom počte a ich kvalita a chuť budú mať veľa čo ponúknuť.

Rastlina sa „sústredí“ na príjem dusíka a rozvoj zelenej hmoty, ale nebude prijímať iné dôležité zložky. Ako to napraviť?

Hneď ako si všimnete, že vaše sadenice začínajú kvitnúť, je lepšie upustiť od dusíkatých hnojív, ako je napríklad žihľavový hnoj, a použiť hnojivá s obsahom draslíka a fosforu. Dobre tu poslúži monofosfát draselný, reziokostová hnojovica alebo domáca živina z banánových šupiek.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie