Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Jete, pretože vám to chutí, a pneumatika rastie. Vylúčte tieto produkty zo svojho jedálnička a čoskoro uvidíte výsledky

09.06.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Bigc Studio). Pri redukčnej diéte je najdôležitejším pravidlom, ktoré treba dodržiavať, kalorický deficit. To znamená, že by ste mali jesť menej, ako sú vaše kalorické potreby. To však neznamená, že môžete jesť všetko, čo chcete. Niektoré produkty dokážu efektívne sťažiť chudnutie. Čo nejesť, ak chcete schudnúť tuk na bruchu? […]
Menej ako 1 min. min.

09.06.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Bigc Studio).

Pri redukčnej diéte je najdôležitejším pravidlom, ktoré treba dodržiavať, kalorický deficit. To znamená, že by ste mali jesť menej, ako sú vaše kalorické potreby. To však neznamená, že môžete jesť všetko, čo chcete. Niektoré produkty dokážu efektívne sťažiť chudnutie. Čo nejesť, ak chcete schudnúť tuk na bruchu? Dáme vám tip.

Čo nejesť, ak chcete schudnúť tuk na bruchu? Dáme vám tip.
Foto: shutterstock/Bigc Studio

Pýtate sa, po akých produktoch priberáme? Ktoré z nich spôsobujú ukladanie nechceného tuku na bruchu? Ukazuje sa, že odpoveď na túto otázku nie je jednoznačná.

Pneumatika na bruchu nie je vyrobená zo vzduchu

Odkiaľ pochádza tuk na bruchu? Hlavnou príčinou je, samozrejme, nevhodná strava. Okrem toho ju najčastejšie sprevádza: nedostatok pohybu, konzumácia alkoholu, fajčenie alebo nedostatočný spánok. Tento životný štýl vedie nielen k nadváhe a obezite, ale je aj príčinou mnohých chorôb: cukrovky, aterosklerózy, infarktu, hypertenzie a hormonálnych problémov.

Samozrejme, v niektorých prípadoch sa na prírastku hmotnosti podieľajú choroby, medzi ktoré patrí: hypotyreóza, cukrovka, syndróm polycystických ovárií alebo Cushingov syndróm. Pre ľudí s vyššie uvedenými stavmi môže byť chudnutie ťažšie. Bohužiaľ, v mnohých prípadoch sú kilá navyše spojené predovšetkým s kalorickým prebytkom a nedostatkom fyzickej aktivity.

Odborníci na výživu súhlasia, priberáme, pretože jeme príliš veľa. Ak si udržiavame kalorický deficit, náš jedálniček môže dokonca obsahovať produkty, ktoré sú všeobecne považované za nezdravé. Ako napríklad sladkosti, koláče, pizza či hranolky. Tu prichádza háčik: striedmosť, známa a vychvaľovaná po stáročia.

Základom zdravého jedálneho lístka by mali byť nespracované produkty s obsahom bielkovín, kvalitných sacharidov a zdravých tukov. Mali by obsahovať aj veľa zeleniny a ovocia. Pri vyvážení jedál môžete pridať produkty, ktoré sa vám páčia. Dve kocky čokolády s ovsenými vločkami s tvarohom, porcia hranolčekov s grilovanými kuracími prsiami a šalátom či pár kúskov pizze pri návšteve reštaurácie s priateľmi či rodinou vám výsledky chudnutia nezničia. Musíte len zostať v rámci deficitu kalórií.

Čo nejesť, ak chcete schudnúť tuk na bruchu?
Foto: Shutterstock/Ri luck

Nejedzte to, ak chcete stratiť tuk na bruchu

Stojí za zmienku, že neexistuje nič také ako strata tukového tkaniva len z jedného miesta na tele. Ak sme v kalorickom deficite, chudneme rovnomerne po celom tele. Samozrejme, každý má iný typ postavy, pre niekoho bude tvrdohlavým miestom, kde sa hromadí viac tuku, brucho, pre iného nohy alebo ruky. Práve tu prichádzajú na rad cviky, ktoré vám pomôžu spevniť a zoštíhliť telo.

Navyše mnohí ľudia, ktorí majú problémy s hmotnosťou, majú pocit, že nejedia dosť. A v skutočnosti to tak niekedy je. Ich strava je zvyčajne založená na vysoko spracovaných potravinách, ktoré majú veľa kalórií v malej porcii. Preto aj napriek malému objemu jedál idú kilogramy hore.

Aby sme si to predstavili, stojí za to porovnať kalorický obsah niektorých produktov: čokoládová tyčinka (100 g) má asi 550 kcal, pre porovnanie, na skonzumovanie tohto množstva kalórií z čučoriedok by sme ich museli zjesť asi 1 kg, asi 1,3 kg mrkvy alebo 1,2 kg červenej papriky alebo 2,2 kg kapusty. Takéto množstvo zeleniny či ovocia by ste zjedli len ťažko, pričom vaša obľúbená čokoláda môže zmiznúť mihnutím oka.

Aké produkty prispievajú k priberaniu?

Najľahšie sa priberá z produktov bohatých na tuky a jednoduchý cukor, pretože zvyčajne majú veľa kalórií v malej porcii. Týka sa to predovšetkým:

sladkosti a koláče,

slané pochutiny (čipsy, tyčinky a pod.),

vyprážané jedlá (hranolky, nugetky a pod.),

rýchle občerstvenie,

mastné omáčky,

priveľa múčnych výrobkov, napr. chlieb, cestoviny ako aj jedlá ako halušky, knedle a palacinky.

To však neznamená, že ich musíte z jedálnička úplne vylúčiť. Stačí obmedziť ich množstvo a vyvážiť jedlo tak, aby väčšinu tvorili nespracované produkty. Napríklad namiesto troch palaciniek s množstvom čokoládového krému a banánu si dajte jednu so skyrom alebo nízkotučným tvarohom, nízkokalorickým ovocím, napríklad jahodami, čučoriedkami alebo malinami, a lyžicou mandľových lupienkov. Vyprážaný rezeň v strúhanke s hranolkami a majonézovým šalátom nahraďte pečenými alebo grilovanými kuracími prsiami bez pridania tuku, varenými zemiakmi a šalátom s prírodným jogurtom.

Jednoduché zmeny vám zabránia cítiť hlad a zároveň zostať v kalorickom deficite. Je vhodné dodať, že keď začnete chudnúť, môžete mať problém s tým, koľko presne by ste mali zjesť. Môžete si zaobstarať kuchynskú váhu, ktorá vám túto úlohu uľahčí. Bohužiaľ, príliš veľa zdravého jedla môže tiež spôsobiť priberanie. Kalorický deficit vám môže pomôcť určiť jedna z kalkulačiek dostupných na internete. Odporúčame vyhľadať aj názor profesionálneho dietológa, ktorý vám pomôže schudnúť bez jojo efektu.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Keď vidím sladkosti… nedokážem schudnúť. Poznáte to? Sušene ovocie pomôže znížiť chuť do jedla

Nie stredomorská. Okinawská diéta je tajomstvom najdlhšie žijúcich ľudí na svete. Ide o pravidlo 80 %.

The post Jete, pretože vám to chutí, a pneumatika rastie. Vylúčte tieto produkty zo svojho jedálnička a čoskoro uvidíte výsledky appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie