Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Konec snu o postu eurokomisařky? Nerudová je v nevýhodě, Spolu si dupne kvůli výsledkům voleb

Do evropských voleb vkládalo hnutí velké naděje – debaty s voliči i nevoliči přilákaly velkou pozornost a sázka na Danuši Nerudovou, coby známou tvář z loňských prezidentských voleb, mohla být příslibem uspokojivého volebního výsledku. Nakonec se jednička kandidátky Nerudová i dvojka Jan Farský dostali do Evropského parlamentu. Pro STAN jde o přilepšení o jeden mandát, […]
Menej ako 1 min. min.

Do evropských voleb vkládalo hnutí velké naděje – debaty s voliči i nevoliči přilákaly velkou pozornost a sázka na Danuši Nerudovou, coby známou tvář z loňských prezidentských voleb, mohla být příslibem uspokojivého volebního výsledku. Nakonec se jednička kandidátky Nerudová i dvojka Jan Farský dostali do Evropského parlamentu. Pro STAN jde o přilepšení o jeden mandát, a tudíž na první pohled i důvod k oslavám.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Turek, Vondra i Konečná. Kdo bude hájit české zájmy v europarlamentu?

Ve volebním štábu ale panovala výrazně odlišná nálada. „Není to dobrá předzvěst, co si budeme povídat,“ zaznělo podle reportéra CNN Prima NEWS z hloučku v centrále hnutí kousek od Malostranského náměstí, kde všichni sledovali odhalení výsledků voleb. Dva mandáty má nejen STAN, ale také koalice Přísahy a Motoristů sobě či koalice Stačilo! V čele s komunisty. Na počet hlasů skončili Starostové a nezávislí až pátí.

Nepříznivé rozuzlení evropského klání může mít ještě jednu dohru – kandidáta na post eurokomisaře mají podle domluvy navrhovat Starostové. Podle končícího europoslance Jiřího Pospíšila (TOP 09) by to ale nyní mohlo být jinak.

„Je otázka, jestli se má koaličnímu partnerovi nechat tak důležitá věc jako volba eurokomisaře. Podle mě by měla mít hlavní slovo nejsilnější politická síla, pokud ji potvrdí volby,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS Pospíšil. Podobný názor zastávají i další zástupci koalice Spolu, ne všichni si ovšem přáli být jmenováni.

„Pokud to takto půjde dál, tak je jasné, že dostaneme nějaký malý a téměř bezvýznamný resort typu gender nebo rybolov. STAN selže a nebude mít žádný vliv. Zřejmě to premiér akceptuje, protože závazek skutečně dal, ale České republice to nepomůže a její pozice oslabí, protože získá resort, který jí bude v podstatě k ničemu,“ uvedl již dříve pro CNN Prima NEWS český europoslanec z jedné z vládních stran.

Síkela? Lepší varianta

V éteru padá také jméno ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (STAN). Toho někteří zástupci pětikoalice považují za lepší variantu než Nerudovou. Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová ujistila, že nebude zpochybňovat právo Pirátů a STAN navrhnout kandidáta do Evropské komise. Zdůraznila ale, že to neznamená „nevyplněný šek“, a zopakovala, že vláda by chtěla v komisi získat hospodářský resort.

„Když se na něco podá ruka, tak já dohodu držím. Hospodářské politice se právě pan Síkela věnuje velmi dobře v současné vládě, má dobrou pozici i v rámci Evropy,“ poznamenala.

S nominací chtěli přijít také Piráti, jejichž adeptem je nynější europoslanec Marcel Kolaja. Ten ale nyní ve volbách o europoslanecký mandát přišel – straně se podařilo uhájit pouhé jedno křeslo. I v jejich případě to vypadá, že nominaci vlastního kandidáta do Evropské komise budou muset oželet.

Slavit může ANO, Spolu i Turek

Volby do europarlamentu vyhrálo hnutí ANO se ziskem 26,14 procenta hlasů, čemuž odpovídá zisk sedmi křesel. Následovala koalice Spolu, které svůj hlas dalo 22,27 procenta voličů, a připadne jí šest mandátů. Třetí příčku obsadila koalice hnutí Přísaha se stranou Motoristé sobě (10,26 %; dva mandáty).

PŘEHLEDNĚ: Turek, Vondra i Konečná. Kdo bude hájit české zájmy v europarlamentu?

V Evropském parlamentu usednou také zástupci koalice Stačilo! (9,56 %; dvě křesla), STAN (8,7 %; dvě křesla), Piráti (6,20 %; jedno křeslo) a SPD a Trikolora (5,73 %; jeden mandát). Volební účast dosáhla rekordních 36,45 procenta. Před pěti lety hlasovalo 28,72 procenta voličů.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Premiér Petr Fiala (ODS) zhodnotil druhé místo pro koalici Spolu. Proč není z výsledku evropských voleb nadšený?

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie