Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Keď idete na dovolenku, odpojte tieto zariadenia zo zásuvky. Zlodeji prúdu

11.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Studio113). Cesta na dovolenku sa nezadržateľne blíži, a tak horlivo plánujete svoje trasy na zaujímavé miesta a rozmýšľate, čo si zbaliť do kufra či batohu. Príprava bytu na neprítomnosť členov domácnosti si vyžaduje rovnako starostlivú analýzu. Je to otázka bezpečnosti aj úspor. Čo odpojiť pred dovolenkou? Neignorujte žiadne zariadenia, […]
Menej ako 1 min. min.

11.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Studio113).

Cesta na dovolenku sa nezadržateľne blíži, a tak horlivo plánujete svoje trasy na zaujímavé miesta a rozmýšľate, čo si zbaliť do kufra či batohu. Príprava bytu na neprítomnosť členov domácnosti si vyžaduje rovnako starostlivú analýzu. Je to otázka bezpečnosti aj úspor. Čo odpojiť pred dovolenkou? Neignorujte žiadne zariadenia, ktoré spotrebúvajú energiu aj v pohotovostnom režime.

Čo odpojiť pred odchodom na dovolenku?
Foto: shutterstock.com/Studio113

Udržujte svoj domov v bezpečí, keď ste preč

Niekto na to pre predodchodový zmätok a roztržitosť zabúda, niekto to považuje za zbytočné trápenie. Medzitým existuje aspoň niekoľko dôležitých dôvodov, prečo sa odporúča pred dovolenkou vypnúť väčšinu elektronických zariadení.

V prvom rade – úspora. Nie každý si však pamätá, že mnohé zariadenia spotrebúvajú elektrickú energiu aj v pohotovostnom režime. Prečo ich nechávať v pohotovosti, keď na pár dní či týždňov odídete z bytu? Ide len o dodatočné náklady na dovolenku, ktoré si málokto uvedomuje alebo v týchto pojmoch vníma.

Po druhé, bezpečnosť. Počas našej neprítomnosti sa môžu stať rôzne veci. Výpadky elektriny, skraty alebo prudké búrky. Ako hovorí známe príslovie: obozretný je vždy bezpečný. V extrémnych prípadoch môže dôjsť aj ku skratu a požiaru a informácia o tom vám úplne vezme pôžitok z dovolenky a spôsobí problémy.

Čo odpojiť pred odchodom na dovolenku?

Drvivá väčšina zariadení, ktoré zostali doma, by mala byť odpojená. Najprv sa zamerajte na televízor, počítač, tlačiareň, skener, WiFi router, hernú konzolu. Rozsvietené diódy na zariadení indikujú, že sa stále spotrebúva energia. Možno relatívne malé množstvo, ale prečo plytvať zdrojmi, keď sme aj tak ďaleko?

Nezabudnite na kuchyňu a kúpeľňu. Práčka, sušička, ohrev vody, umývačka riadu, mikrovlnná rúra či rýchlovarná kanvica by nemali byť počas našej neprítomnosti pripájané do zásuvky. Sústreďte sa na maličkosti. Ak nejaké nabíjačky nechávate doma, uistite sa, že nie sú zbytočne zapojené. Rovnako tak predlžovacie káble so všetkými elektronickými zariadeniami spôsobia pri pripojení do zásuvky zbytočnú stratu energie.

Chladnička v dovolenkovom režime

Chladnička je spotrebič, ktorý musí byť neustále v prevádzke, aby správne fungoval. Spotrebu energie však vieme minimalizovať. Nerobme pred odchodom veľké zásoby jedla a snažme sa spotrebovať už nazbierané potraviny. Čím menej vecí zostane na policiach, tým efektívnejšie bude chladnička fungovať, bez zvýšenia spotreby elektrickej energie potrebnej na udržanie nastavenej teploty zaťaženým zariadením.

Až keď všetko jedlo zvládnete skonzumovať, môžete ju vypnúť. V takom prípade nezabudnite nechať dvierka vypnutej chladničky pootvorené, aby sa dobre vetrala.

Poradenstvo pre problematické zariadenia

Stáva sa, že nemáme jednoduchý prístup k vypnutiu niektorých zariadení. Stáva sa to napríklad pri rúre alebo varnej doske. V takejto situácii sa odporúča vypnúť poistky elektrických obvodov, ktorých činnosť nie je potrebná počas dovolenky.

Ako môžete ľahko uhádnuť, nechávame zapnutý iba okruh, ktorý je zodpovedný za prevádzku chladničky a zariadenia slúžiaceho na zlepšenie bezpečnosti – alarm a monitorovanie.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Chcete cestovať pohodlne? Venujte pozornosť týmto sedadlám v lietadle

Vyskúšal obľúbený trik s batožinou. Do lietadla mu nedovolili nastúpiť a bola privolaná polícia

The post Keď idete na dovolenku, odpojte tieto zariadenia zo zásuvky. Zlodeji prúdu appeared first on Vášeň v tebe.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie