Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Eduard Chmelár: Zjednotení za mier a spravodlivosť na Ukrajine a v celej Európe – Zjednotení za mier

MIEROVÝ NÁVRH ZO SLOVENSKA V predvečer “mierového summitu” vo Švajčiarsku zverejňujem mierovú iniciatívu, ktorú vypracovalo hnutie Zjednotení za mier v spolupráci s českou partnerskou organizáciou Mír a spravedlnost, Spoluautor návrhu Jan Kavan (exminister zahraničných vecí Českej republiky a bývalý predseda Valného zhromaždenia OSN) predniesol túto iniciatívu na zasadnutí Rady predsedov VZ OSN v Katare a […]
Menej ako 1 min. min.

MIEROVÝ NÁVRH ZO SLOVENSKA

V predvečer “mierového summitu” vo Švajčiarsku zverejňujem mierovú iniciatívu, ktorú vypracovalo hnutie Zjednotení za mier v spolupráci s českou partnerskou organizáciou Mír a spravedlnost, Spoluautor návrhu Jan Kavan (exminister zahraničných vecí Českej republiky a bývalý predseda Valného zhromaždenia OSN) predniesol túto iniciatívu na zasadnutí Rady predsedov VZ OSN v Katare a kľúčové časti dokumentu sa zapracovali do záverečnej deklarácie, ktorú dostal na stôl sám generálny tajomník OSN António Guterres.

Ako spoluautor návrhu som tento dokument ponúkol predsedovi vlády SR Robertovi Ficovi (ktorý pred atentátom vyjadril našej iniciatíve podporu) i zvolenému prezidentovi SR Petrovi Pellegrinimu s cieľom, aby si ju osvojili ako mierovú iniciatívu Slovenskej republiky. Už dnes je takmer isté, že víkendový summit vo Švajčiarsku stroskotá. Nielen preto, že sa na ňom odmietla zúčastniť Čína, lebo jeho zvolávateľ ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odmietol pozvať ruského prezidenta Vladimíra Putina. Ale najmä preto, že Zelenského návrh požadujúci ako podmienku mierových rokovaní odchod ruských vojsk z územia Ukrajiny, odovzdanie vojnových zločincov a zaplatenie vojnových reparácií, je nerealistické ultimátum. Takto, navyše bez protivníka, sa nikdy žiadne mierové rokovania nezačali. Je to fakticky tragikomicky absurdná požiadavka kapitulácie Ruska v čase, keď ruská armáda víťazne postupuje na všetkých úsekoch frontu.

Ako ďalší z dôvodov, prečo Peking rezignoval na úspech ženevského summitu, je odmietnutie jeho požiadavky, aby sa rokovalo o všetkých mierových návrhoch, nielen o najmenej pravdepodobnom Zelenského ultimáte. Jeden z takýchto návrhov ponúkame aj my. Slovensko-česká iniciatíva vychádza z toho najlepšieho, čo sa takmer dohodlo na rokovaní v Istanbule na jar 2022 a predstavuje realistický plán ako čo najskôr zastaviť krviprelievanie a ako postupne dospieť k vzájomne čo najvýhodnejšej dohode. Nech sa páči, šírte ďalej.

Zjednotení za mier a spravodlivosť na Ukrajine a v celej Európe – Zjednotení za mier

Zdroj: Eduard Chmelár

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie