Preskočiť na obsah
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Holandský volební podvod: Ze slibů zbyly trosky

Většinu lidí zajímá jen to, jak politik mluví a ne jak hlasuje či jak celkově jedná. To nezajímá téměř nikoho. Pokud by to lid zajímalo, asi by mnohé volby dopadaly úplně jinak. Většina politických stran a politiků je velmi flexibilních, schopných kdykoli změnit cokoli v rétorice i programu. Ostatně, kolik politicky negramotných voličů si u […]
Menej ako 1 min. min.

Většinu lidí zajímá jen to, jak politik mluví a ne jak hlasuje či jak celkově jedná. To nezajímá téměř nikoho. Pokud by to lid zajímalo, asi by mnohé volby dopadaly úplně jinak.

Většina politických stran a politiků je velmi flexibilních, schopných kdykoli změnit cokoli v rétorice i programu. Ostatně, kolik politicky negramotných voličů si u nás například uvědomuje, že takové ANO začínalo s politikou ve stylu TOP09?

Všimněte si také, jakou ideologickou proměnou prošla ODS od Klause až k Fialovi. Ovšem lid má názorově flexibilní korouhvičky rád, v což zřejmě doufají i sami politici.

Právě korouhvičkám se daří na politickém nebi držet nejdéle.

To si ostatně vyzkoušela nedávno v Itálii Meloniová, které její nesplněné sliby příliš mnoho voličů neubraly. Stačí správná rétorika směrem k masám, správně vypracovaný mediální obraz a občas předhodit „ohlodanou kost“ v podobě splnění některého celkem nedůležitého slibu a lid je spokojen.

To v téže zemi se Salvinimu názorové piruety nevyplatily, když z nějakých 35% spadl na pouhých 8%. V jeho případě byly názorové otočky již příliš strmé a došlo k nim ze dne na den, zatímco Meloniová vše „dávkuje.“

Nicméně my se nyní podíváme do Holandska, kde jsou sliby vítěze voleb od prvního dne zapomenuty, což může vést k razantnímu poklesu přízně. Nebo si dokáže Wilders se svojí PVV udržet voliče podobným stylem jako Meloniová?

Na postu, který je poměrně nedůležitý, o tom lze úspěšně pochybovat.

Podle reakcí holandské alternativy a voličů na sociálních sítích to spíš vypadá, že se vydal stejnou cestou jako před časem Salvini, kterého zničilo, když se ochotně připojil ke covidfašistické vládě.

Wilders se pro změnu nechal zatáhnout do válečného štváčství, které předtím kritizoval.

Nizozemsko se v těchto dnech prezentuje na summitu NATO ve Washingtonu, jako by Wildersovo PVV neexistovalo.

„Jako loajální a konstruktivní spojenec NATO budeme zdůrazňovat, že podpora Ukrajiny je pevná tak dlouho, jak bude potřeba,“ řekl premiér Schoof na začátku svého prvního velkého mezinárodního summitu.

Ministr obrany Brekelmans (VVD) hovořil o „energickém restartu“ předchozí vládní politiky. Říká, že Nizozemsko nakupuje munici pro „ukrajinské“ F-16 v hodnotě nejméně 300 milionů eur. To je navíc ke 150 milionům, které již byly na tento účel vyčleněny.

„Každý den vidíme, jak důležitá je pro Ukrajinu protivzdušná obrana proti agresi Ruska. Výzbroj pro F-16 je nezbytná,“ říká Brekelmans na X.

Ministr Veldkamp (NSC) dodává: „Silný signál Kyjevu a Moskvě: naše podpora pokračuje.“

Schoof se již také osobně setkal s ukrajinským prezidentem Zelenským. „Tím jsem ho znovu ujistil o nezmenšené nizozemské podpoře Ukrajiny.“ Nizozemsko spolupracuje s USA, Německem, Itálií a Rumunskem na posílení ukrajinské protivzdušné obrany.

Volební program Wildersovy PVV, která se ve volbách stala největší stranou, uvádí: „Nebudeme na Ukrajinu posílat naše peníze a obranné vybavení, jako jsou F-16, ale necháme si je pro naše vlastní ozbrojené síly.“

Právní filozofka Raisa Blommestijn odpovídá: „PVV vyhrála volby s postojem, že Nizozemsko by nemělo podporovat Ukrajinu vojensky. Teď, když tato strana ucítila moc, nezbylo z jejích slibů nic: slyšíme jen jeden bojovný vzkaz ministrů za druhým. To je ale volební podvod.“

Tolik zpráva z Holandska.

K uvedenému jen dodávám, že již hned po volbách Wilders prohlásil, že k žádné výměně obyvatel nedochází. Přitom celé roky tvrdil naprostý opak a výměnu obyvatel prezentoval jako realitu.

Podobné výroky nyní on a jeho strana prohlašují za rasistické. Jak si nakonec povedou na ministerstvu pro migraci, které vítězná strana spolu s dalšími dvěma nedůležitými ministerstvy získala, se teprve uvidí.

Nicméně nejpozději v momentě, kdy strana, která chtěla odejít z EU, najednou prohlásila, že od tohoto požadavku ustupuje (což je běžný scénář těchto „koupených“ stran), měl být velkým varováním pro všechny voliče.

To ostatně platí na všechny podobné strany, které se postupně tohoto požadavku vzdaly, aby se pak co nejvíce přizpůsobily zavedeným  stranám.

Podobným scénářem si, mimochodem, prošla většina stran takzvané „frakce Patriotů.“

Ohodnoťte tento příspěvek!

[Celkem: 1 Průměrně: 5]

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie

sk_SK