Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Aktuálne spravodajstvo

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Aktuálne spravodajstvo

Menu

Je to najzdravší nápoj, ktorý pili babičky na vyhladenie vrások. Dokonca chráni pred rakovinou

Ktorý nápoj je z hľadiska zdravotných vlastností najlepší? Voda? Mlieko? Čaj? Odpoveď vás možno prekvapí. Titul najzdravšieho nápoja nezískal ani jeden z nich. Ukázalo sa, že najlepším nápojom pre nás je…. srvátka. Srvátka – dnes už takmer úplne zabudnutá – je skutočným pokladom zdravia. Je zdrojom aminokyselín, veľkého množstva vitamínov (vrátane biotínu a kyseliny pantoténovej) […]
Menej ako 1 min. min.

Ktorý nápoj je z hľadiska zdravotných vlastností najlepší? Voda? Mlieko? Čaj? Odpoveď vás možno prekvapí. Titul najzdravšieho nápoja nezískal ani jeden z nich. Ukázalo sa, že najlepším nápojom pre nás je…. srvátka.

Srvátka – dnes už takmer úplne zabudnutá – je skutočným pokladom zdravia. Je zdrojom aminokyselín, veľkého množstva vitamínov (vrátane biotínu a kyseliny pantoténovej) a minerálov. Práve vďaka týmto prvkom je pre naše telo taká cenná. Naše babičky poznali vlastnosti srvátky a pili ju pre krásu. Aj keby len na vyhladenie vrások.

Žiaľ, v súčasnosti Slováci na existenciu tohto nápoja zabudli. Je to škoda, pretože srvátka môže pomôcť liečiť ochorenia, ako je napríklad dna. Samozrejme, tým sa zoznam jej výhod nekončí. K tomu sa však dostaneme neskôr. Na tomto mieste by sme ešte chceli upozorniť, že srvátka je vlastne vedľajším účinkom pri výrobe syra. Určite nám dáte za pravdu, že tieto vedľajšie účinky vítame s otvorenou náručou!

Neobvyklé vlastnosti srvátky

Čo obsahuje srvátka? Predovšetkým vápnik, fosfor a vitamíny skupiny B. Okrem toho je zdrojom bielkovín a obsahuje málo tuku. Vďaka týmto hodnotám je nízkokalorická, podporuje trávenie a stimuluje pohyb čriev, čím zrýchľuje metabolizmus. Aminokyseliny sú pre telo veľmi dôležité. Majú antioxidačný účinok a chránia pred vznikom rakoviny. Okrem toho znižujú hladinu zlého cholesterolu a nadmerne vysoký krvný tlak. Albumín a laktoferín medzitým posilňujú imunitu a podporujú imunitný systém. Srvátka obsahuje aj baktérie mliečneho kvasenia, ktoré podporujú črevnú mikroflóru, a peptidy: zložky, ktoré posilňujú srdce a zlepšujú jeho činnosť.

Domáca srvátka? Je to možné!

Na jej výrobu použite čo najčerstvejšie kravské mlieko, ktoré sa po dvoch dňoch stáva kyslejším, čo uľahčuje tento proces. Ak takéto mlieko nemôžete zohnať, vyberte si pasterizovaný výrobok.

Čas na výrobu. Mlieko mierne zohrejte; musí mať teplotu 22-28 stupňov Celzia. Po chvíli pridajte 3-4 polievkové lyžice smotany. Túto zmes nechajte odstáť dva dni a po uplynutí tohto času mlieko so smotanou znovu zohrejte. Počas tohto procesu sa nápoj začne zrážať a vytvorí sa tvaroh. Vzniknutý tvaroh sa cez noc precedí v sitku. Bielkastá tekutina, ktorá vyjde, je srvátka. Nalejte ju do pohára a uložte do chladničky. Mala by sa spotrebovať do niekoľkých dní.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie