Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Jahody napadla sivá pleseň? Môžete ich zachrániť jedným postrekom

Máj je vhodný čas na pestovanie jahôd. Čoraz vyššie teploty vonku nás nabádajú k prácam v záhrade, ktoré si vyžadujú jahodové kríky. Žiaľ, len ich správne vysadenie nestačí. Viete, ako bojovať proti šedej plesni na jahodách? Žiaľ, ide o chorobu, ktorá ich napáda pomerne často. Čo je sivá pleseň na jahodách? Pleseň sivá na jahodách […]
Menej ako 1 min. min.

Máj je vhodný čas na pestovanie jahôd. Čoraz vyššie teploty vonku nás nabádajú k prácam v záhrade, ktoré si vyžadujú jahodové kríky.

Žiaľ, len ich správne vysadenie nestačí. Viete, ako bojovať proti šedej plesni na jahodách? Žiaľ, ide o chorobu, ktorá ich napáda pomerne často.

Čo je sivá pleseň na jahodách?

Pleseň sivá na jahodách je závažné hubové ochorenie spôsobené hubou Botrytis Cinerea. Prejavuje sa ako napadnutie kvetov, pukov a samotných plodov. Niekedy môže napadnúť aj listy a stonky.

Napadnuté časti rastlín v krátkom čase odumierajú, hnijú alebo vädnú. Aby toho nebolo málo, je to jeden z najčastejších patogénov, ktorý decimuje úrodu jahôd.

Našťastie existuje spôsob, ako bojovať proti plesni sivej na jahodách. Nami navrhovaný postrek pomôže aj v boji proti múčnatke alebo plesni zemiakovej.

Ako bojovať proti plesni sivej na jahodách?

Ako sme už spomenuli, v boji proti plesni sivej na jahodách pomáha postrek. Tento je vyrobený z kvasiniek. Vďaka vysokému obsahu vitamínov skupiny B a aminokyselín tento prostriedok dokonale bojuje proti mnohým hubovým chorobám.

Okrem toho kvasinky nepredstavujú pre rastliny žiadnu hrozbu, naopak, umožňujú im lepší vývoj, vďaka čomu sú odolné voči mnohým chorobám.

Ako pripraviť postrek z kvasníc?

Na prípravu kvasnicového postreku budete potrebovať 100 g kocky kvasníc, 0,5 litra 3,2 % mlieka a 10 litrov vody. Všetky zložky zmiešajte a dôkladne premiešajte. Do prípravku je dobré pridať čajovú lyžičku tekutého sivého mydla, aby na rastlinách vydržal dlhšie.

Kvasný postrek sa aplikuje raz týždenne tak, aby pokryl hornú aj dolnú stranu listov. Môže sa bez obáv aplikovať počas celého vegetačného obdobia.

Teraz, keď už viete, ako bojovať proti plesni sivej na jahodách, stojí za zmienku, že tento postrek pomáha aj paradajkám a uhorkám, ktoré sa tiež stávajú obeťou tohto patogénu. Dokonca ho môžete úspešne použiť aj na hrozno a maliny, ale aj na iné rastliny, ktoré sa stávajú obeťou útokov mšíc.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie