Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

EK očakáva postupnú expanziu ekonomiky na pozadí geopolitických rizík (flash)

16. mája 2024/Aktuálne dianie v ekonomike, Flash správy, Zahraničná ekonomika EK očakáva postupnú expanziu ekonomiky na pozadí geopolitických rizík 2024 | Flash info zo zahraničnej ekonomiky Podľa prognózy EK sa Eurozóna vráti k stabilnému rastu na úrovni dlhodobého priemeru pri zachovaní nízkej nezamestnanosti. Inflácia klesá rýchlejšie než sa očakávalo a otvára dvere uvoľneniu menovej politiky. Polepší si […]
4 min.

Podľa prognózy EK sa Eurozóna vráti k stabilnému rastu na úrovni dlhodobého priemeru pri zachovaní nízkej nezamestnanosti.
Inflácia klesá rýchlejšie než sa očakávalo a otvára dvere uvoľneniu menovej politiky.
Polepší si aj Slovensko, keď ekonomiku potiahne spotreba domácností, ale aj investície z EÚ fondov a Plánu obnovy a odolnosti.

Európska komisia očakáva návrat ekonomiky eurozóny do zabehnutých koľají. Najnovšia prognóza európskej komisie počíta na tento rok s rastom HDP v bloku o 0,8 % a infláciou na úrovni 2,5 %. V budúcom roku by mal rast ešte zrýchliť k 1,4 % a inflácia ďalej klesnúť bližšie k inflačnému cieľu ECB na úroveň 2,1 %. To všetko pri zachovaní stabilnej miery nezamestnanosti a pokračujúcom zvyšovaní reálnych miezd. Ekonomika by mala byť podporená znižovaním úrokových sadzieb a postupným uvoľnením úverových podmienok. Cestu k tomu otvára aj rýchlejší pokles inflácie. Prognóza teda naznačuje, že po rokoch ekonomickej nestability spôsobenej viacerými externými šokmi sa vývoj ekonomiky vracia k stabilnejšej trajektórií blízko dlhodobých trendov: odhadovaná dynamika HDP v roku 2024 na úrovni 1,4 % korešponduje s priemerným medziročným tempom rastu HDP eurozóny medzi rokmi 2010 a 2019.

Zrýchlenie rastu očakáva Európska komisia aj na Slovensku. Tempo rastu HDP sa zrýchli v tomto roku na 2,2 %. Oživeniu by malo napomôcť zotavenie spotreby, ale aj príspevok zahraničného obchodu. Expanzia bude kulminovať v budúcom roku na úrovni 2,9 %, podporená čerpaním fondov EU a najmä prostriedkov z Plánu obnovy. Inflácia v tomto roku klesne k 3,1 % pred miernym nárastom v budúcom roku na 3,6 % spôsobeným ukončením dotácií cien energií pre domácnosti. Slovensko teda v ekonomickej výkonnosti v najbližších rokoch prekoná svojich najväčších západných obchodných partnerov, s výnimkou Maďarska a Poľska.

Autori

Príspevok EK očakáva postupnú expanziu ekonomiky na pozadí geopolitických rizík (flash) je zobrazený ako prvý na Inštitút finančnej politiky.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie