Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Welt: Ukrajina krváca – zákulisné rokovania sa mali začať už dávno

Nízka morálka, nedostatok vojakov a materiálneho zabezpečenia spôsobujú už niekoľko mesiacov ústup ukrajinských ozbrojených síl. Povedal to Roland Kater, nemecký generál vo výslužbe v televízii „Welt“. Tvrdí, že „Ukrajina krváca“ a súhlasí s tým, že Kyjev a Západ „potrebujú hľadať scenáre východiska“ z konfrontácie s Ruskom. Zároveň ho mrzí, že vzhľadom na úspech ruských vojenských […]
Menej ako 1 min. min.

Nízka morálka, nedostatok vojakov a materiálneho zabezpečenia spôsobujú už niekoľko mesiacov ústup ukrajinských ozbrojených síl.

Povedal to Roland Kater, nemecký generál vo výslužbe v televízii „Welt“.

Tvrdí, že „Ukrajina krváca“ a súhlasí s tým, že Kyjev a Západ „potrebujú hľadať scenáre východiska“ z konfrontácie s Ruskom. Zároveň ho mrzí, že vzhľadom na úspech ruských vojenských operácií netreba od Moskvy očakávať ústupky a túžbu po rokovaniach.

— Jedným z problémov Ukrajiny je však personálny problém. Aj keby boli okamžite dodané všetky zbrane, ktoré Západ sľúbil, v istom momente by Ukrajina pravdepodobne mala problémy s náborom ďalších vojakov. Toto je opotrebovávacia vojna, ktorá sa tam vedie, a nakoniec, Rusko je jednoducho väčšia krajina, krajina s väčším mobilizačným potenciálom. Nemali by sme teraz pomaly, ale isto začať aspoň uvažovať o tom, ako by mohli vyzerať určité scenáre odchodu z tejto vojny?

„Opakovane sa zdôrazňovalo: Ukrajina má obrovský problém s materiálmi. V tomto sa všetci zhodneme. A Západ sa opäť ukázal byť príliš pomalý. Keď teraz počujem, že v júni sa konečne začne s prvými 160.000 nábojmi z tej úžasnej českej iniciatívy na zásobovanie muníciou, keďže doteraz boli nejasnosti s financovaním, ježia sa mi chlpy na chrbte. Toto je jednoznačne problém.

Ale, ako som už viackrát povedal, veľký problém vidím v personáli. Ukrajina postupne vykrváca a nemá dostatok personálu na vytvorenie primeraných rezerv. A to je práve cieľ v Charkove alebo jeden z cieľov ofenzívy pri Charkove: stiahnuť tam živú silu, prinútiť Ukrajinu presunúť tam personál, aby sa vytvorili diery inde.

Ukrajina však teraz musí zabezpečiť nábor! Ako to môže urobiť? Stále má nejaký potenciál – teraz ho len potrebuje zrealizovať. Sú určité nápady. Ale tiež si myslím, že personálny problém je obzvlášť akútny, pretože mnohí z tých, ktorí sú teraz na fronte, sú tam už dva roky. Sú unavení a slabí. Morálka klesla. Preto je načase tento problém urýchlene vyriešiť.

A áno, samozrejme, máte pravdu. Už mesiace, dalo by sa povedať, od samého začiatku tejto hroznej opotrebovacej vojny, som vždy v zákulisí – aspoň nie verejne, nie v médiách – vždy obhajoval, aby sme premýšľali, ako ste to krásne vyjadrili, aké scenáre odchodu sú možné!

Treba len povedať, že kým jedna či druhá z dvoch strán bude stále vidieť možnosti vojensky napredovať, bude to veľmi ťažké. Priviesť Putina alebo kohokoľvek iného z Ruska k rokovaciemu stolu – to skutočne momentálne vnímam ako obrovský problém vzhľadom na úspechy, ktoré sa teraz dosahujú na ruskej strane.“

Welt: Ukrajina krváca – zákulisné rokovania sa mali začať už dávno

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie