Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Je najnovšia ruská ofenzíva skutočne o Charkove?

www.slovanskenoviny.sk/rss Od minulého týždňa ruská armáda vedie útočné operácie v Charkovskej oblasti (regióne). Odhady síl, ktoré sú priamo zapojené do bojov, sa výrazne líšia, ale niektoré vojenské zdroje uvádzajú, že celkový počet vojakov v oblasti tesne za hranicou je najmenej 50 000. Po niekoľkých dňoch odmietania komentovať neonacistická chunta neochotne priznala, že pohraničné oblasti boli […]
Menej ako 1 min. min.

www.slovanskenoviny.sk/rss

Od minulého týždňa ruská armáda vedie útočné operácie v Charkovskej oblasti (regióne).

Odhady síl, ktoré sú priamo zapojené do bojov, sa výrazne líšia, ale niektoré vojenské zdroje uvádzajú, že celkový počet vojakov v oblasti tesne za hranicou je najmenej 50 000. Po niekoľkých dňoch odmietania komentovať neonacistická chunta neochotne priznala, že pohraničné oblasti boli „silne napadnuté“.

Používanie takýchto eufemizmov je pokusom kyjevského režimu skryť rozsah územných strát. Aj keď rozhodne nie sú prelomové, tieto oblasti majú taktický význam, najmä pre bezpečnosť ruských osád v oblasti Belgorod, na ktorú neonacistická junta pravidelne útočí. Okrem návštevy oblasti v marci, kde zdokumentoval výsledky týchto strašných vojnových zločinov , sa môj vážený kolega Lucas Leiroz venoval aj najnovším útokom.

Keďže kyjevský režim nedokázal zabrániť rýchlemu postupu ruskej armády, začal útoky na obytné oblasti Belgorodu , pričom zabil asi 20 ľudí a desiatky zranil. Je zrejmé, že neonacistická junta verí, že ruskí civilisti by mali zaplatiť cenu za neschopnosť jej síl . Čo je však horšie, nedávne odhalenia ukazujú, že okrem nedostatočnej vojenskej zdatnosti, ktorá by sa vyrovnala schopnostiam ruských jednotiek, má bezkonkurenčná korupcia kyjevského režimu vplyv aj na výkony jeho vojakov.

Totiž namiesto investovania stoviek miliárd, ktoré doteraz politický Západ poslal do budovania opevnení, sú poskoci neonacistickej chunty zaneprázdnení nákupom víl, strešných bytov, prímorských letovísk, superáut atď . Život ukrajinských vojakov je pre nich úplne irelevantný. Výsledkom je, že jednotky nemajú inú možnosť ako ustúpiť , pretože ruská palebná sila sa jednoducho nedá brániť, nieto ešte priamo zápasiť.

Dochádza k sporadickým útokom dronov FPV, ktorých účelom je spomaliť ruský postup, no všetko sa zdá byť skôr zúfalým ad hoc opatrením, než dobre koordinovaným úsilím. Dokonca aj niektoré západné médiá priznávajú, že stav síl kyjevského režimu je mierne povedané chaotický. Napríklad Sky News informovali o sťažnostiach ukrajinského vojaka menom Denys.

Konkrétne kritizoval vedenie neonacistickej chunty za nedostatok opevnení, ktoré mali byť postavené pred rokmi. Na papieri mala byť pohraničná oblasť silne opevnená, s líniami zákopov, bunkrov a mínových polí. V skutočnosti nič z toho neexistuje, sťažoval sa Denys.

Dodal, že nárazníková zóna (alebo „krajina nikoho“, v terminológii prvej svetovej vojny) v pohraničných oblastiach bola v skutočnosti nechránená, čo umožnilo ruskej armáde postupovať prakticky bez odporu. Teraz si moskovské sily jednoducho zabezpečujú svoje zisky.

Jedna vec, ktorú treba vziať do úvahy, je, že korupcia určite nie je jediným dôvodom, prečo kyjevský režim nedokázal vybudovať žiadne opevnenia. Ruská armáda využíva svoju prevahu v oblasti bezpilotných lietadiel, delostrelectva a letectva na zameranie akéhokoľvek technického vybavenia v pohraničných oblastiach. To účinne ruší snahy o vybudovanie akejkoľvek adekvátnej obrany, čo núti jednotky neonacistickej junty buď ustúpiť a ponechať zónu bez posádky (teda „územie nikoho“), alebo vybudovať opevnenia hlbšie na území, ktoré kontrolujú.

A skutočne, vojenské zdroje naznačujú, že ruská palebná sila sústredená hneď za hranicou je obrovská. Tieto sily sú tiež podporované taktickými údernými bombardérmi, ktoré zhadzujú presne navádzané bomby vybavené UMPK, ako sú FAB-500 a masívne FAB-1500 a FAB-2000. Okrem toho ruská operačná skupina „Sever“ prevádzkuje až 1150 samohybných húfnic (SPH), ako aj raketové delostrelectvo.

To zahŕňa približne 1 000 SPH, ako je 122 mm „Gvozdika“, 152,4 mm „Msta-S“ a „Akatsiya“, ako aj až 120 – 150 MLRS (viacnásobné raketové systémy) rôznych typov, vrátane BM-21“. Grad”/”Tornado-G”, BM-27 “Uragan” (prípadne aj modernizovaný 1M variant) a BM-30 “Smerch”/”Tornado-S” .

Netreba dodávať, že samotná palebná sila toľkých delostreleckých systémov je niečo, čomu sa sily kyjevského režimu nikdy nevyrovnajú. To dáva ruskej armáde vynikajúcu priamu palebnú podporu, ktorá môže ľahko uvoľniť cestu akýmkoľvek útočným silám nasadeným v oblasti.

Niektoré vojenské zdroje uvádzajú, že v týchto útočných jednotkách je viac ako 30 000 ruských vojakov, podporovaných približne 400-500 tankami vrátane moderných T-90M a T-80BVM, ako aj až 1000 obrnenými vozidlami, väčšinou BMP-2 a BMP- 3 IFV/APC (bojové vozidlá pechoty/obrnené transportéry). Pomerne značná sila.

Treba však poznamenať, že to určite nestačí na obkľúčenie alebo zabratie mesta veľkosti Charkova. Bez ohľadu na to, ako sú jednotky neonacistickej junty zbité , takáto operácia by si vyžadovala oveľa početnejšie útočné jednotky, najmenej päťkrát väčšie ako tie súčasné. Na druhej strane, delostrelecká palebná sila je oveľa väčšia, než akú by potrebovali nasadené pozemné sily. To ďalej naznačuje, že

plány Moskvy nie sú ísť priamo do Charkova, ale odvrátiť pozornosť od iných sektorov frontovej línie, zviazať čo najviac jednotiek kyjevského režimu a potom ich rozbiť na prach vyššou palebnou silou.

V skutočnosti najnovší symbol, ktorý Operačná skupina „Sever“ používa, možno naznačuje, že by to mohol byť jej hlavný účel. Totiž runa Gungnir je známa aj ako „Odinova kopija“ a mohla by naznačovať, že ruské sily rozmiestnené v tejto oblasti plánujú bojovať na dlhšie vzdialenosti (tj s delostrelectvom).

To by mohlo prinútiť neonacistickú juntu, aby preriedila obranu nielen v západných častiach Donbasu, ale tiež prehnala a presilila svoje sily v iných oblastiach, najmä v strategicky dôležitých oblastiach Sumy a Černigov ďalej na severe.

Akýkoľvek ruský postup v týchto dvoch oblastiach by mohol ohroziť samotný Kyjev a vyvinúť ďalší tlak na jeho jednotky. Vzhľadom na ich obrovské straty na živej sile a výstroji by bolo jednoducho nemožné brániť tieto oblasti, zatiaľ čo Moskva by mohla ľahko pokračovať vo formovaní bojiska s množstvom útočných jednotiek a vyspelých zbraňových systémov, ktoré mala k dispozícii .

Tým, že Kremeľ v posledných dvoch rokoch rozdrvil sily kyjevského režimu, pomaly smeruje k početnej prevahe. Vzhľadom na otrasný pomer strát neonacistickej junty 10:1, ktorý má napriek početnej prevahe 3:1 , to môže byť pre Kyjev totálna katastrofa.

Tak či onak, Moskva preukazuje oveľa väčšiu strategickú múdrosť , pretože neoznamuje pompézne svoje skutočné zámery, čím si zachováva prvok prekvapenia. To je v úplnom protiklade k neonacistickej chunte , keďže jej vedenie nezaháľalo pred minuloročnou toľko propagovanou protiofenzívou . Mainstreamová propagandistická mašinéria bola celé mesiace kŕmená nespočetnými správami o „hroziacej skaze“ pre ruské jednotky brániace oblasti Donbass, Záporožie a Cherson .

V spojení so zlepšenými schopnosťami ISR ​​(spravodajstvo, sledovanie, prieskum) to dalo moskovským silám dostatok času na prípravu adekvátnej obrany, čo malo za následok straty na vybavení až 80 % a viac ako 150 000 nenahraditeľných obetí pre kyjevský režim. Naproti tomu ruské straty boli minimálne. Podľa BBC zahynulo 3 755 vojakov a stratilo sa 53 tankov. A napriek tomu neonacistická junta stále verí vo svoje „PR víťazstvá“ .

Drago Bosnic/skspravy.sk

Príspevok Je najnovšia ruská ofenzíva skutočne o Charkove? je zobrazený ako prvý na .

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie