Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Chystaný bič na sexuální predátory ohrožující děti se zasekl. Blažek se bojí omylů i ústavy

Už v roce 2022 se objevila informace o tom, že koalice chystá bič na sexuální predátory a chce maximálně zamezit tomu, aby docházelo k páchání trestných činů na dětech. K tomu by měl sloužit tzv. dětský certifikát, neboli výpis ze zvláštní části rejstříku trestů, který by si měl povinnost nechat vystavit každý, kdo s dětmi […]
Menej ako 1 min. min.

Už v roce 2022 se objevila informace o tom, že koalice chystá bič na sexuální predátory a chce maximálně zamezit tomu, aby docházelo k páchání trestných činů na dětech. K tomu by měl sloužit tzv. dětský certifikát, neboli výpis ze zvláštní části rejstříku trestů, který by si měl povinnost nechat vystavit každý, kdo s dětmi bude chtít pracovat. Nejde jen o učitele, psychology nebo instruktory, ale také o trenéry na kroužcích nebo vedoucí na táborech.

ČTĚTE TAKÉ: Matky prodávaly dcery pedofilovi z Mostecka, zneužívání se samy účastnily. Z detailů mrazí

Případů, kdy ke zneužívání dětí dochází na kroužcích a táborech, totiž přibývá. Často bohužel policie odhalí i to, že člověk byl třeba za trestnou činnost již odsouzen, ale dostal mírný trest nebo se po jeho odpykání dokonce na místo činu vrátil a děti zneužil znovu. A právě na takové případy dětský certifikát cílí.

Zdá se ale, že i kolem změny zákona, který má trestat sexuální zneužívání nebo týrání dětí, se začala hrát politická hra. A byť byla podle oslovených aktérů na základních parametrech zákona již shoda, norma stále není dopracovaná a její psaná verze neexistuje.

„Stejně jako dnes přijdu na Czech POINT a zažádám si o výpis z rejstříku trestů, tak bych si zažádala o dětský certifikát, který bych já měla čistý, a mohla bych tak na táboře hlídat děti a prokázat se rodičům. Je to i v zájmu organizátorů táborů. Zas taková byrokratická mašinérie to není, do budoucna by se to dělalo i online. Rodiče by měli požadovat po organizátorech, aby lektoři dětský certifikát měli. Nikdo přeci nechce, aby měli mezi svými vedoucími někoho, kdo spáchal trestný čin na dětech,“ vysvětlila CNN Prima NEWS poslankyně STAN Barbora Urbanová, která se na otřesné případy snaží upozorňovat i v rámci podcastu Pod svícnem.

Zároveň je Urbanová členkou nově vzniklé pracovní skupiny, na které se pětikoalice dohodla minulý týden. Ta by měla co nejdříve připravit konkrétní podklady pro znění zákona, který musí připravit ministerstvo spravedlnosti.

ODS nevěří soudům? ptají se ve STAN

Podle ministra spravedlnosti Blažka je na přípravě zákona shoda. Důvodem, proč ale ještě není konkrétní návrh, je za něj především otázka, zda by se do registru měly propisovat i trestné činy spáchané před zavedením dětského certifikátu.

„Stále je sporná základní otázka, od kdy má být účinný v tom smyslu, zda zapisovat i rozhodnutí soudu vzniklá před účinností tohoto zákona. Naráží to na ústavnost, mění se podmínky a je to v tomto smyslu jakoby další trest,“ řekl CNN Prima NEWS ministr spravedlnosti Pavel Blažek.

Z hlediska toho, co je cílem zamýšlené změny, je ale zřejmé, že pokud by se zapisovaly jen nové trestné činy, ztrácí dětský certifikát smysl. Tím Blažkovi argumentuje část koalice i opoziční hnutí ANO.

„Nejhorší argument je za mě to, že chudáčky sexuální predátory budeme stigmatizovat, to je naprosto mimo. Pokud věříme soudům a jejich rozhodnutí, tak je to úplně jasně dané a nemůžou v tom být žádné pochybnosti. Nebo to znamená, že kolegové nevěří soudům?“ ptá se poslankyně STAN Urbanová a dodává, že registr nebude nijak volně přístupný a nebude tudíž možné si o komkoliv zjistit, zda něco takového provedl.

Ministr se bojí omylů a starých spisů

„Nechápu, proč se proti dětskému certifikátu, který je skutečně strašně bezpečný, zvedá vlna nevole. Nikdo se to o svém sousedovi nedozví. Když člověk o práci s dětmi žádat nebude, tak se to nikdo nedozví,“ doplnila poslankyně. Naráží tím na argumentaci ze strany ODS a ministra Pavla Blažka, podle kterého může být v registru někdo zapsán i omylem.

„Může se stát, že bude nějaké rozhodnutí soudu, které bylo poté zrušeno a my to nebudeme vědět. Bavíme se o starých spisech a dobách, kdy nebyly ještě počítače. Jde o to, abychom nepoškodili práva nikoho, kdo se ničeho nedopustil. Bude tam třeba nějaký omyl. Další věc je, že se mění názvy trestných činů a může se stát, že se o nějakých trestech ani nedozvíme, protože se ta trestaná činnost jmenovala jinak,“ odpověděl Blažek na dotaz redakce, jak je možné, že by někdo mohl být v registru zapsán neoprávněně. Zároveň ale dodal, že za návrhem stále jednoznačně stojí.

„S návrhem snad souhlasí každý rozumný člověk. Jde o to, jak to v praxi udělat tak, aby opravdu nikdo takový s dětmi pracovat nemohl a současně, abychom se nedotkli někoho, kdo se toho nedopustil a neudělali mu peklo ze života,“ dodal ministr spravedlnosti s tím, že zákon bude do konce toho volebního období schválený.

ANO: V koalici se splašili

Argumentaci části koalice nechápe ani opoziční poslankyně a historicky nejkratší dobu působící ministryně spravedlnosti Taťána Malá z ANO. „Odborná dohoda pod vedením zmocněnkyně pro lidská práva Kláry Laurenčíkové už vznikla. V koalici se ale teď někteří splašili, protože vidí, že to nabývá reálných rozměrů a tvrdí, že dohoda není. Za nás by měl být v dětském certifikátu zapsaný každý, kdo spáchal trestný čin na dětech. Ten, kdo si myslí, že má zápis neoprávněně, tak by se měl obrátit na soud s žádostí o výmaz z dětského certifikátu,“ řekla Malá.

O žádný další trest či retroaktivitu, jak o ní hovoří ministr Blažek, podle ní nejde. „Není to trest, je to evidence a je to rozšíření bezúhonnosti pro to, abyste něco mohli dělat. O retroaktivitě jako takové tam nemůže být řeč. Zájem veřejnosti musí být a je nad zájmem pachatele. Je to jen otázka toho, jestli se to chce,“ doplnila Malá.

Kysela: Protiústavnost v tom necítím

Že by šlo o jasnou protiústavnost, nevnímá ani ústavní právník Jan Kysela. „Mám pocit, že to není jasně protiústavní. Pakliže bude pan ministr mluvit o pochybnostech, tak nic proti tomu, ale kdyby mluvil o tom, že je zde široká shoda na tom, že je to protiústavní, tak to bych se dost divil,“ řekl CNN Prima NEWS Kysela s tím, že právě argumentaci ve smyslu, že vzniká jakýsi nový trest, by v případě argumentace ve prospěch zápisu až činů spáchaných po přijetí zákona, očekával.

O tom, že doba, kdy budou trestné činy zapisovány do rejstříku i zpětně, musí být co nejdelší, se pro redakci vyjádřila i vládní zmocněnkyně pro lidská práva Laurenčíková.

„Za mě je pět let určitě nutné minimum, ale určitě budu tlačit na to, aby to bylo víc. Názorům, které se obávají retroaktivity, nerozumím. Nesdílím obavu z toho, že by se tam mohl někdo objevit omylem nebo neprávem. Děti si zaslouží nejvyšší míru ochrany a v této oblasti je prostě nechráníme,“ uvedla pro CNN Prima NEWS Laurenčíková.

Doplnila, že do nově vzniklého registru by se měly zapisovat tzv. zvlášť závažné trestné činy spáchané na dětech, za které podle zákona hrozí nejméně deset let odnětí svobody.

Zároveň očekává, že si resort spravedlnosti při finální tvorbě zákona přizve forenzní psychology, kteří budou schopní vysvětlit, jak dlouho je vlastně člověk páchající takovouto činnost nebezpečný a zda je vůbec možné, že se někdy vyléčí a případně již nebezpečný nebude. Často se totiž stává, že pachatel není diagnostikován jako pedofil, ale jde o zdravého jedince.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Hrdá ironicky kritizuje přístupu státu ke znásilnění. Žena ho má čekat, agresor si může dělat, co chce. Podívejte se na podcast Generace deprese.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie