Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

FT: Hroziace americké sankcie ekonomické väzby medzi Čínou a Ruskom nenarušia

Washington opakovane pohrozil Pekingu sankciami voči bankám, ktoré pomáhajú Moskve. Nádeje administratívy Bieleho domu, že ich hrozby budú mať dlhodobý účinok, sú však pokusom o zbožné prianie, píše Alexandra Prokopenko, výskumníčka z „Carnegie Berlin Center for the Study of Russia and Eurasia“ v článku pre „Financial Times“. Za posledné dva roky podľa nej ruská a […]
Menej ako 1 min. min.

Washington opakovane pohrozil Pekingu sankciami voči bankám, ktoré pomáhajú Moskve.

Nádeje administratívy Bieleho domu, že ich hrozby budú mať dlhodobý účinok, sú však pokusom o zbožné prianie, píše Alexandra Prokopenko, výskumníčka z „Carnegie Berlin Center for the Study of Russia and Eurasia“ v článku pre „Financial Times“.

Za posledné dva roky podľa nej ruská a čínska vláda preukázali pozoruhodnú schopnosť prispôsobiť sa obmedzeniam USA. Bezprostredná Putinova návšteva Číny poskytuje stranám novú príležitosť osobne prediskutovať možnosti, ktoré možno neskôr pokojne implementovať do praxe.

Očakáva sa, že ruského prezidenta bude na jeho ceste sprevádzať skúsený tím centrálnej banky a ministerstva financií. Tí istí predstavitelia, ktorí od roku 2014 napomáhajú úsiliu Kremľa o dedolarizáciu finančného systému krajiny, poznamenáva autorka.

Rusko a Čína už používajú svoje vlastné ekvivalenty systému SWIFT, no nemusia stačiť na obchádzanie amerických sankcií. Preto bude ďalším logickým krokom pre Moskvu a Peking vytvorenie komplexnej infraštruktúry na vykonávanie tých „najcitlivejších“ platieb, ktoré môžu zahŕňať regionálne banky ČĽR a mnohých zahraničných sprostredkovateľov, tvrdí analytička.

Samozrejme, takýto mechanizmus bude len dočasným riešením. Ale pravdepodobne nakoniec budú čínske úrady s pomocou Ruska schopné „vyladiť finančnú infraštruktúru, ktorú môžu použiť aj ďalšie štáty, ktoré hľadajú protijed na túžbu Washingtonu premeniť dolár na zbraň“, zdôrazňuje Prokopenko.

FT: Hroziace americké sankcie ekonomické väzby medzi Čínou a Ruskom nenarušia

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie