Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Eduard Chmelár: KAŽDÝ Z VÁS SA MÔŽE STAŤ HLASOM MIERU Ďakujem vám za všetky priaznivé ohlasy na dnes zverejnený návrh mierovej dohody o Ukrajine, ktorý som vypracoval v sp…

KAŽDÝ Z VÁS SA MÔŽE STAŤ HLASOM MIERU Ďakujem vám za všetky priaznivé ohlasy na dnes zverejnený návrh mierovej dohody o Ukrajine, ktorý som vypracoval v spolupráci s exministrom zahraničných vecí Českej republiky a bývalým predsedom Valného zhromaždenia OSN Janom Kavanom. Tí, ktorí ho ešte nečítali, ho nájdu napríklad aj tu: https://noveslovo.eu/politika/ukrajina-mierovy-navrh-zo-slovenska/ Chcem dovysvetliť, že […]
Menej ako 1 min. min.

KAŽDÝ Z VÁS SA MÔŽE STAŤ HLASOM MIERU

Ďakujem vám za všetky priaznivé ohlasy na dnes zverejnený návrh mierovej dohody o Ukrajine, ktorý som vypracoval v spolupráci s exministrom zahraničných vecí Českej republiky a bývalým predsedom Valného zhromaždenia OSN Janom Kavanom. Tí, ktorí ho ešte nečítali, ho nájdu napríklad aj tu: https://noveslovo.eu/politika/ukrajina-mierovy-navrh-zo-slovenska/ Chcem dovysvetliť, že v tejto fáze nie je potrebné predbiehať sa v nápadoch, čo by ste tam ešte doplnili vy. Mierové rokovania sa nepripravujú ako keď psíček s mačičkou robili tortu a nahádzali tam všetko, čo im zišlo na um. A už vôbec sa k tomu nedá pristupovať tak, aby bola uspokojená iba jedna strana. Takáto dohoda bude bolieť všetkých. Ale prvoradé je presvedčiť obe strany, že môžu získať viac za rokovacím stolom ako na bojisku. Preto je nevyhnutné naliehať na politikov a celé medzinárodné spoločenstvo, aby namiesto povzbudzovania k pokračovaniu vojny zvyšovali tlak na bojujúce štáty, aby zastavili paľbu a začali rokovať bez vopred stanovených podmienok. Je úplne jedno, či mierové rokovania budú prebiehať desať týždňov, desať mesiacov alebo desať rokov. Dôležité je čo najskôr zastaviť krviprelievanie.

A preto sa môže stať mierotvorcom každý z vás. Nielen tým, že budete tento mierový návrh zdieľať. Napíšte svojmu poslancovi, svojmu ministrovi, premiérovi či prezidentovi, že si želáte, aby hľadal cestu k mieru. Za to si ich platíme, aby hľadali cestu k mieru, nie aby hľadali výhovorky pre vojnu. Pošlite to najmä tým, ktorí sa vyhovárajú, že oni ešte nevideli nijaký návrh, ako si predstavujeme mier. Nech sa páči, tu je jeden z nich, ktorý vyšiel priamo zo Slovenska a ktorému už vyslovili podporu na zasadnutí UNCPGA v Katare významní svetoví politici ako napríklad súčasný predseda Valného zhromaždenia OSN Dennis Francis (na fotografii šiesty zľava), bývalý juhokórejský premiér Seung-soo Han (šiesty sprava) alebo kandidátka na budúcu generálnu tajomníčku OSN Maria Fernanda Espinoza (tretia zľava). Chcem zdôrazniť, že túto iniciatívu berú v zahraničí veľmi vážne. Niektorí diplomati už dali nášmu kolegovi Honzovi Kavanovi najavo, že po konferencii v Ženeve (od ktorej sa v kuloároch nič neočakáva) by boli radi, keby sme zvážili pozvanie zástupcov Ruska a Ukrajiny do Bratislavy a že v prípade priaznivej odozvy slovenskej vlády radi pomôžu so sprostredkovaním.

Vážim si však aj čínsku či mexickú iniciatívu. Podstatné je, aby sa namiesto negativistického spochybňovania vytvoril účinný medzinárodný tlak na čo najskoršie prímerie, na zastavenie krviprelievania, na začatie diplomatických rokovaní, ktorých cieľom je nielen priniesť mier a stabilitu do regiónu, ale aj novú bezpečnostnú architektúru Európy. My nešpekulujeme, ale konáme, nehľadáme výhovorky, ale riešenia a posielame odkaz do Moskvy, do Kyjeva, do Bruselu, do Paríža, do Berlína i do Washingtonu: zastavte ničenie, zastavte zabíjanie, usilujte sa o mier! Pridajte sa k hlasom mieru aj vy!

Fotografia je z májového zasadnutia Rady predsedov VZ OSN, na ktorom Jan Kavan (tretí sprava) predstavil našu mierovú iniciatívu a presadil jej kľúčové časti do záverečnej deklarácie, s ktorou začal pracovať ako s politickým materiálom aj generálny tajomník OSN António Guterres. V súvislosti s tým „Rada vyzvala na okamžité vykonanie zastavenia nepriateľských akcií, snažiac sa zabrániť ďalšej eskalácii tohto konfliktu, ktorý už má globálne dôsledky, a vyzvala na začatie dôveryhodného mierového procesu, ktorý zahŕňa neutralitu Ukrajiny spolu s a rozhodnutím o sebaurčení okupovaných území vo forme o referende pod záštitou Organizácie spojených národov. Rada sa zhodla, že výsledkom týchto opatrení bude komplexné urovnanie konfliktu medzi stranami“. Toto nie je čas na nakupovanie ďalších zbraní. Toto je čas na zintenzívnenie snáh o mierovú dohodu. Byť na správnej strane dejín znamená byť na strane mieru.



Zdroj: Eduard Chmelár

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie