Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Euoposlanci nahrali spotrebiteľom: Nepredané oblečenie a obuv sa už nesmú ničiť

Výrobky predávané v Európe sa musia dať podľa nových pravidiel o ekodizajne opätovne použiť, opraviť, modernizovať aj recyklovať. Talianska europoslankyňa zodpovedná za túto legislatívu Alessandra Moretti z frakcie socialistov, povedala, že je „čas skoncovať s modelom „zober, vyrob, zahoď“, ktorý je taký škodlivý pre našu planétu, zdravie a hospodárstvo“. Revidované „nariadenie o ekodizajne“ je kľúčovým […]
Menej ako 1 min. min.

Výrobky predávané v Európe sa musia dať podľa nových pravidiel o ekodizajne opätovne použiť, opraviť, modernizovať aj recyklovať.

Talianska europoslankyňa zodpovedná za túto legislatívu Alessandra Moretti z frakcie socialistov, povedala, že je „čas skoncovať s modelom „zober, vyrob, zahoď“, ktorý je taký škodlivý pre našu planétu, zdravie a hospodárstvo“.

Revidované „nariadenie o ekodizajne“ je kľúčovým prvkom Zelenej dohody a súčasťou balíka obehového hospodárstva. Jeho cieľom je, aby EÚ oveľa efektívnejšie využívala výrobky a materiály. Nové pravidlá sú súčasťou snahy Európskej únie dosiahnuť nulové čisté emisie skleníkových plynov do roku 2050 a mal by znížiť škody na životnom prostredí.

Zem je zamorená plastmi, nestíhame ich spracovať

Piatok 28. júla 2023 je deň, keď sme to s plastmi oficiálne „prestrelili“. Podľa zelených organizácií prekročilo dnes množstvo plastov vyprodukovaných na celom svete kapacitu systémov nakladania s odpadom. Ďalej ich už nebude možné efektívne spracovať.

Rozvoj recyklácie a udržateľnosti

Podľa Eurostatu sa v roku 2020 recyklovalo a znovu zaviedlo do európskeho hospodárstva takmer 13 percent materiálov.

Nové pravidlá ekodizajnu aktualizujú súčasnú smernicu z roku 2009, ktorá sa týkala výlučne energeticky významných výrobkov, z hľadiska účinnosti a obehovosti. Tento text viedol k 10 percentnému zníženiu ročnej spotreby energie spojenej s výrobou a recyklácie výrobkov.

Širší rozsah a väčšia transparentnosť

Zákon, ktorý prijal Európsky parlament tento týždeň (23. apríla), vyzýva Komisiu, aby zvláštnu pozornosť venovala odvetviam náročným na zdroje, akými sú výroba železa, ocele, hliníka, textilu, nábytku, pneumatík, čistiacich prostriedkov, farieb, mazív a chemikálií. Na základe dohody dosiahnutej medzi európskymi inštitúciami sú však motorové vozidlá z nariadenia vylúčené.

Komisia chce skoncovať so zavádzaním o udržateľnosti, kritici sa obávajú vyšších cien

Komisia predstavila nové pravidlá o ochrane spotrebiteľa s cieľom predísť zavádzajúcim tvrdeniam o udržateľnosti výrobkov a zlepšiť informovanosť o ich trvanlivosti. Zelené skupiny návrhujú vyčítajú, že nie je dostatočne ambiciózny, ďalší sa obávajú zvýšenia cien. 

Text zavádza digitálne „pasy produktov“, ktoré prinesú informácie o ich vplyve na životné prostredie ako aj o tom, či zodpovedajú európskym oficiálnym normám. Tieto údaje budú prístupné spotrebiteľom na verejnom webovom portáli. Mali by spotrebiteľom pomôcť robiť lepšie rozhodnutia pri nákupe.

Na podporu recyklácie musia firmy každý rok preukázať, aké množstvo výrobkov vyradili a aké boli dôvody tohto kroku.

Toto pravidlo konkrétne zakazuje ničiť nepredané oblečenie, odevné doplnky a obuv dva roky po nadobudnutí účinnosti zákona. V budúcnosti môže eurokomisia pridať ďalšie kategórie do zoznamu nepredaných produktov, ktoré sa nesmú zničiť.

Podpora slow fashion na Slovensku nie je v móde

Slovenské ekologické módne značky bojujú s nedostatkom podpory zo strany štátu a s chýbajúcou legislatívou v oblasti udržateľnej módy. Zatiaľ čo iné krajiny v EÚ podporujú ekologické iniciatívy, na Slovensku sa chystá zákon o textilnom odpade až od roku 2025.

Čo bude ďalej 

Text teraz potrebuje konečné schválenie od národných vlád, aby sa mohol stať záväzným.

Monique Goyens, generálna riaditeľka BEUC, európskej spotrebiteľskej organizácie zdôraznila, že „pravidlá je potrebné implementovať rýchlo. (…) je nevyhnutné, aby Európska komisia a orgány dohľadu nad trhom členských štátov vyčlenili zdroje na vývoj a uplatňovanie nových pravidiel.“

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie