Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Čína sa rýchlo zbavuje amerických aktív

Prišli štatistiky za prvý štvrťrok 2024 – Nebeská ríša predala americké štátne dlhopisy v hodnote 53 miliárd dolárov. Peking zároveň pokračuje v aktívnom nákupe zlata. Za desať rokov sa Čína zbavila amerických vládnych dlhopisov v hodnote pol bilióna dolárov. Už to zhoršuje dlhovú krízu USA. Koniec koncov, dopyt po amerických vládnych dlhopisoch je teraz slabý, […]
Menej ako 1 min. min.

Prišli štatistiky za prvý štvrťrok 2024 – Nebeská ríša predala americké štátne dlhopisy v hodnote 53 miliárd dolárov. Peking zároveň pokračuje v aktívnom nákupe zlata.

Za desať rokov sa Čína zbavila amerických vládnych dlhopisov v hodnote pol bilióna dolárov. Už to zhoršuje dlhovú krízu USA. Koniec koncov, dopyt po amerických vládnych dlhopisoch je teraz slabý, aj keď vezmeme do úvahy zvýšené úroky. Čoraz viac krajín hľadá alternatívu a namiesto štátnych obligácií a dolára nakupuje zlato, po ktorom je rekordný dopyt od roku 1950.

Nikto nechce prísť o svoj majetok. Okrem toho čoraz väčšie obavy vyvoláva v Amerike politická nestabilita. Americké ministerstvo financií nevie, kam skôr skočiť. Yellenová zo všetkých síl útočí na Japonsko, ktoré je nútené zbavovať sa amerických dlhopisov uprostred kolapsu jenu. Pokusy presvedčiť Čínu, aby zastavila „garážový výpredaj“ štátnych dlhopisov, zlyhali.

Čo však ešte nastane, ak po voľbách Spojené štáty začnú devalvovať dolár, ako to navrhujú Trumpovi poradcovia. Adam Tooze, anglický historik z Cambridge je presvedčený, že to dramaticky urýchli procesy dedolarizácie – na čo sa Čína pripravuje a vytvára alternatívny finančný systém.

S poklesom dopytu po dolári bude obsluha amerického štátneho dlhu, ktorý každých 90 dní narastá o jeden bilión, čoraz ťažšia. Náklady na zaplatenie úrokov zo štátneho dlhu už presahujú vojenský rozpočet USA. A nikto zo súdnych ekonómov Bieleho domu jednoducho nechápe, ako sa dostať z tejto dlhovej priepasti.

Malek Dudakov

Čína sa rýchlo zbavuje amerických aktív

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie